Doorgaan naar artikel

Kritiek Hilversum op lokale omroepen te gemakkelijk

Openingsfilmpje van Beeld en Geluid in Hilversum.

Inhoudsopgave

De Lokale Media Awards zijn bedoeld om de lokale omroepen in het zonnetje te zetten. Om te laten zien hoe ze professionaliseren en innoveren. De prijzen moeten de jongeren uitdagen het beste uit zichzelf te halen. Twee Maastrichtse voorbeelden laten evenwel zien dat de jury zijn doel voorbijschiet.

De lat wordt in Hilversum veel te hoog gelegd voor lokale omroepen. Met als gevolg juryrapporen die eerder demotiveren dan inspireren. Die afbrekend van toon zijn, in plaats van opbouwend. De jury schroomt zelfs niet voor het maken van sarcastische opmerkingen: "Tot slot: binnen alle liefdevol gedraaide scenes en kritiekloze inhoud valt het prominent getoonde bord met de tekst 'Kik my ass!' behoorlijk uit de toon. Is dit in de montage over het hoofd gezien? Of is het een knipoog van een maker die liever onafhankelijk mooie dingen maakt? Dat laatste zou de jury dan weer best kunnen waarderen."

Hoe de jury zo tekeer kan gaan, kan te maken hebben met de Hilversumse inbreng in de jury. Roos Moggré – Journalist, presentatrice en nieuwslezeres, Daniëlle Arets – Lector Designing Journalism aan de Fontys Hogeschoot, Bart Jan Cune – Presentator, journalistiek strateeg, nieuwslezer en voice-over, Wilma Haan – Adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws, Timo Kamst – Radio-dj, radiocoach, presentatietrainer, redacteur en producer en Ton Verlind – Strategisch media-adviseur, talentcoach en auteur.

Het zijn allemaal professionals die gewend zijn te werken met de beste redacties en - nog veel belangrijker - bijna onuitputtelijke middelen. Dat begint natuurlijk al met brainstormen over de aanpak van een verhaal of de invalshoeken van een serie. Die professionals hebben de luxe om veel tijd aan research te besteden, die kunnen met een hele ploeg scenes draaien, die kunnen de tijd nemen om in de montage het beste uit het geschoten materiaal te halen.

Hilversum 'verstookt' in totaal circa een miljard euro aan belastinggelden. Hilversum is blij dat een recente bezuiniging 'maar' honderd miljoen euro is geworden. Op het Mediapark werken 12.000 mensen.

Vanuit die luxe-positie heb je waarschijnlijk geen idee hoe lokale publieke omroepen zijn gefinancierd. Omroepen zoals Meerssen en Valkenburg moeten het gemiddeld doen met 20.000 euro per jaar en krijgen soms wat subsidies als nieuw materiaal gekocht moet worden of krijgen een bijdrage in de huurkosten. Bij RTV Maastricht is de begroting structureel 310.000 euro, al springt de gemeente wat royaler bij als daarom gevraagd wordt.

Als je als jury een Hilversumse bril opzet, dan is het makkelijk om scherpe oordelen te vellen. En ronduit denigrerend komt het over als programmamakers het advies krijgen eens te kijken bij AT5, de lokale omroep van Amsterdam. AT5, niet toevallig een van de hofleveranciers van talenten die graag in Hilversum worden aangenomen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Wie met Kerst de tijd heeft genomen om de gejureerde programma's te bekijken, kan zien dat die niet het niveau halen van nationale televisie. De Blauwe Loper TV was inderdaad te onrustig gedraaid en te rommelig gemonteerd. Binnen en Buiten De Rink was eerder aan de trage kant gedraaid. Dat had iets sneller gekund. Maar beide programma's geven een aardige indruk van wat er is gebeurd in Mariaberg en wat er allemaal gebeurt in en om De Rink. En dan kun je wel zeggen dat inhoud van De Rink "kritiekoos" was, hoe veel kritiek wil je hebben op de projecten die daar allemaal lopen? Wat kun je tegen het opknappen van fietsen hebben, het uitdelen van kleren of brood?

Je kunt ook doorschieten in je kritiek. Dat is nu gebeurd. Dat is jammer. Zo help je de lokale omroepen niet vooruit. De kritiek is veel te gemakkelijk.

Jury over ‘De Rink’ RTV Maastricht: “Geur betaalde promotie, kritiekloos”
Het zit RTV Maastricht niet mee als het op de jurering aankomt van inzendingen voor De Lokale Media Awards, de prijzen van en voor de lokale omroepen in Nederland. De jury uitte niet alleen scherpe kritiek op de Blauwe Loper TV, maar is ook ronduit venijnig over het programma Binnen
Programmaker Blauwe Loper TV oneens met juryrapport
Leo Fayer begrijpt niet veel van het juryrapport waarin zijn inzending voor De Lokale Media awards, de Blauwe Loper TV, wordt afgekraakt. Fayer: “Ik heb het vermoeden dat de jury niet alle afleveringen gezien heeft. Iemand in Hilversum heeft niet goed nagedacht. Soms heb ik snel gefilmd, soms langzaam, soms

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden