Inhoudsopgave
Van twee-sterren Michelinrestaurant naar de deur op slot. En dat binnen een half jaar. Het is het trieste lot van restaurant Julemont in Kasteel Wittem. Het vertrek van de kok, die het restaurant binnen een jaar twee Michelinsterren bezorgde is Julemont niet meer te boven gekomen. De deuren zijn dicht.
Gasten die een reservering hadden bij Julemont kregen dinsdag te horen dat het restaurant en het hotel dicht zijn. Het was society-journalist Jo Cortenraedt die afgelopen zaterdag in zijn wekelijkse blog al melding maakte van het feit dat het restaurant zijn deuren even dichthield in afwachting van een nieuwe ploeg in de keuken.
Braeken
Zover is het niet gekomen. De afgelopen twee weken was het restaurant dicht wegens de jaarlijkse wintersluiting, die tot 15 januari zou duren, maar woensdag blijven de deuren dicht. Het was de afgelopen dagen niet meer mogelijk een reservering te maken. Het is allemaal het gevolg van het plotselinge vertrek afgelopen zomer van topkok Guido Braeken. Die klap is het restaurant niet meer te boven gekomen. Door het vertrek van Braeken verloor Julemont meteen weer de net behaalde twee Michelinsterren.
Van Oys
Braeken begon in 2021 bij Julemont en kreeg een jaar later in een keer twee Michelinsterren. In augustus afgelopen jaar werd bekend dat de gebroeders Michel en Léon Maes uit Maastricht Guido Braeken weggekocht hadden bij Julemont om aan de slag te gaan bij het nog te openen 5-sterren hotel Van Oys Maastricht Retreat. Dat hotel gaat over iets minder dan twee maanden open en wordt het meest luxe hotel in de omgeving Maastricht.
Palombini
De eigenaren van Château Wittem, Philip en Victoria Wilden, dachten het vertrek van Braeken op te kunnen vangen door het aantrekken van een nieuwe topkok, de Italiaan Fabiano Palombini, die onder meer het met drie sterren bekroonde Castellana in Hongkong op zijn cv had staan. Die samenwerking duurde ongeveer een maand en Palombini werd nog in zijn proefperiode te kennen gegeven dat hij weer kon vertrekken. Dat was medio oktober. Sindsdien zat het restaurant zonder sterrenkok en dat hakte erin rond de feestdagen. De bedoeling was om na de winterstop een nieuwe chefkok te presenteren, maar in plaats daarvan gaat de deur van hotel en restaurant op slot.
Uit de jaarrekening van Julemont valt al op te maken dat het financieel minder ging. De kortlopende schulden waren opgelopen tot 522.000 euro en het eigen vermogen was in 2023 ruim 225.000 euro negatief.
Aantrekkingskracht Van Oys
En zo lijkt de komst van Van Oys in de horeca in de omgeving al gevolgen te hebben nog voordat het hotel ook nog maar één gast heeft ontvangen. Niet alleen Guido Braeken werd aangetrokken, eerder werd sterrenchef Pascal Jalhay al aangenomen. De dagelijkse leiding bij Van Oys is in handen van Marc Alofs. Hij is afkomstig van het meest luxe hotel van Antwerpen, het Botanic Sanctuary. De aantrekkingskracht van Van Oys als werkgever is groot. Het hotel heeft veel personeel nodig en zoekt mensen die ervaring hebben in sterrenzaken. Ongetwijfeld zullen de komende weken nog opmerkelijke horecatransfers naar buiten komen. Komende zaterdag is er een speciale Open House Recruiting Day waar Van Oys op zoek is naar personeel.
Concurrent
Ook in de Maastrichtse hotelwereld wordt de opening van het luxe hotel met argusogen gevolgd. Door Van Oys is het aanbod van 5-sterren luxe niet meer beperkt tot de hotels van Oostwegel, maar krijgt dat familiebedrijf er een geduchte concurrent bij. Om mee te dingen naar de gunst van de gast in het hoogste segment start Oostwegel met een grote verbouwing van het Kruisherenhotel. Die verbouwing vergt een investering van 20 miljoen euro.