Doorgaan naar artikel

Komst van Van Oys laat sporen na bij horeca

Topkok Guido Braeken verliet restaurant Julemont om naar Van Oys te gaan.

Inhoudsopgave

Van twee-sterren Michelinrestaurant naar de deur op slot. En dat binnen een half jaar. Het is het trieste lot van restaurant Julemont in Kasteel Wittem. Het vertrek van de kok, die het restaurant binnen een jaar twee Michelinsterren bezorgde is Julemont niet meer te boven gekomen. De deuren zijn dicht.

Gasten die een reservering hadden bij Julemont kregen dinsdag te horen dat het restaurant en het hotel dicht zijn. Het was society-journalist Jo Cortenraedt die afgelopen zaterdag in zijn wekelijkse blog al melding maakte van het feit dat het restaurant zijn deuren even dichthield in afwachting van een nieuwe ploeg in de keuken.

Braeken
Zover is het niet gekomen. De afgelopen twee weken was het restaurant dicht wegens de jaarlijkse wintersluiting, die tot 15 januari zou duren, maar woensdag blijven de deuren dicht. Het was de afgelopen dagen niet meer mogelijk een reservering te maken. Het is allemaal het gevolg van het plotselinge vertrek afgelopen zomer van topkok Guido Braeken. Die klap is het restaurant niet meer te boven gekomen. Door het vertrek van Braeken verloor Julemont meteen weer de net behaalde twee Michelinsterren.

Van Oys
Braeken begon in 2021 bij Julemont en kreeg een jaar later in een keer twee Michelinsterren. In augustus afgelopen jaar werd bekend dat de gebroeders Michel en Léon Maes uit Maastricht Guido Braeken weggekocht hadden bij Julemont om aan de slag te gaan bij het nog te openen 5-sterren hotel Van Oys Maastricht Retreat. Dat hotel gaat over iets minder dan twee maanden open en wordt het meest luxe hotel in de omgeving Maastricht.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Palombini
De eigenaren van Château Wittem, Philip en Victoria Wilden, dachten het vertrek van Braeken op te kunnen vangen door het aantrekken van een nieuwe topkok, de Italiaan Fabiano Palombini, die onder meer het met drie sterren bekroonde Castellana in Hongkong op zijn cv had staan. Die samenwerking duurde ongeveer een maand en Palombini werd nog in zijn proefperiode te kennen gegeven dat hij weer kon vertrekken. Dat was medio oktober. Sindsdien zat het restaurant zonder sterrenkok en dat hakte erin rond de feestdagen. De bedoeling was om na de winterstop een nieuwe chefkok te presenteren, maar in plaats daarvan gaat de deur van hotel en restaurant op slot.

Uit de jaarrekening van Julemont valt al op te maken dat het financieel minder ging. De kortlopende schulden waren opgelopen tot 522.000 euro en het eigen vermogen was in 2023 ruim 225.000 euro negatief.

Aantrekkingskracht Van Oys
En zo lijkt de komst van Van Oys in de horeca in de omgeving al gevolgen te hebben nog voordat het hotel ook nog maar één gast heeft ontvangen. Niet alleen Guido Braeken werd aangetrokken, eerder werd sterrenchef Pascal Jalhay al aangenomen. De dagelijkse leiding bij Van Oys is in handen van Marc Alofs. Hij is afkomstig van het meest luxe hotel van Antwerpen, het Botanic Sanctuary. De aantrekkingskracht van Van Oys als werkgever is groot. Het hotel heeft veel personeel nodig en zoekt mensen die ervaring hebben in sterrenzaken. Ongetwijfeld zullen de komende weken nog opmerkelijke horecatransfers naar buiten komen. Komende zaterdag is er een speciale Open House Recruiting Day waar Van Oys op zoek is naar personeel.

Van Oys is volop nieuw personeel aan het werven.

Concurrent
Ook in de Maastrichtse hotelwereld wordt de opening van het luxe hotel met argusogen gevolgd. Door Van Oys is het aanbod van 5-sterren luxe niet meer beperkt tot de hotels van Oostwegel, maar krijgt dat familiebedrijf er een geduchte concurrent bij. Om mee te dingen naar de gunst van de gast in het hoogste segment start Oostwegel met een grote verbouwing van het Kruisherenhotel. Die verbouwing vergt een investering van 20 miljoen euro.

Van Oys kaapt 2-sterrenchef weg bij Kasteel Wittem
Het mag de transfer van het jaar genoemd worden in horecaland. Chef-kok Guido Braeken, die met restaurant Julemont in kasteel Wittem in één klap twee Michelinsterren kreeg vertrekt naar het nieuwe Van Oys in Oost-Maarland, van de Maastrichtse broers Michel en Leon Maes.
Van Oys bij Leading Hotels of the World
Minder dan een jaar voor de officiële opening wordt Van Oys Maastricht Retreat lid van Leading Hotels of the World. ’s Werelds meest gerenommeerde hotelorganisatie zegt onder de indruk te zijn van de spectaculaire transformatie van het middeleeuwse kasteel, door het rijkelijke F&B-aanbod en het duurzaamheidsconcept van Van Oys
Hotel Boschstraat onderdeel van Handwritten Collection
Er is een exploitant gevonden voor het nieuwe 5-sterrenhotel aan de Boschstraat. Thijs Merks gaat het hotel runnen en hoopt het in mei te kunnen openen. Het hotel wordt onderdeel van de internationale hotelgroep Accor en valt onder het merk Handwritten Collection. Het hotel werd in eerste instantie ontwikkeld door
Sterrenchef Pascal Jalhay gaat naar Van Oys Maastricht Retreat
Na het afhaken van sterrenkok Jacob Jan Boerma voor het nieuwe luxe hotel van de gebroeders Maes is er een vandaag een nieuwe topchef gepresenteerd. Maastrichtenaar Pascal Jalhay gaat per 1 september aan de slag bij Van Oys, Maastricht Retreat, zoals het hotel met restaurant gaat heten.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden