Inhoudsopgave
Als het Sint Maartenscollege verplaatst wordt naar Maastricht-West en er zou een onevenwichtige aanmelding zijn van kinderen voor de scholen voor voortgezet onderwijs, dan kan ingegrepen worden. Uitgangspunt, ook als het nieuwe huisvestingsplan voor scholen is uitgevoerd, is keuzevrijheid. Kinderen moeten de school kunnen kiezen die ze willen. In Nederland is dat een groot goed.
Om een goed functionerende school te hebben zijn minimaal 1200 leerlingen nodig. Als in de praktijk zou blijken dat bijvoorbeeld kinderen uit het Heuvelland (nu éénderde van de instroom) allemaal naar een school in Maastricht-Oost willen gaan en niet meer naar het Sint Maartens als dat aan de andere kant van Maas ligt, dan kan tot loting of tot plaatsing op basis van postcode besloten worden. Voorzitter Eugene Bernard van de stichting LVO bevestigde in de raadszaal in Maastricht dat loting en plaatsing op basis van postcode achter de hand worden gehouden. Hij verwacht evenwel dat het niet zover zal hoeven komen, dat er ook voor het Sint Maartens aan de andere kant van de Maas zeker 1200 leerlingen zullen zijn.
Heuvelland
Nu verdelen kinderen uit de omliggende dorpen van Maastricht zich nog over Porta Mosana, over de Bernard Lievegoedschool en over het Sint-Maartens, die allemaal dicht bij elkaar in de buurt liggen. Van de populatie van Sint Maartens komen 300 kinderen uit vooral Eijsden-Margraten. Als die groep zich verdeelt over de Bernard Lievegoed en over het Porta Mosana, dan is dat voor alle drie de scholen onwenselijk. Want voor fors meer leerlingen heb je ook weer een grotere school nodig. En in de woorden van Eugene Bernard van het LVO: "Het is natuurlijk ook onverantwoord om een school deels leeg te laten staan."
Bij plaatsing op basis van postcode is het aannemelijk dat ook voor de kinderen uit het Heuvelland gekeken wordt naar het Sophianum in Gulpen en naar het Stella Maris in Meerssen.