Doorgaan naar artikel

Kerk Heugemerveld gekraakt, buurt ongerust

De leegstaande Don Boscokerk in Heugemerveld.

Inhoudsopgave

De leegstaande kerk in Heugemerveld is gekraakt. Een deel van de krakers is afkomstig van de sporthal onderaan de Keerderberg bij Sint-Joseph, die aan de Oude Molenweg grenst.

Die sporthal is maandagmiddag ontruimd door de politie. De verwachting was al dat de krakers naart het Heugemerveld zouden gaan. Voorheen hebben ze ook het leegstaande sportcomplex van Scharn dat grenst aan de Akersteenweg gekraakt.

De krakers veroorzaakten overlast in de sporthal, waar ze vandaan zijn gekomen. Ze speelden keiharde technohouse en andere muziek, die tot ver in de omtrek was te horen. De gemeente Eijsden-Margraten gaat de sporthal slopen.

Naar verwachting voegt zich ook nog een ander groepje dat in Cadier en Keer kraakte bij de krakers in het Heugemerveld. De politie was al langer op de hoogte van de kraakplannen.

Zorgen
Raadslid Jo Smeets van Maastricht van Nu, die in Heugemerveld woont, is meteen poolshoogte gaan nemen bij de kerk. "Ik maak me grote zorgen over wat hier gebeurt. De kerk ligt pal tegen de basisschool aan, midden in het centrum. Ik ben bij de seniorenflat geweest, ook daar maakt men zich grote zorgen. Ik heb direct de burgemeester geïnformeerd. Die heeft me beloofd om meteen actie te ondernemen."

Pastorie
Buurtnetwerk Heugemerveld meldt dat de pastorie van de kerk al gekraakt wordt sinds 27 december. Omdat de kraak te laat werd ontdekt, was het niet meer mogelijk de krakers per direct eruit te zetten. Eigenaar Metropool en Lidl (die een winkel in de kerk wil vestigen - onderzoeken met hun juridische afdelingen welke stappen nu ondernomen kunnen worden. Ze sturen aan op uitzetting via tussenkomst van de officier van justitie.

Lidl naar Don Boscokerk
Supermarkt Lidl in Heugemerveld wil verhuizen naar de Don Boscokerk. Zo kan de supermarkt behouden blijven voor de wijk. Haalbaarheid De gemeente tekende een intentieovereenkomst met Lidl Nederland en Metropool Development om de haalbaarheid te onderzoeken van een plan voor het verplaatsen en optimaliseren van de Lidl in Heugemerveld naar
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Juridische situatie rondom Kraken in Nederland
Kraken, het zonder toestemming in gebruik nemen van een leegstaand pand, is in Nederland sinds 1 oktober 2010 strafbaar gesteld onder de Wet Kraken en Leegstand (artikel 138a Wetboek van Strafrecht). Dit betekent dat kraken in beginsel niet is toegestaan, ongeacht hoe lang een pand leegstaat.

Wat mag niet?

Kraken is strafbaar: Het binnendringen en in gebruik nemen van een pand zonder toestemming van de eigenaar is een misdrijf. Dit geldt zowel voor woningen als voor bedrijfspanden.

Directe ontruiming: Bij een heterdaadsituatie (waarbij de kraak direct wordt vastgesteld), kan de politie zonder tussenkomst van de rechter tot ontruiming overgaan.

Wat mag wel?
Hoewel kraken strafbaar is, zijn er enkele juridische nuances:

Juridische toets bij ontruiming: Als de eigenaar ontruiming eist, moet dit in principe via de rechter. Kraken valt onder het huisrecht (artikel 8 EVRM), waardoor krakers recht hebben op een eerlijk proces voordat een ontruiming plaatsvindt. Dit geldt echter niet in heterdaadsituaties.

Legitiem verweer: Krakers kunnen in een rechtszaak aanvoeren dat zij het pand in gebruik hebben genomen om langdurige leegstand aan te pakken of een wooncrisis te bestrijden. Dit verweer heeft echter zelden succes.

Voorwaarden voor krakers
Hoewel kraken illegaal is, kunnen krakers beter voorbereid zijn om juridische procedures te vermijden of uit te stellen:

  1. Bewoning aantonen: Krakers moeten kunnen bewijzen dat het pand daadwerkelijk wordt gebruikt als woonruimte (bijvoorbeeld door een bed, tafel, en andere persoonlijke spullen te plaatsen).
  2. Geen schade veroorzaken: Vernieling van eigendommen of gebruik van geweld maakt de situatie juridisch ingewikkelder.
  3. Legitimiteit van leegstand onderzoeken: Krakers die kunnen aantonen dat een pand langdurig leegstaat en dat de eigenaar geen plannen heeft voor gebruik, kunnen in een procedure sterker staan.

Conclusie
Kraken is in Nederland in vrijwel alle gevallen illegaal en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en ontruiming. Toch biedt het recht op huisvesting en het huisrecht soms enige bescherming, vooral wanneer ontruiming niet via een rechter verloopt.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden