Inhoudsopgave
De Lokale Media Awards zijn dé prijzen van en voor de lokale publieke omroep. Het laat zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van content, talent en organisatie. RTV Maastricht stuurde trots langlopende programma Blauwe Loper TV in. Dat hadden ze misschien beter niet kunnen doen. De jury kraakt de inzending helemaal af.
De eerste alinea van het juryrapport is vooral nog beschrijvend van aard: "Blauwe Loper TV (kortweg: BLTV) is een langgerekte liefdesverklaring aan de oude Maastrichtse volkswijk Mariaberg. Programmamaker Leo Fayer liet gedurende vijf jaar bij RTV Maastricht zien wat een ambitieus bouwproject deed met deze wijk en de mensen die erin wonen. Wat de jury tijdens het kijken van deze inzending meteen opvalt is de kwaliteit van de meeste beelden (mooi en creatief gedraaid) en het tempo waarin de boel gemonteerd is (snel en onrustig)."
Onnodig, jachtig
Om te vervolgen: "Niet alleen zijn er erg veel beeldwisselingen, wordt veel beweging meegenomen en wordt onnodig in- en uitgezoomd, ook het gesproken woord wordt in sneltreinvaart uitgeserveerd. Je hebt als kijker nauwelijks de tijd om iets echt tot je te laten doordringen. Het muziekbedje en alle camerabewegingen versterken het jachtige gevoel dat je niet te lang moet blijven stilstaan bij wat je ziet want er komt snel weer iets nieuws aan. Kortom, er gebeurt te veel, er wordt te veel (beeld)informatie aangereikt."

Smeken
"Dat is echt jammer, want het onderwerp en de mensen smeken om mooie portretten en vriendelijke verslagen; over de liefde voor de buurt, de onderlinge warmte en een breed gedragen optimisme over de zonnige toekomst van de vernieuwde wijk. Je wilt de bewoners stuk voor stuk leren kennen en hun verhalen horen, maar daar komt in dit tempo niet veel van terecht."
Fijngevoelig
De jury adviseert de makers een blik over de schutting te werpen bij AT5 en hun De Strijd om de Havenstraat. Dat programma laat zien hoe vergelijkbare ingrediënten door het maken van harde inhoudelijke keuzes en een fijngevoelige montage beter tot hun recht kunnen komen.

