Inhoudsopgave
Hij heeft onderwijsbloed in zijn aderen. Komt uit het onderwijs en is wethouder in Maastricht voor D66, de partij die onderwijs in zijn dna heeft zitten. Onderwijswethouder Johan Pas staat voor een doorbraak als het gaat om de huisvesting van het VO, het voortgezet onderwijs, in Maastricht. De bouw van drie nieuwe grote scholen, de renovatie van een vierde school en - samen met wethouder Hubert Mackus - de bouw van alle indoor-sportfaciliteiten daarbij.
Johan Pas is de opvolger van de onderwijswethouders Bert Jongen en Mieke Damsma (beiden ook D66), die het allebei niet lukte om sinds 2004 iets te doen aan de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Maastricht.
Kwart miljard
De boomlange Pas kan de man van 210 miljoen euro worden. In december kreeg hij in de gemeenteraad de handen al unaniem op elkaar - en dat is in Maastricht een indrukwekkende prestatie - voor de plannen voor het primair onderwijs. Daarmee was al 70 miljoen euro gemoeid. In februari moet de raad besluiten over het voortgezet onderwijs: een investering van nog eens 144 miljoen euro. Samen met de sporthallen die gebouwd moeten worden voor nog eens 43 miljoen euro onder de verantwoordelijkheid van wethouder Hubert Mackus, geeft Maastricht in korte tijd meer dan een kwart miljard euro uit aan onderwijshuisvesting en binnensportaccomodaties.
Porta Mosana
Waar komt het in het kort op neer? Op de plek van het Porta Mosana College in Heer wordt op de huidige sportvelden een nieuwe school inclusief drie gymzalen gebouwd, waarna de huidige school uit 1978 tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor sportvelden en buitensportvoorzieningen.
Sint-Maartens
Het Sint-Maartens College aan de Noormannensingel krijgt aan de andere kant van de Maas, naast het huidige Bonnefanten College, een compleet nieuw schoolgebouw met sportfaciliteiten. Op de plek aan de Noormannensingel zou de rechtbank in Maastricht dan kunnen landen, die en in Maastricht wil blijven en dus op zoek is naar een nieuwe plek in de stad. De rechtbank aan de Groene Loper zou dan ook dichtbij het station komen te liggen.
Bonnefanten
Het Bonnefanten College nabij winkelcentrum Brusselsepoort zou verhuizen naar de Bemelergrubbe, waar ook een compleet nieuw scholencomplex inclusief sportvoorzieningen gebouwd wordt voorde nieuwe vmbo-havo-school. Bij de Bemelergrubbe zou ook nieuwbouw voor het IVOO komen te liggen, voortgezet speciaal onderwijs van de stichting Mosa Lira. Hiermee wil de gemeente invulling geven aan haar onderwijsvisie voor inclusief onderwijs.
Bernard Lievegoed
Het Bernard Lievegoed College (naast Van der Valk in Maastricht) krijgt vanwege de toename van het aantal leerlingen extra klaslokalen op de plek van de huidige twee gymzalen. Alvorens die af te breken, bouwt de gemeente op de voormalige sportvelden van Heer (die nu bij piekmomenten worden gebruikt als parkeerplaats voor bijvoorbeeld het MECC) een nieuwe sporthal. Het naastgelegen tiny-forest blijft bestaan.
Afgepeld
Gevraagd naar het geheim om ook voor deze tweede mega-operatie van alle belanghebbenden de handen op elkaar te krijgen, zegt Pas dat eerst heel zorgvuldig is gekeken naar de beste verdeling van de scholen over de stad. Pas: "We hebben eerst de hele stad als het ware afgepeld. Hoe zit het met de ontwikkelingen van leerlingenaantallen, met de bereikbaarheid en de mobiliteit? Waar is welke ruimte beschikbaar? Welke gronden hebben we al in eigendom? Want geld dat naar huisvesting gaat, gaat niet naar onderwijs. Op elke plek waar een complete nieuwe school komt, is er altijd al onderwijs geweest."
Communicatie
Pas: "Alvorens de plannen naar buiten te brengen, is met alle betrokken ambtelijke afdelingen gesproken en met het LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs) uiteraard. Verder zijn altijd steeds gelijktijdig alle partijen geïnformeerd denk aan gemeenteraad, medezeggenschapsraden, ouders, leerlingen, onderwijspersoneel, sportgebruikers en buurtnetwerken. Daarnaast hebben omwonenden van de verschillende locaties een flyer ontvangen over de ontwikkeling bij hun in de buurt. We hebben zo zorgvuldig mogelijk met iedereen gecommuniceerd."
Weerstand
Toch is er op twee plekken weerstand. Een aantal omwonenden van de Bemelergrubbe ziet een school voor 2000 vooral VMBO-leerlingen niet zitten. Ze vrezen overlast. De wethouder gaat binnenkort in gesprek met de omwonenden. Nu is de schoollocatie afgesloten van de buurt. In de nieuwe plannen moet de school onderdeel worden van de buurt en moet meer openheid en afstemming tussen buurt, gemeente en school zorgen voor een verbetering van de leefbaarheid.
"Cultuur"
Weerstand is er ook bij het Sint-Maartens College. Veel docenten zijn bang dat als ze naar de andere kant van de Maas moeten, niets van hun school overblijft. Het benodigde aantal leerlingen voor een gezonde school, 1200, zou daar maar met moeite gehaald kunnen worden. In een stuk schrijven ze ook dat ze zich niet thuisvoelen in de "cultuur" van Maastricht-West. Ze oordelen dat Maastricht-Oost het centrum is van de schoolvoorzieningen, omdat de leerlingen niet alleen uit Maastricht komen, maar ook uit het Heuvelland. Daarom is het ook geen probleem dat alle vier de scholen (Sint Maartens, Porta Mosana, Bernard Lievegoed en het Bonnefanten College na verhuizing in de Bemelergrubbe) in Maastricht-Oost liggen. Met name Porta Mosana en Bernard Lievegoed vervullen nu een regionale functie. En op termijn komt hier de nieuwe vmbo-havo bij aan de Bemelergrubbe die goed bereikbaar is voor leerlingen.
Financieel
Pas: "We zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen over heel Maastricht voor Maastricht. Het is fijn dat we leerlingen uit het Heuvelland trekken, maar dat is niet primair onze taak. We hebben de hele stad afgepeld waar welke school het beste terecht zou kunnen. Daarbij hebben we ook gekeken naar de Groene Loper voor de nieuwe vmbo-havo-school. Maar dat is financieel en qua ruimtelijke inpasbaarheid geen haalbare kaart. Dan zou je de noodzakelijke parkeervoorzieningen daar ondergronds moeten oplossen. Daar hangt alleen al een prijskaartje aan van 15 miljoen euro. En dan zou je moeten bouwen naast de bestaande A2-tunnel. Dat kost allemaal geld dat niet naar onderwijs gaat."
Afstanden
Pas plaats het argument dat kinderen dan de brug over moeten fietsen in perspectief. "Kinderen uit Malberg of Oud-Caberg die nu naar het Porta Mosana fietsen omdat daar bijvoorbeeld tweetalig onderwijs is, fietsen acht kilometer. Dat is de verste afstand die je in Maastricht kunt afleggen. Het Sint Maartens ligt op dik drie kilometer afstand van de plek waar de nieuwbouw is voorzien. Ik wil maar zeggen: in de stad zijn de afstanden goed te doen. Een paar kilometer fietsen kan geen bezwaar zijn."
Doorpakken
Pas: "Sinds 2004 is er eigenlijk weinig gebeurd aan de huisvesting van het voortgezet onderwijs in de stad. We hebben nu de kans om door te pakken."
2028
Als de gemeenteraad in februari instemt met de plannen, kan de schop voor het Porta Mosana en ook voor de nieuwbouw van het Sint Maartens in augustus 2026 de grond in. Dan zou het onderwijs daar kunnen beginnen in schooljaar 2028-2029. De andere projecten zouden vanaf 2028 kunnen beginnen. Voor het zover is worden de plannen eerst gepresenteerd en komt er een brede stadsronde, waarin iedereen inbreng kan hebben op de bestaande plannen. Daarna is er nog een domeinvergadering in februari en net voor carnaval de afsluitende raadsvergadering.