Inhoudsopgave
Aan culinaire topzaken in Wyck geen gebrek. Maar is de horeca in Wyck té sjiek en heeft het stadsdeel niet ook behoefte aan een formule à la Sjiek?
Met de komst van restaurant Haricot naar de Rechtstraat in Wyck is er opnieuw een restaurant in het hoger segment toegevoegd aan het toch al rijke palet van niet de allergoedkoopste restaurants. Eigenaar Mathijs van der Boon werkte voorheen als een van de sous-chefs bij De Librije in Zwolle, een restaurant met maar liefst drie Michelin sterren.
Michelinster
Koken op dat niveau zie je terug bij Haricot. Voor de start van zijn eigen restaurant liet Van der Boon weten niet meteen voor een Michelinster te gaan en te kiezen voor heel toegankelijk, casual diningconcept. Nu het restaurant open is, is de formule toch wat formeler. Hij serveert uitsluitend een 6-gangen diner voor 140 euro (inclusief bijpassende wijnen). Wie nog een kaasplankje, langoustine of aperitiefje toevoegt mag een kleine 200 euro per persoon afrekenen. Dat gaat qua prijs al aardig richting sterrenniveau.
Sterrenkok
Over sterren heeft Wyck sowieso niet te klagen, met restaurant Studio en Beluga Loves You op zo'n vijfhonderd meter van elkaar. Wie lekker wil eten - en bereid is daarvoor te betalen - kan op veel plekken in Wyck terecht. Restaurant Harry's in hotel Beaumont, Noon, Onglet, Cinq, Tuur, Les Deux, Bochon D'en Face waar sinds deze maand de nieuwe eigenaar Robert VanHees de scepter zwaait, Alex, Wycker Cabinet en tot voor kort Flavourz, maar die zaak van sterrenkok Servais Tielman ging afgelopen jaar failliet. Goed koken, betekent nog niet dat er onder de streep iets over blijft.
Spontaan
Wat de horeca Wyck mist zijn laagdrempelige eetcafés. Een zaak waar je spontaan binnenstapt na een (bedrijfs)borrel en even een hapje wil eten, zonder dat je vijf, zes of zevengangen moet verorberen. Een zaak die elke dag open is, zodat je niet eerst door het doolhof van openings- en sluitingstijden heen moet. Waar je een eenvoudig voor- of hoofdgerecht kan eten of alleen een klein hapje aan de bar en waar je een prijs betaalt, die maakt dat je makkelijk weer terugkomt, omdat je weet dat de prijs-kwaliteit klopt. Die zaken zijn letterlijk op één hand te tellen. De Poshoorn en Restobar Jos komen nog het meest in de buurt.
Truffel
Wyck heeft zeker niet te klagen over horecaconcepten. Of het nu Italiaans is van pizza tot truffel op je pasta, McDonald's, Musti Kebab, Starbucks, Tapasgerechten, Aziatisch wokken bij Dadawan, Thais of een frietje to go. Het is er allemaal, maar juist het eetcafé ontbreekt. Aan de overkant van de Maas bewijst Robin Berben al meer dan 40 jaar dat je met een eetcafé een goede boterham kunt verdienen. Dat moet toch ook in Wyck kunnen.