Doorgaan naar artikel

Investeer in echt groene stroom uit Maastricht of Meerssen

Investeren in zonnecentrales kan al vanaf 250 euro, maar is vooral goed voor het milieu.

Inhoudsopgave

Tien jaar geleden startte de Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie. (EMEC) Opgezet om lokaal duurzaam energie op te wekken. Dit jaar wordt de zevende zonnecentrale gerealiseerd. Door lid te worden help je de energietransitie en levert de investering ook nog een rendement op.

Guido Heijnen en Alex Peters zijn vanaf het begin betrokken bij de coöperatie. Zij zetten zich vrijwillig in om van EMEC een succes te maken. "Er is eigenlijk geen reden om niet mee te doen," zegt Guido Heijnen. "Alleen samen kunnen we de energietransitie vooruit helpen en stoppen met het sponsoren van de fossiele industrie. Als je het niet voor het klimaat doet, doe het dan voor je eigen portemonnee zou ik zeggen, want de investering levert je ook nog een leuk rendement op."

Zonnecentrales
EMEC is een van de oudste energiecoöperaties van Limburg. Op dit moment draaien zes zonnecentrales, waarvan de eerste in oktober ook in Maastricht werd gerealiseerd. Op het dak van het bedrijf Medireva liggen 180 zonnepanelen van de coöperatie. Het verwachte rendement voor mensen die deelnemen ligt tussen 4 en 4,5 procent op basis van de ervaringen van andere zonnecentrales van de coöperatie.

Dak
Alex Peters legt uit hoe de coöperatie werkt. "We zijn voortdurend op zoek naar eigenaren van panden die een dak hebben waar ongeveer 180 panelen op passen. Hebben we zo'n dak gevonden en overeenstemming met de eigenaar, dan gaan we in de buurt op zoek naar mensen die willen investeren in duurzaam op te wekkken energie. Met de investering wordt de centrale bekostigd. Investeren kan al vanaf 250 euro. Vervolgens vraagt de coöperatie bij de overheid subsidie aan zodat de centrale minimaal vijftien jaar kan draaien. In Meersen zijn inmiddels vijf zonnecentrales. De opgewekte stroom verkopen wij rechtstreeks aan de stroomproducent die zich verplicht heeft de stroom af te nemen."

Voordelen
Voor bedrijven die hun dak beschikbaar stellen zijn er verschillende voordelen, los van een kleine vergoeding voor het huren van het dak om er zonnepanelen te leggen. De eigenaar, kan als het dak groot genoeg is, ook zelf nog zonnepanelen laten installeren. De coöperatie regelt de administratieve afhandeling, daar heeft de eigenaar geen omkijken naar. Omdat het dak ook panelen krijgt van de coöperatie zijn de aanschafkosten lager. "En," zegt Guido Heijnen. "Medewerkers van het bedrijf die in de omgeving wonen kunnen deelnemen als lid en zetten zo een duurzame stap in de energietransitie. De bedrijfseigenaar kan zijn naam verbindnen aan de zonnecentrale en krijgt zo gratis reclame."

Meer weten over EMEC? Klik dan hier.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden