Inhoudsopgave
Het Amsterdamse bureau G&I (Governance & Integrity) heeft op verzoek van burgemeester Wim Hillenaar gekeken naar de kwestie Tiny Meese / Bert Garnier. Die kwestie stamt uit mei vorig jaar, toen beiden nog lid waren van de Partij Veilig Maastricht.
Hillenaar maakte gisteren in het presidium van de raad bekend dat het rapport van G&I geheim blijft, omdat het over personen gaat. Het bureau adviseert de burgemeester overigens "heel terughoudend" te opereren in deze kwestie. De burgemeester: "Het gaat om een partij-interne kwestie. Een conflict tussen twee partijgenoten."
Geluidsfragment
In die kwestie gaat het erom dat fractievoorzitter Tiny Meese van de Partij Veilig Maastricht een vriendin van haar vroeg om bij de werkgever van Bert Garnier in diens personeelsdossier te kijken naar de uren die hij daar werkte. Meese oordeelde dat Garnier te weinig zou doen als raadslid en zocht daarvoor bewijs. De kwestie kwam aan het licht, omdat Meese een geluidsfragment per ongeluk naar een verkeerd appgroepje stuurde. In dat fragment was te horen dat Meese zei dat haar vraag aan haar vriendin niet mocht uitlekken, omdat die vriendin anders haar baan zou kunnen verliezen.
Strafbare feiten
Volgens de burgemeester is het aan de organisatie (Envida; red.) om te bepalen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Volgens Hillenaar is dat niet het geval. Volgens raadslid Jo Smeets van Maastricht van Nu, de partij waar Bert Garnier naar overstapte, ligt dat genuanceerder. "Ik heb begrepen dat de werkgever geen dader heeft kunnen aanwijzen, omdat de dossiers voor meerdere mensen toegankelijk waren."
Schade
De burgemeester heeft besloten tot het aanvragen van het externe advies, omdat de kwestie al maanden blijft rondzingen in het stadhuis en in de politiek. Hillenaar: "Het bureau zegt dat nu de feiten bekend zijn en die door niemand worden betwist, een onderzoek alleen maar meer schade kan berokkenen. Als het gaat om een conflict tussen personen, is het doen van persoonsgericht onderzoek zelden behulpzaam."
Wonden
Hillenaar gaf aan dat hij geprobeerd heeft te bemiddelen tussen Meese en Garnier. "Ik heb met de raadsgriffier een gesprek met Tiny Meese gehad en met Bert Garnier." Hij concludeert: "De stellingen zijn betrokken. De wonden zijn te diep."
Partij-hygiëne
Hillenaar: "Ik realiseer me dat dit ook iets onbevredigends heeft. Het liefst zou je een Salomonsoordeel vellen en een punt achter de zaak zetten. Maar ik vind dit wel de moeite waard om dit met elkaar te bespreken. Heb je als partij een eigen integriteitsbeleid? Wat zijn de spelregels in je partij? Hoe zit het met de partij-hygiëne?"
Luisterend oor
Hillenaar vatte zijn houding nog eens samen. "Ik ga geen partij kiezen. Ik bied partijen een luisterend oor. En ik roep de raad op de zaak tussen hen (Meese/Garnier; red.) te laten."
Rol
De burgemeester kreeg vanuit het presidium kritiek. Gabriëlle Heine van het CDA: "Het gaat niet alleen over een partij, het gaat mij om de integriteit van de hele gemeenteraad. Hoe gaan wij met elkaar om? Ik vind dat de burgemeester zijn rol niet goed oppakt. Ga er nu geen partijzaak van maken. Dit raakt de integriteit van ons allemaal. Wat is er aan de hand? Dat willen we weten. Maar er is volledige radiostilte geweest. Hier moet een oordeel geveld worden."
Hoeder integriteit
Heine kreeg bijval van Bennie van Est van 50PLUS: "Het gaat om twee mensen die allebei gekozen raadslid zijn. Hat gaat om twee mensen die de raad vertegenwoordigen." Jules Vaessen van de Partij voor de Dieren: "De burgemeester is de hoeder van de integriteit. Het is te gemakkelijk om het aan de fractie over te laten."
Hoe gaat het?
Jo Smeets: "Wat mij het allermeeste stoort aan deze hele kwestie is dat iedereen weet hoe zwaar Bert het met deze kwestie heeft. Niemand, ik herhaal niemand, heeft Bert gevraagd hoe het met hem gaat."
Twee kanten
De burgemeester sprak dat direct tegen. Volgens hem heeft hij wel degelijk betrokkenheid getoond. Raadsgriffier Peter Peters viel de burgemeester bij: "Dat geldt ook voor mij. Maar dat moet wel van twee kanten komen."
Conformeren
De burgemeester liet weten dat hij zich niet verder zal bemoeien met de kwestie. "Ik conformeer mij aan het gegeven advies. Dit bureau heeft veel vaker vraagstukken op dit gebied behandeld."



