Doorgaan naar artikel

Huisvesting scholen akkoord, kritiek op participatie en LVO

Wethouder Johan Pas weet zich verzekerd van ruime steun voor zijn huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs.

Inhoudsopgave

De kaarten in de politiek zijn al lang geschud: er is brede steun voor het huisvestingsplan - en vooral de nieuwbouw - van de diverse scholen en de binnensportaccommodaties in het voortgezet onderwijs. Dat bleek ook dinsdagavond weer in de domeinvergadering, de opmaat naar de beslissende raadsvergadering eind deze maand. Kritiek is er vooral op de wijze hoe de participatie is verlopen en op de houding van het LVO.

De pijnpunten in het plan zijn de verhuizing van het Sint Maartens College naar nieuwbouw nabij de Brusselse Poort aan de andere kant van de Maas en de vestiging van een grote vmbo-school in de Bemelergrubbe. Het Sint Maartens is tegen de verhuizing naar Maastricht-West, de buurtbewoners van met name Scharn-Oost zijn tegen de komst van meer dan 1600 leerlingen. Ze vrezen intimidaties op straat, drugsoverlast en verkeersoverlast.

Merk
Thomas Gardien van D66: "Elk kind verdient het beste onderwijs. D66 wil iedereen complimenteren die aan dit lijvige stuk - inmiddels 2000 pagina's - heeft bijgedragen. Dit duurt nu al decennia. Centralisatie van het vmbo in de Bemelergrubbe is een goede zaak. Op verschillende plekken in de stad een vmbo willen realiseren is financieel onhaalbaar. We begrijpen ook waarom verhuizing van het Sint Maartens is opgenomen. Dat is een logische uitkomst van alle belangen. Dat doet niets af aan de zorgen van de leraren. Realiteit is ook dat op nieuwe locatie leerlingenaantallen goed zullen zijn volgens de rapporten. Het Sint Maartens blijft een sterk merk volgens de LVO-voorzitter."

Durven
Jos Boelen van de Senioren Stadspartij: "Complimenten voor dit plan. We kiezen voor spreiding van scholen in stad, dat staat ook in ons coalitieakkoord. Daar staan we achter. Het wordt tijd dat we een beslissing durven nemen. Het is meer een kwestie van durven dan van moeten. Een school aan de westkant van de Maas zorgt ook voor het aantrekkelijk houden van Maastricht-West voor bedrijven en gezinnen. Als die school het Sint Maartens College wordt, halen we een zeer goede school binnen."

Stigmatiserend
Ook de VVD en de PvdA zijn ronduit positief over het plan. Addie Redmeijer van de PvdA voegde daar aan toe: "Ook ik heb stigmatiserende geluiden gehoord over vmbo-leerlingen. Ik krijg daar grijze haren van, zeker als die geluiden komen van mensen die in het onderwijs hebben gewerkt." Hij doelde waarschijnlijk op Caspar van Hilten, oud-rector van het Sint Maartens College die nu actief is in het comité uit Scharn-Oost.

Opstand
Raadslid Harry Schouten van GroenLinks: "Er is een opstand in diverse gremia. Buurten en docenten zijn ongelukkig. Hoe komt dat? Dat komt door de burgerparticipatie. Die is veel te onduidelijk. Er is een discrepantie tussen de verwachtingen en wat er gebeurd is. Informeren is niet participeren. Maar participeren is ook niet meebeslissen. Noem het anders. Mensen voelen zich nu niet gehoord. We gaan akkoord met het plan, maar er zijn wel nog veel lessen te trekken."

Participatie
Ria Strik van de Partij voor de Dieren merkte op dat de participatie bij het Sint Maartens, bij de Bemelergrubbe en bij de sportverenigingen niet is gelopen zoals het hoort. "Steeds de vraag hoe de participatie is georganiseerd."

Farce
Ingrid Jeunhomme van SAB gebruikte harde woorden. "Participatie is een doorn in het oog. Het is windowdressing. Een farce. Er heeft geen echte communicatie plaatsgevonden. Gemeente, ga terug aan tafel met Scharn-Oost en Scharn-West en met het Sint Maartens College."

Ryan Wilmes van Volt: "Helaas dat het participatietraject mensen tegenover elkaar heeft gezet. We zien een plan dat fysieke segregatie in de hand werkt."

Beslissen
Wethouder Manon Fokke (PvdA, burgerparticipatie) antwoordde in niet mis te verstane woorden. "Participatie is geen meebeslissen. Beslissen doet de gemeenteraad. Dat zijn de spelregels." Fokke, die op haar woorden stevige kritiek kreeg vanuit diverse partijen, blijft bij haar opvatting dat de participatie goed is verlopen.

De stichting LVO heeft - zo bleek uit de bijdrage van diverse partijen - nog werk te verrichten als het gaat om haar reputatie.

Balen
Tonnie van Mulken van de Liberale Partij Maastricht: "We hebben veel moeite met de verhuizing van het Sint Maartens. Het LVO steekt de kop in het zand. We balen van het LVO. Het LVO houdt geen rekening met typisch Maastrichtse aspecten."

Overlast
Gabriëlle Heine van het CDA had in haar bijdrage ook kritiek op het LVO, zeker waar het ging om de overlast-klachten uit Scharn-Oost over de huidige school in de Bemelergrubbe. "Het LVO geeft aan dat overlast niet hun probleem is. Drugsoverlast, intimidatie, verkeersoverlast, dat kan niet de bedoeling zijn. Kan de wethouder druk uitoefenen op LVO, zodat ze overlast serieus neemt?"

Onrust
Petra Moonen van 50PLUS noemde de LVO een monopolist. "We zijn zeer teleurgesteld in dit huisvestingsplan. Het onduidelijke beleid van het LVO zorgt al vijftien jaar voor onrust."

Inhaalslag
Verantwoordelijk wethouder Johan Pas wees op de "enorme inhaalslag" die de stad kan maken. "Het gaat om goede huisvesting en goede sportfaciliteiten. Over het plan is uitvoerig en goed nagedacht. Er komen brede scholen aan beide zijden van de Maas. Er is een breed draagvlak voor deze plannen. Dit college staat 100% achter dit plan. We krijgen scholen waar docenten geweldig onderwijs kunnen geven."

Regisseur
Pas deed één toezegging. "Ik wil kijken naar de suggestie van het CDA om een regisseur aan te stellen die in het kader van participatie het gesprek aangaat over de Bemelergrubbe met Scharn-Oost." Volgens Pas heeft het LVO hem verzekerd dat de contacten van het LVO met de buurt worden verbeterd.

De fopspeen die participatie heet
Participeren en inspreken om de besluitvorming te beïnvloeden is - zo goed als - volkomen zinloos. De voorbeelden in Maastricht stapelen zich op. Betrokken burgers die zich melden bij het stadhuis staan aan het eind van de rit vrijwel altijd met lege handen. Inspraak is geen medicijn voor de lokale
Johan Pas, de wethouder van 210 miljoen euro
Hij heeft onderwijsbloed in zijn aderen. Komt uit het onderwijs en is wethouder in Maastricht voor D66, de partij die onderwijs in zijn dna heeft zitten. Onderwijswethouder Johan Pas staat voor een doorbraak als het gaat om de huisvesting van het VO, het voortgezet onderwijs, in Maastricht. De bouw van
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden