Inhoudsopgave
Zwembaden komen, zwembaden gaan, maar het zwembad Jekerdal blijft altijd bestaan. Het lijkt er wel op, nu het zwembad, bijna 75 jaar na de bouw, beter draait dan ooit tevoren. Dat het zwembad nog bestaat was echter niet vanzelfsprekend.
Het is te danken aan de vrijwilligers die 40 jaar geleden het bad van de ondergang redden nadat de gemeente zwembad Jekerdal had gesloten. Het bad was niet meer nodig, omdat op de Dousberg een nieuw gemeentelijk zwembad werd gebouwd. Ruim dertig jaar na de feestelijke opening van zwembad Jekerdal, ging het bad dicht, maar niet voor lang. In 1984 nam een tiental mensen samen met Bureau Inspraak en Ondersteuning van de gemeente Maastricht het initiatief om zwembad Jekerdal als buurtproject te heropenen. Als het zwembad in staat zou zijn zichzelf te bedruipen en niet zou concurreren met De Dousberg mocht er een herstart plaatsvinden. Met dat doel werd op 4 september 1984 de Vereniging Zwembad Jekerdal als project van vrijwilligers opgericht en tot op de dag van vandaag draait Jekerdal op vrijwilligers en is er nooit één cent belastinggeld naar toe gegaan. Een jaar na de oprichting van de vereniging, in 1985 ging zwembad Jekerdal weer open.

Vereniging
Binnenkort verschijnt een boek over het 40-jarig bestaan van Vereniging Zwembad Jekerdal, dat onder meer door Ronald Smulders en Ron Hendricks wordt samengesteld. Hendricks is voorzitter van de vereniging en legt uit hoe het kan dat het zwembad steeds kon overleven, terwijl overal in de regio zwembaden gesloten worden, recent nog Mosaqua in Gulpen. Hendricks: “We zijn een heel gezonde vereniging met 8.000 leden. Deze leden zorgen door vrijwilligerswerk ervoor dat het zwembad nog steeds bestaat, 75 jaar na de bouw. Zwembad Jekerdal draait volledig op vrijwilligers en omdat we zoveel leden hebben kunnen we ook investeren en het zwembad exploiteren.”
Dat het bad populair is blijkt uit de wachtlijst waar bijna 4000 mensen op staan die ook graag lid willen worden van de Vereniging Zwembad Jekerdal. De voorzitter wil benadrukken dat Jekerdal een zeer sociaal zwembad is. Hij reageert daarmee op geluiden dat het zwembad elitair is, omdat alleen leden mogen zwemmen. “Het zwembad is geen openbaar zwembad dat klopt, maar het bad wordt ook niet betaald door de gemeente met belastinggeld. De leden betalen en onderhouden het bad. Zij betalen een jaarcontributie van bijna 50 euro en kunnen voor dat geld een hele zomer zwemmen.

Dat is al een heel sociaal bedrag want je kunt voor nog geen vijf tientjes elke dag gebruik maken van het bad. De enige voorwaarde die aan het lidmaatschap hangt, is dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het in stand houden van het bad. Verplicht vrijwilligerswerk dus. Dat is ook een voorwaarde om lid te kunnen worden. We hebben de laatste jaren meer leden toegelaten. Dat kan omdat we een geautomatiseerd toegangssysteem hebben met een app. Zo weten we precies hoeveel mensen binnen zijn en wat de drukke momenten zijn. Op basis van die gegevens heeft het bestuur besloten meer leden toe te laten omdat er nog capaciteit was”, zegt voorzitter Hendricks.
Winterklaar
Niet onderschat mag worden hoeveel werk het onderhouden van een zwembad is. Ron Hendricks: “Een grote groep vrijwilligers is het hele jaar bezig om ervoor te zorgen dat er hier in de zomer gezwommen kan worden. Na het seizoen moet het water er voor een deel uit en wordt alles winterklaar gemaakt. Het groenonderhoud en het schoonhouden van de terrastegels en gebouwen gaat het hele jaar door. En in het voorjaar worden de baden helemaal schoongemaakt, waar nodig geverfd en weer gevuld met water. Ook de technische installaties moeten voortdurend onderhouden worden. We mogen blij zijn dat onze vrijwilligers dit werk doen, want als je hier bedrijven voor moet inhuren zou het snel gedaan zijn met zwembad Jekerdal, dat is niet te betalen”, zegt de voorzitter.
Ron Hendricks: “Zonder twijfel heeft Zwembad Jekerdal een sociale functie. Het is niet alleen een plek om te zwemmen of te zonnen, maar ook een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners die lid zijn. De meeste leden komen uit de directe omgeving van het zwembad. Vaak generatie op generatie zijn er lid en die genieten van hun zwembad.”
Het 40-jarig jubileum wordt op 28 juni met een jubileumfeest voor de leden gevierd. Daar wordt ook het jubileumboek gepresenteerd. In het boek, dat ongeveer 150 pagina’s telt wordt de geschiedenis van 40 jaar Vereniging Zwembad Jekerdal beschreven. In het boek staan ook tientallen historische foto’s. Het boek is vanaf juli te koop in de boekhandel.
Geschiedenis zwembad Jekerdal
Zwembad Jekerdal werd in 1950 ontworpen Frans Dingemans. Hij was in die jaren stadsarchitect van Maastricht en verantwoordelijk voor veel woonwijken en gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog hard nodig waren in Maastricht. Opdrachtgever was de Dienst Stadsontwikkeling. In 1951 ging het zwembad open. Bijna 20 jaar later, in 1972 ging de gemeenteraad akkoord met de bouw van het zwembad op de Dousberg. Het bad opende in 1973 en dat leidde uiteindelijk tot het (voorlopig) einde van zwembad Jekerdal. De gemeente sloot Jekerdal in 1982. Het bad was niet meer nodig vanwege het nieuwe zwembad op de Dousberg. Zwembad De Dousberg sloot in 2013 toen er een nieuw zwembad kwam bij de Geusselt. Dankzij een groep vrijwilligers werd zwembad Jekerdal in de jaren tachtig van de sloop gered. Tegenwoordig is de Vereniging Zwembad Jekerdal met 8000 leden een bloeiende vereniging die met vrijwilligers het zwembad exploiteert.
