Inhoudsopgave
De Maastrichtse horeca profiteerde vrijdag maximaal van het zonnetje, een drukke weekmarkt en een temperatuur van meer dan 17 graden betekende volle terrassen. Maar niet overal.
Het contrast is groot. Terwijl op de Markt geen stoel meer vrij is en bezoekers die wel een plekje hebben kunnen vinden, genieten van een aangenaam temperatuurtje is het vijfhonderd meter verder akelig leeg. Vijfhonderd meter verder, dat is bij het Bassin. Ooit was het de bedoeling dat deze pittoreske binnenhaven de vergelijking moest aankunnen met de haven van St Tropez met zijn dure jachten en drukke terrassen langs het water.

Ramblas
Maar ja, ooit zou ook de Avenue Céramique, de levendigheid van de Ramblas in Barcelona moeten evenaren en zie wat 25 jaar na de aanleg van de Avenue Céramique is geworden. Een troosteloze boulevard zonder horeca met terrasjes, met kantoren, winkels in beddenzaken en relaxstoelen.
Terras
Terug naar het Bassin. Het feit dat de haven in het najaar in een diepe winterslaap gaat om er pas in april uit te komen werkt niet echt mee. Boten, schepen, sloepen of jachten zijn er nog niet nu het vaarseizoen nog niet is begonnen. Horecazaken liggen er wel genoeg, maar die hebben weinig trek om een aantrekkelijk terras te maken. Een paar zaken zijn dicht op deze hele drukke, zonnige vrijdag zelfs dicht. En de zaken die open zijn laten de terrasstoelen opgestapeld en vastgebonden onaangeroerd staan.
Bassin
Het klopt dat het Bassin niet bij veel bezoekers of zelfs Maastrichtenaren als eerste op het netvlies staat als meest geliefde horecaplek en dat is jammer, want de plek heeft wel veel potentie. Er zitten leuke zaken, een bistro, café en een visrestaurant. Maar de potentie benutten betekent ook dat de horecazaken die er zijn gevestigd er iets van moeten maken. Gesloten zijn op drukke dagen zoals deze vrijdag, het terras niet benutten, nodigt niet uit om het Bassin nog eens te bezoeken. Een eerste indruk kun je maar één keer maken.