Inhoudsopgave
Maastricht gaat onkruid ook 'beheersen' met heet water. Nu nog wordt vooral geborsteld en gebrand. Regelmatig gebruik van heet water heeft als voordeel dat de wortels van het onkruid uiteindelijk afsterven. Al na één jaar zou er tot dertig procent minder onkruid zijn.
Al sinds 2010 worden geen chemische middelen meer gebruikt. Heet water geldt als een groene bestrijdingsmethode. Het water is afkomstig van restwarmte uit de industrie. Bij de gemeente wordt ook niet meer gesproken over onkruidbestrijding, maar over onkruidbeheersing.
Opmerkelijk: door de klimaatverandering zijn de winters veel zachter, zijn de vorstperiodes veel korter en is erin het voorjaar meer neerslag. Daardoor groeit het onkruid het hele jaar door.
Grotere watertank
Bij een pilot vorig jaar in het Jekerkwartier is een voertuig gebruikt met een heet watertank van 1 m3. Gezien de beperkte tankinhoud, wordt in mei en juni van dit jaar een test uitgevoerd met een vrachtwagen met watertank combinatie. Deze watertank bevat 25 m3 heet water. De efficiëntie zal worden getoetst, maar ook de wendbaarheid van de vrachtwagencombinatie en daarmee het te bereiken areaal in een aantal wijken in Maastricht: (delen van) Avenue Ceramique, Campagne, Boschstraatkwartier, Daalhof, Heer en Vroendaal. De beoogde startdatum is 6 mei aanstaande.

