Doorgaan naar artikel

Ghostwriter moet niet over groot ego beschikken

Frans Hermans heeft zich volledig gericht op ghostwriting. Foto: Selma Comes

Inhoudsopgave

Ruim dertig jaar heeft Maastrichtenaar Frans Hermans (75) zich beziggehouden met alle facetten van het schrijverschap. Een aantal jaren geleden besloot hij een stapje terug te doen en zich volledig te concentreren op ghostwriting. Het schrijven van boeken in opdracht van mensen die hun gedachten, hun levenswerk of (auto)biografie op papier vast willen leggen. 

Ghostwriting is een vak apart. “Als ghostwriter of schaduwschrijver blijf je meestal anoniem en wordt je naam niet vermeld als auteur. Je laat het verhaal van een ander in een boek tot zijn recht komen”, legt Hermans uit.

Hijman waar ben je!
Het begon allemaal zo’n zes jaar geleden toen Hermans het oorlogsverhaal optekende van de in 2023 overleden Maastrichtse joodse zakenman, Hijman Gans. Het boek, Hijman waar ben je!, werd een succes. Ruim vijfduizend exemplaren gingen over de toonbank. Er werd ook een documentaire over het boek gemaakt door cineast Siert van den Berg die veel werd bekeken. Het boek leidde er ook toe dat Hermans en Gans veelvuldig werden uitgenodigd om in het hele land lezingen en voordrachten te geven. 

“Tot corona roet in het eten gooide”, verzucht Hermans. Maar hij had de smaak te pakken, ook omdat hij inmiddels zijn eigen uitgeverij was gestart. “Toen ik voor een opdrachtgever een uitgever zocht, toonden twee uitgeverijen interesse. Maar ja, de een wilde dat ik 2.500 euro meenam, de ander had een redacteur in dienst die er geen hout van begreep”, zegt hij lachend. “Dat kan ik zelf beter, dacht ik.”

Niet altijd in de boekhandel
Overigens, is het niet zo, dat iedere opdrachtgever per se wil dat zijn of haar boek in de boekhandel terecht komt. “Iemand die in zijn familiegeschiedenis duikt heeft een ander lezerspubliek dan de auteur die een roman schrijft”, vertelt Hermans. “Je moet als schrijver dus altijd vooraf goed je doelgroep bepalen. Met de huidige druktechnieken kun je bij wijze van spreken, één boek laten drukken in ieder formaat.”

Andere tak van sport
Hermans schreef tijdens zijn journalistieke loopbaan, al dan niet in co-auteurschap, een achttal historische boeken over onderwijs, design, monumenten en architectuur in opdracht van ngo’s, Limburgse marketingbureaus en overheden. Ook was hij bijna 15 jaar hoofdredacteur van Limburg Onderneemt, een economische bijlage in dagblad De Limburger. “Maar ghostwriting is toch een andere tak van sport. Een ghostwriter geeft de auteursrechten uit handen. Je schrijft namens een ander de tekst van een boek. Jouw naam staat niet op de voorpagina vermeld als auteur. Je moet als ghostwriter niet over een groot ego beschikken”, merkt hij fijntjes op. “Je schrijft in opdracht. Dus de toon en stijl moet passen bij de identiteit van de opdrachtgever en herkenbaar voor, en afgestemd zijn op de doelgroep.”    

Lokale relevantie
Waar moet een goede ghostwriter nog meer aan voldoen? “Een vlotte pen, inlevingsvermogen, geduld en je moet beschikken over onderzoeksvaardigheden”, somt hij snel op. Als auteur en uitgever heeft Hermans goede ervaringen met de Maastrichtse boekhandels Boekhandel Dominicanen en De Tribune. “Ze zijn beide, als er voldoende lokale relevantie voor je werk is, heel toegankelijk rechtstreeks te benaderen bij diverse vormen van boekpromotie.”

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Meeslepend oorlogsdrama
Momenteel legt Hermans de laatste hand aan het boek Sluimerende Wonden dat hij in maart uitgeeft in het kader van tachtig jaar bevrijding. “Ik ben daarvoor benaderd door een vrouw uit Amsterdam die haar verhaal van een veertigjarige vriendschap met een getraumatiseerd oorlogsslachtoffer wilde laten optekenen. Deze waargebeurde geschiedenis speelt zich af zowel in Nederland als in Duitsland, dus het heeft nogal wat tijd en inspanning gevergd aan degelijk onderzoek. Maar al zeg ik het zelf, het heeft de moeite geloond. Het is een meeslepend oorlogsdrama geworden waarin de lezer meeleeft met de persoonlijke lotgevallen van de hoofdpersoon tijdens de oorlogsjaren. En de daaruit verstrekkende gevolgen voor zijn directe omgeving in de naoorlogse jaren. Geschreven tegen de achtergrond van het veranderende zelf- en wereldbeeld van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw.”

Sluimerende Wonden (232 pagina’s) bevat ook een tiental unieke foto’s van mensen en situaties in oorlogstijd. Het boek is vanaf 15 maart verkrijgbaar in alle boekhandels van Nederland en via www.boekenbestellen.nl en kost 23,90 euro.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden