Inhoudsopgave
De gemeente kan niets doen tegen het illegaal parkeren bij de Kommel naast het Kruisherenhotel. Het terrein, eigendom van de gemeente, is met een slagboom afgesloten, waardoor er geen bekeuringen aan foutparkeerders kunnen worden gegeven.
De gemeente zegt in het verleden wel bekeuringen te hebben uitgedeeld, maar die werden in beroep bij de rechtbank allemaal vernietigd vanwege het feit dat er geen sprake meer is van een openbare weg cq openbaar terrein. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als antwoord op vragen van het CDA.
Het Kommelterrein was in het verleden een parkeerterrein, maar werd op verzoek van Oostwegel autovrij gemaakt. Oostwegel vond het geparkeerde blik niet passen bij het monumentale gebouw. In overleg met de gemeente werd er een overeenkomst gemaakt waarin de Kommel de functie van parkeerplaats verloor. Wel staat in de overeenkomst dat bezoekers van het hotel hun auto er heel kort mogen neerzetten bij het inchecken. De auto moet daarna in een parkeergarage worden gezet.
Opvallend; de gemeente zegt dat de overeenkomst alleen geldt voor het (afgesloten) gedeelte van de gemeente Maastricht, maar niet voor een deel van het terrein dat eigendom is van Oostwegel. Het gaat in dit geval om de grond grenzend aan de gevel van het pand.
De gemeente heeft er bij Oostwegel op aangedrongen dat de hotelier verscherpt moet toe zien op het illegaal parkeren op piekmomenten en de auto's zo snel mogelijk verplaatsen.
De gemeente is gevraagd een reactie te geven waarom het gemeentelijk terrein met een slagboom is afgesloten. De Nieuwe Ster wil graag weten wie de opdrachtgever was en waarom er gekozen is voor een slagboom, waardoor handhaving niet meer mogelijk is.