Doorgaan naar artikel

Geen vuurwerkshow maar Kitty Nuyts-show

Opgestoken middelvinger van Kitty Nuyts tijdens de Machseuverdrach in het stadhuis, nadat de burgemeester haar op de hak nam.

Inhoudsopgave

Er is, naar alle waarschijnlijkheid, geen meerderheid in de Maastrichtse gemeenteraad te vinden voor een centrale vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. Deze conclusie mag getrokken worden na de domeinvergadering Algemene Zaken van dinsdagavond. Tijdens de domeinvergadering konden partijen aangeven of ze het wel of niet eens waren met de visie van burgemeester Hillenaar. Maar in plaats van een inhoudelijke discussie werd het een Poolse landdag. Wat niet hielp is dat voorzitter Ria Strik niet in staat was de vergadering ordentelijk te laten verlopen.

Naar aanleiding van een motie van de Liberale Partij Maastricht van Kitty Nuyts in januari van dit jaar, deed burgemeester Wim Hillenaar de toezegging om een tijdens de domeinvergadering Algemene Zaken met een raadsinformatiebrief te komen over de mogelijke positieve dan wel negatieve effecten van een dergelijk evenement. De bedoeling was dat er dan een brede discussie zou ontstaan in de domeinvergadering. Een discussie kwam echter niet van de grond. Het werd eerder een Poolse landdag. Kitty Nuyts kreeg al snel het woord en zij hield een emotioneel pleidooi voor een vuurwerkshow, analoog aan de jaarlijkse vuurwerkshow op de Griend met Koningsdag.

Interrupties 
Toen vervolgens andere partijen hun bijdragen gaven werden zij steeds geïnterrumpeerd door Kitty Nuyts, hetgeen uiteindelijk Guido Mertens (D66) de uitspraak ontlokte: “Ik dacht dat we hier zouden discussiëren over een vuurwerkshow en niet over een Kitty Nuyts-show”.

Algeheel vuurwerkverbod
Het werd dus een Poolse Landdag waar gesproken werd over, tja… waarover?
De voorzitter van het domein, Ria Strik (PvdD), attendeerde de domeinleden erop dat hier een discussie diende te volgen over de conclusie in de Raadsinformatiebrief (RIB) van burgemeester Hillenaar. De conclusie van deze RIB was dat een centrale vuurwerkshow in Maastricht weliswaar kan bijdragen aan een feestelijke en gezamenlijke viering van de jaarwisseling, maar de praktijk in andere steden uitwijst dat de daadwerkelijke impact beperkt is. Bovendien is in steden waar een dergelijke vuurwerkshow al is, deze show altijd in combinatie is met een algeheel vuurwerkverbod. Ook blijkt dat slechts een deel van de inwoners van die steden kwam kijken naar de vuurwerkshow terwijl elders in die steden gewoon (illegaal) vuurwerk wordt afgestoken. De meeste partijen zien daarom af van een centrale vuurwerkshow. 

Verschillende visies
Burgerraadslid Alexander Schaafsma (FvD) sprak van een (vuurwerk)traditie en wil niets van een regulering – in welke vorm dan ook – weten. 
Jo Smeets (MAASTRICHT van NU) gaf aan dat in eventuele vuurwerkvrijezones nog geen sterretjes mogen worden aangestoken. Het is dus allemaal niet zo simpel.
50PLUS werd wel iets concreter en kondigde aan om bij de volgende raadsvergadering een uit 2020 stammende, destijds aangehouden, motie van stal te halen. Belangrijkste element in die motie is om te komen tot de aanwijzing van de meest kwetsbare en gevoelige locaties in de gemeente Maastricht waar het verboden wordt om consumentenvuurwerk af te steken en dus een vuurwerkvrijzone. Hoewel concreet was dat echter niet het doel van dit agendapunt. Wel werd helder dat de meeste partijen sowieso niets zien in een (landelijk) vuurwerkverbod, omdat dit gewoon niet te handhaven valt. En een vuurwerkshow zonder een (landelijk) vuurwerkverbod zal er niet komen. 

Grensregio
Zeker in een grensregio, zoals Maastricht, is de aankoop en het afsteken van illegaal vuurwerk bijna onmogelijk te handhaven. Waarschijnlijk doet een centrale vuurwerkshow daar niets van af. Sommige partijen zien wel heil in vuurwerkvrijezones, maar ook dan is handhaving best een dingetje.

Volhardend
Kitty Nuyts bleef ondanks alles volhardend. Te pas en te onpas bleef ze interrumperen en leek bijna te eisen dat er een centrale vuurwerkshow diende te komen. Op z’n minst als proef. 

Difuus
Hoewel sommige (burger-)raadsleden nog wel probeerden er een discussie van te maken, werd het allemaal “difuus”, zoals raadslid Jean Pellaers (PvdA) het noemde, omdat steeds andere zaken erbij werden gehaald. Er werd gesproken over een – vooralsnog - utopisch landelijk dan wel Europees vuurwerkverbod, wel/geen vuurwerkvrijezones, de (on)vergelijkbaarheid met andere steden en steeds verwijzend naar nieuwe boven de markt zwevende moties.

Irritatie
Burgemeester Wim Hillenaar zat erbij, keek er naar en zuchtte af en toe diep. In een poging antwoord te geven aan de aan hem gestelde vragen werd zijn irritatie zichtbaar toen hij steeds werd onderbroken door Kitty Nuyts die voortdurend in herhaling viel. Op een gegeven moment zei hij tegen Nuyts: "Het doet er niet meer toe wat ik zeg." Waarop Nuyts weer het laatste woord had: "Wat ik zeg doet er voor u ook niet toe."

Geen videoregistratie
Gelukkig was er een technische storing. De videoregistratie was uitgevallen. Eventueel nog geïnteresseerde burgers konden gelukkig niet zien dat de domeinleden nauwelijks naar elkaar luisterden en waarschijnlijk zelf niet meer wisten waar ze nu precies over dienden te discussiëren. 

Slechte dienst
Wat het nog erger maakt is dat deze hele discussie bijna twee uur duurde en er tijdens de raadsvergadering van 25 maart weer minstens twee moties op de agenda staan over 'Vuurwerk'. Als deze domeinvergadering een voorproef was voor de raadsvergadering van volgende week en de raad dan weer hele bespiegelingen gaat houden over hun opvattingen rond vuurwerk, dan bewijst de gemeenteraad zichzelf en de burgers van Maastricht een slechte dienst. Het geloof in de politiek ebt dan steeds verder weg.

Hillenaar: centrale vuurwerkshow nog zinloos
Het organiseren van een centrale vuurwerkshow in Maastricht is zinloos. Tenminste als het de bedoeling is om de overlast van privaat en illegaal vuurwerk in de stad te verminderen. De burgemeester heeft zijn ambtenaren uitgebreid laten kijken naar de effecten in andere steden. De conclusie: een centrale vuurwerkshow kost vooral
Raadslid Kitty Nuyts verwijdert omstreden Facebookbericht
Raadslid Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht heeft het bericht op Facebook waarin ze de leden van het Nachtwachtgilde imbecielen noemt verwijderd.
Nuyts wil dat raad niet langer wordt buitengesloten
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden