Inhoudsopgave
De bevolkingsgroei van Maastricht staat al tientallen jaren praktisch stil en het aantal inwoners zal ook tot 2040 nauwelijks groeien. Er is zelfs een onderzoek dat laat zien dat het inwonertal gaat krimpen naar 114.000 in 2040. De samenstelling van de bevolking verandert wel in gestaag tempo: meer ouderen en studenten, meer sterfte dan de geboorte van baby's. Tegenover jaarlijks ongeveer duizend vertrekkers komen er vooral migranten uit het buitenland bij.
Dat blijkt uit de Foto van de Leefomgeving die gemaakt is van de stad door onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV. De Foto moet duidelijk maken waar Maastricht nu staat op alle mogelijke thema's (sociaal, economisch, milieu, gezondheid) en hoe de stad zich ontwikkeld bij het huidige beleid. Haskoning heeft alle openbare data die beschikbaar zijn gebruikt om de foto te kunnen maken.
Stabiel
Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau Statistiek) blijkt dat het aantal inwoners van Maastricht in de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. Volgens cijfers van het CBS schommelen de aantallen sinds 2000 tussen de 118.000 en 123.000 inwoners. Op 1 januari 2023 woonden er 122.734 mensen in de gemeente Maastricht.
Minder kinderen
Cijfers over de bevolkingssamenstelling laten zien dat er in de gemeente Maastricht steeds minder kinderen worden geboren, en er steeds meer ouderen en studenten bijkomen. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich voortzet. Maastricht verliest jaarlijks per saldo ongeveer duizend inwoners aan de rest van Nederland, met name aan de Randstad. Dit wordt deels gecompenseerd door een overschot in het buitenlands migratiesaldo. [Gemeente Maastricht, 2021].
Toekomstscenario
Of het aantal inwoners van Maastricht in de toekomst gaat groeien of niet, is erg onzeker. De prognoses lopen dan ook uiteen van zo’n 114.000 (ABF Research) tot ruim 124.000 inwoners in 2040 (CBS en Etil). Maar ook in het toekomstscenario met de meeste groei is de groei beperkt omdat de natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte) negatief is [Gemeente Maastricht, 2021].