Inhoudsopgave
Het haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd in april 2020 naar de kosten van een Middenzaal in het Theater aan het Vrijthof kan het beste direct de prullenbak in gegooid worden. De kosten werden vier jaar geleden geraamd op 7,5 miljoen euro, maar nu moet rekening worden gehouden met meer dan een verdubbeling: 15,2 miljoen euro.
Wethouder Frans Bastiaens bericht de gemeenteraad in een brief over wat er allemaal mis ging. Kort samengevat: bijna alles.
Gelijktijdige programmering
Een grote inschattingsfout is dat in het haalbaarheidsonderzoek werd uitgegaan van een programmering die niet gelijktijdig met de grote Papyruszaal (900 stoelen) van het Theater aan het Vrijthof zou lopen. Wat meldt Frans Bastiaens nu: "Voor een theaterorganisatie die breed en aantrekkelijk wil programmeren blijkt dit exploitatie-technisch onverantwoord. Om de zaal optimaal te benutten en daar vanuit cultureel ondernemerschap een kwalitatieve invulling aan te geven, is die gelijktijdige programmering onontbeerlijk. Daarvoor is echter ook een hogere interne geluidsisolatie noodzakelijk. Een hogere geluidsisolatie betekent impliciet ook een zwaardere belasting voor de constructie van het gebouw. Dit raakt niet alleen wanden en vloeren, maar ook installatieonderdelen en zelfs een verzwaring van de gebouwfundatie."
De realisatie hiervan leidt tot substantieel hogere bouwkosten. "Het gelijktijdig intensief kunnen gebruiken van beide zalen levert overigens een beter exploitatieresultaat op waardoor de investering beter rendeert.
Losvoorziening
De volgende foute inschatting: "Uit de vervolgonderzoeken is gebleken dat de benodigde derde laad- en losvoorziening niet achter het Theater kan worden gerealiseerd. De uitkomst van een uitgebreide verkeersstudie is dat een voorziening aan de voorkant in het pand Statenstraat 9 de enige oplossing biedt. Als gevolg hiervan moeten de bestaande vluchtwegen van het Theater ingrijpend veranderen. U begrijpt dat dit een andere situatie is dan waar we in 2020 rekening mee hielden. Deze vaststelling leidde ertoe dat behalve Statenstraat 9 ook Statenstraat 11 aangekocht diende te worden."
Rieu
De gifbeker is nog lang niet leeg: "Tijdens de bouw moet rekening worden gehouden met het vrijhouden van de straat tijdens grote evenementen zoals Magisch Maastricht en het concert van André Rieu. Gedurende de bouw van de Middenzaal zal in de uitvoeringsplanning voortdurend rekening moeten worden gehouden met het inlassen van bouwstops om deze evenementen te accommoderen. Dit betekent ook dat de bouwplaats meerdere keren ontruimd en opnieuw opgebouwd moet worden, waarvoor de nodige voorbereidingen zijn
getroffen. Hierdoor zijn zowel de bouwkosten, als de bouwplaatskosten en kosten voor verwerving hoger geworden dan in 2020 voorzien."
Complexiteit
Voorts: "In het haalbaarheidsonderzoek is echter voorbijgegaan aan de
extra binnenstedelijke uitdagingen die een dergelijk complexe opgave kent. Een project van deze omvang en complexiteit moet, om een realistische inschatting van kostprijs en risico’s te kunnen maken, vroegtijdig tot een hoger detailniveau worden uitgewerkt. Door de complexiteit van de opgave kunnen op het oog kleine wijzigingen grote implicaties hebben. Een interdisciplinaire aanpak mag hierin niet ontbreken. In de raming die werd opgesteld blijkt onvoldoende rekening gehouden met kosten van de verder uit te werken risico's en de mogelijkheid dat deze zich cumulatief zouden voordoen."
Lering
De wethouder zegt wel lering te trekken uit deze gang van zaken: "Terugkijkend op het doorlopen intern proces stellen we vast dat er ook hier verbeterpunten zijn.
Indien verschillende interne disciplines eerder betrokken waren geweest hadden bepaalde problemen eerder gedetecteerd kunnen worden en zou het bijhorende kostenverhogende effect vroeger zijn vastgesteld.