Inhoudsopgave
De gemeente vindt het geen probleem om voor 4500 euro zakenvrouw Annemarie van Gaal te laten spreken over armoede. Hoewel het college van burgemeester en wethouders eerst schrok van de prijs, laten B&W weten dat niet al het geld naar Annemarie gaat en is het wel degelijk relevant geweest om Annemarie te boeken.
Volgens het college gaat van het tarief van 4500 euro een kwart naar het sprekersbureau dat de boeking heeft verzorgd en van het bedrag dat overblijft schenkt Annemarie nog eens de helft aan een goed doel. Leuk en aardig allemaal, maar de gemeente moet uiteindelijk toch de 4500 euro ex btw voor een lezing van anderhalf uur over armoede betalen voor een vrouw die een geschat vermogen heeft van meer dan 25 miljoen euro.
Armoede
Uit antwoorden op vragen van het CDA over de lezing van Van Gaal zegt het college dat de sessie voor 190 medewerkers van de gemeente, Podium, Annex en MTB was, die dagelijks te maken hebben met mensen met een laag inkomen, met problematische schulden of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van Gaal gaf geen lezing van papier, maar sprak over haar persoonlijke ervaringen, waaronder haar eigen achtergrond als alleenstaande tienermoeder in armoede, opgegroeid in Heerlen.
Vakkenvullen
Op die antwoorden is wel wat aan te merken. Zo is Van Gaal geboren en getogen in het Brabantse Boxmeer en groeide ze op in een middenklasse gezin. Als tiener had ze verschillende bijbaantjes, van vakkenvullen in de supermarkt tot het bezorgen van kranten. Na haar middelbare school koos ze voor een studie aan de heao, waar ze bedrijfseconomie studeerde. Na haar studie vertrok van Gaal vrijwel meteen in 1989 naar Rusland, waar ze in opdracht van uitgever VNU, samen met Derk Sauer de krant The Moscow Times opzette waarmee beide ondernemers al in de jaren negentig miljonair werden. Heel lang heeft Van Gaal dus niet in armoede geleefd. Het zakenblad Quote schatte het vermogen van Van Gaal een paar jaar geleden al op 25 miljoen euro.
Expertise
Het college van B&W vindt de investering om haar als spreker in te huren gerechtvaardigd, maar zegt voor de toekomst wel kritisch te zullen kijken. 'Sprekers zoals Van Gaal brengen vanuit hun persoonlijke ervaringen een unieke expertise mee die van grote waarde kan zijn voor toehoorders en hun dagelijkse werkzaamheden. Dit neemt niet weg dat we kritisch moeten kijken en de juiste overwegingen moeten maken als we dit soort bedragen uitgeven en ons telkens moeten afvragen of een dergelijk bedrag het inhuren van een spreker voor een bijeenkomst rechtvaardigt. De discussie die de lezing van mevrouw Van Gaal oproept, onderstreept dit wat het college betreft nog maar eens.'