Doorgaan naar artikel

Driekoningenstoet trok al in 1527 door Maastricht

De drie Koningen trokken zaterdag door Maastricht. Foto: Laurens Bouvrie

Inhoudsopgave

Hoe het een en ander precies in elkaar steekt, dat is voer voor historici met de specialiteit Maastricht. Feit is in ieder geval dat de zaterdag gehouden 16de editie van de hedendaagse Driekoningenstoet een voorganger had in het begin van de 16de eeuw.

Uit geschriften, die in te zien zijn in de digitale Bibliotheek voor Nederlanden, valt op te maken dat aan de Slevrouwe vanaf 1539 een broederschap was verbonden dat werd omschreven als 'dye bruders van den Heyligen Drye Conynginnen'. Het was wel een ‘lekker-weer-gezelschap’. De eerste stoet, zo ver bekend, ter ere aan Balthasar, Melchior en Caspar vond plaats in de maand juni (Sacramentsdag) van het jaar 1527.

Geen kamelen
Dat historisch gegeven was zaterdag uiteraard geen issue. Net zoals de laatste jaren gebruikelijk is, stond er voor ruim voor aanvang van de stoet veel volk voor de Sterre der Zee. Deze keer geen kamelen meer in de stoet. Hier en daar leverde die afwezigheid wat gemopper op à la ‘tegewoordig maag ouch niks mie’, maar voor het overgrote deel genoot het publiek vooral. Twee alpaca’s die meeliepen bleken, samen met een paar ezels en IJslanders van Ponyclub Maastricht, bij vooral jongeren enthousiasme op te roepen. 

Foto: Laurens Bouvrie

Te voet
De stoet die ondersteund werd door vrolijke kerst- en nieuwjaarsmuziek gespeeld door leden van Kunst door Oefening, trok vanaf het Onze Lievevrouweplein naar de Stokstraat. Om vervolgens via de Maastrichter Brugstraat, Kersenmarkt en Wolfstraat weer terug te keren naar de startplaats. En de Drei Keuninge te voot Geen probleem. Dat moesten ze verleden jaar ook al, want toen waren er maar twee kamelen voorhanden. 

Brenger van het licht
Aan de reacties af te meten bleken de ingelkes vooraan in de stoet en uiteraard Lars Maassen met zijn vader en moeder de sterren van de ommegang te zijn. Gamin Lars speelde met verve een Stokstraatkwartier-rondje lang de rol vaan Jezeke. Dat hij op zo’n jonge leeftijd de brenger van het licht mocht zijn, berust niet op toeval. De Jozef van de Driekoningenstoet is in het dagelijkse leven Carlo Maessen. Als ondernemer zorgt hij er al sinds jaar en dag voor dat Maastricht in december een van de mooiste lichtsteden van Nederland is. 

Warme chocomel
Was de Middeleeuwse variant een sjieke gebeurtenis, opgezet door een broederschap, de tocht van nu is een prachtig initiatief van Mark Pleunis. De koster van de Onze Lieve Vrouwebasiliek maakt niet alleen van de stoet een feest. Na afloop trakteert hij in de parochiezaal op warme chocomel en uiteraard driekoningenkoek. Wie volgend jaar ook wil meedoen aan de Driekoningenstoet kan contact opnemen met koster Mark Pleunis.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden