Inhoudsopgave
Een massale vechtpartij tussen studenten en de politie, waarbij een Duitse student een pols breekt na een klap met een wapenstok. Die vechtpartij - in oktober vorig jaar - is volledig stil gehouden door de politie. De studenten willen dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het politiegeweld, maar politie en justitie weigeren dat. Reconstructie van een heftige avond in het centrum van Maastricht.
De bovenverdieping van een winkel in de Bredestraat blijkt maandenlang een bron van extreme overlast te zijn geweest. Vier Duitse studenten uit de omgeving van Keulen woonden boven de winkel en hadden daar ook de beschikking over een dakterras. Ze hielden vaak feestjes, waarop veel jongeren afkwamen.
Geluidsbox
In de nachtelijke uren van 4 oktober werd het feestje op straat voortgezet, op de hoek van de Bredestraat met de Hondsstraat. Een grotere groep studenten, jongens en meisjes, sleepten een hele grote geluidsbox mee naar buiten.
Slaan
Ooggetuige Carlotta, een Italiaanse studente, schetst in het Engels hoe de zaak escaleerde. "De geluidsoverlast was extreem. Maar het was dus een klacht over geluid. Iemand uit de buurt heeft kennelijk de politie gebeld. De 'police-officers' vroegen de jongeren om het geluid af te zetten. Dat gebeurde niet. Een politieman wilde daarop de geluidsbox in beslag nemen. Dat liet de student niet toe. Ze begonnen daarop allebei te slaan."
Honden
De vechtpartij vond vier maanden geleden plaats in de nacht van 3 op 4 oktober in de Bredestraat. De politie was met zeker 12 tot 14 agenten aanwezig om in te grijpen. Het waren voornamelijk Duitse studenten die bij de vechtpartij met de politie betrokken waren. De politie-agenten zetten honden in en gebruikten hun wapenstok. Daarbij werd de pols van een van de studenten gebroken door een klap van de wapenstok. De hele toestand duurde volgens ooggetuigen zeker een uur.
Opgefokt
De ooggetuige Carlotta: "In de minuten die op de vechtpartij rond de inbeslagname van de geluidsbox volgden, verschenen er steeds meer agenten. Ook kwam er een patrouille met twee 'K-9's/kanines' (honden). Even later waren er ook agenten met dikke beschermende vesten aangekomen. De Duitse studenten daagden de politie uit, pal voor hun neus. Ze schreeuwden in het Duits, maar ik spreek die taal niet. De meisjes in de groep probeerden de jongens te kalmeren, maar dat lukte niet. Ze waren totaal opgefokt. Vanuit de groep waren ook diverse studenten met hun mobieltje aan het filmen."
Wapenstok
"De politie werkte de jongen die bij de geluidsbox stond naar de grond en nam hem mee. Dat was voor de studenten reden nog feller te keer te gaan. De politie sloeg met de 'baton', de wapenstok", weet Carlotta nog goed. Het hele voorval duurde volgens haar zeker een uur.
Filmen
Carlotta: "De politie heeft in de schermutselingen ook telefoons afgepakt van de studenten die aan het filmen waren. Dat leidde ook weer tot verzet: de studenten wilden hun telefoons terug."
Agressief
Een andere getuige die wakker werd, zag hoe de politie zich verzamelde en op enig moment twee straten afsloot door een lijn te vormen. Ze strekt haar armen uit. "De jongeren waren zo agressief, de politie had helemaal geen andere keus dan in te grijpen. De politie heeft de jongeren daarop uiteengedreven onder meer in de richting van de Witmaeckerstraat. Daarbij zijn agenten de studenten nog nagerend."
Aanhoudingen
Woordvoerster Yolanda Dols van de politie bevestigt de aanleiding van de problemen. "Het betrof een grote groep op straat dansende personen met een grote geluids/muziekbox. Er is diverse keren gewaarschuwd en verzocht te vertrekken. Toen de politie de box in beslag wilde nemen, ontstond een grimmige sfeer en moest de groep mensen op afstand gehouden worden. De geluidsbox is in beslag genomen. Er zijn drie mensen (destijds 22, 22 en 23 jaar) aangehouden op verdenking van wederspannigheid en/of verstoren van de openbare orde."
Geweld
Volgens Dols wordt er nog onderzoek gedaan naar de zaak en kan ze daarom niet op alle details ingaan, zoals het breken van de pols van een van de studenten. Ook over het verzoek van de Duitse studenten om de Rijksrecherche onderzoek te laten doen, wordt niets gezegd. Dols: "De politie in Limburg is uiteraard bekend met dit toegepast geweld. Dit is ook na de inzet volgens protocol bij onze leiding en bij het openbaar ministerie gemeld en wordt als zodanig intern opgepakt."
Bevoegd geweld te gebruiken
De politie legt uit hoe de bevoegdheid om geweld te gebruiken in elkaar zit.
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken. Politiemensen zijn getraind om met geweld in te grijpen als de situatie dat vraagt. Geweld is altijd heftig en roept vaak emoties op. Dat is begrijpelijk. Voor politiemedewerkers is geweld een onderdeel van het vak. Het is iets wat we professioneel en verantwoord toepassen. Alleen wanneer er geen andere mogelijkheid is, wordt geweld toegepast. Daarbij is het uitgangspunt om het minst ingrijpende geweldsmiddel te gebruiken en niet meer geweld te gebruiken dan nodig is. Dit wordt altijd achteraf getoetst. Aan het gebruik van geweld gaat zo mogelijk een waarschuwing vooraf.
Als de politie geweld heeft gebruikt, wordt dit altijd verantwoord in de politiesystemen. Registraties van geweld worden altijd gewogen door en besproken met de hulpofficier van justitie.
De politie kan en mag fysiek geweld toepassen om een situatie onder controle te krijgen. Agenten worden getraind in diverse gevechts- en controletechnieken geleerd en getraind. In de periodieke trainingen van agenten wordt ook aandacht besteed aan het gefaseerd optreden met zo min mogelijk geweld. Van fysiek geweld is volgens de geweldsinstructie al sprake bij ‘elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis’. Denk bijvoorbeeld aan iemand duwen, slaan, schoppen of het omklemmen van de pols.