Doorgaan naar artikel

De twee petten van Maurice Lambriex

Maurice Lambriex als inspreker aanwezig in de raadszaal.

Inhoudsopgave

Wie Maurice Lambriex in het stadhuis ziet lopen, kan nooit weten waar hij voor komt. Is hij er, al dan niet samen met Bert Kip, als ingehuurde deskundige voor het opstellen van de nieuwe businesscase voor de Health Campus op Randwyck? Of heeft hij een afspraak als drijvende kracht achter het dit schooljaar gestarte Montessori College Maastricht (MCM). Lambriex dringt nu al aan op nieuwbouw voor het Montessori.

Het MCM dat juridisch advies heeft ingewonnen om te kijken of de gemeente de huidige school te weinig ruimte geeft volgens de normen. In een overleg met de onderwijswethouder dringt hij al aan op nieuwbouw voor het MCM, dat nu nog 23 leerlingen telt. Lambriex ziet geen 'conflict of interest': "Het zijn twee gescheiden trajecten. In allebei de trajecten is er volledige openheid van zaken. En voor de campus geldt dat de gemeente niet alleen de opdrachtgever is, daar zijn ook andere partijen bij betrokken."

Goud
Voor de campus levert Lambriex eind deze maand zijn businesscase op aan wethouder Hubert Mackus en wethouder Frans Bastiaens. De twee bestuurders zullen blij zijn met het advies, want de verwachting is dat in het advies een nieuw toekomstperspectief wordt geschetst voor Randwyck. Maastricht heeft goud in handen, zo zal de strekking zijn van de businesscase.

Juridisch advies
De onderwijswethouder Johan Pas heeft Lambriex niet aan zijn zijde, maar tegenover zich. Lambriex heeft al juridisch advies ingewonnen over de grootte van de huidige school. Die zou niet voldoen aan de normen. Pas gaat Lambriex daar binnenkort officieel een antwoord op sturen namens de gemeente. Lambriex wil voor het Montessori-onderwijs een volwaardige school bouwen in Maastricht. De school is dit jaar in Amby begonnen met 23 kinderen die een havo/vwo-advies hadden gekregen. Daarvoor tikte de gemeente, verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen, al 1.4 miljoen euro af. Aan de Bergmansweg zijn er nu zes leslokalen.

Gespreksverslag
Zoals Lambriex denkt dat Randwyck een gouden toekomst heeft, denkt hij ook dat het Montessori-onderwijs zo hard gaat groeien, dat hij de gemeente nu al zoveel mogelijk onder druk zet om nu al aan nieuwe huisvesting voor die school te beginnen. Dit tot duidelijke irritatie van Johan Pas, die opkomt voor een doelmatige besteding van gemeenschapsgeld. Zo blijkt uit een gespreksverslag dat recent bekend is geworden.

Opname
Saillant is een verslag dat vandaag openbaar is geworden over een laatste overleg voordat de raad beslist over het grote onderwijshuisvestingsplan van de gemeente. Aan dat overleg namen deel wethouder Johan Pas, Eugène Bernard (bestuursvoorzitter Stichting LVO), Jean-Pierre Giesen (bestuurder MosaLira),
Maurice Lambriex (gemandateerd namens bestuur Montessori College Maastricht) en Marc Hendriks (strategisch adviseur gemeente Maastricht). Wethouder Manon Fokke zat er bij "vanwege het vier-ogen-principe". Zeg maar als back-up van Johan Pas. Het verslag werd ook opgenomen: zodat er later geen misverstanden zijn over wat er gezegd is.

Sint Maartens College
Lambriex bracht zijn boodschappenlijstje in. De huidige school - 23 leerlingen - vindt hij nu al te klein. "Het MCM vraagt om nu al te kunnen starten met de architectonische voorbereidingen voor de ernaast gelegen Regenboog-locatie." In die twee panden zou MCM 200 leerlingen kwijt kunnen. Lambriex draagt alvast twee argumenten aan dat die oplossing bij voorbaat ook al niet toereikend zal zijn. Het MCM denkt dat als het Sint Maartens College verhuist naar de andere kant van de Maas, het MCM daarvan qua leerlingenaantallen stevig gaat profiteren. Bovendien, zo deelt Lambriex mee, gaat het ministerie een aanvraag goedkeuren om ook een mavo-opleiding te starten met ingang van schooljaar 2026-2027.

Nieuwbouw
Om beide stichtingsnormen (vwo + mavo) te behalen moet MCM 650 leerlingen hebben. Lambriex gaat ervan uit dat dat lukt. "Dus naast de beschikbaarheid van De Regenboog school, is voor MCM belangrijk wat de stip op de kaart is waar straks hun nieuwbouw komt of de verbouwing van een bestaand pand gaat gebeuren."

Nut en noodzaak
Pas geeft in het overleg aan dat de huidige school groot genoeg is voor het MCM. Hij heeft de naastgelegen locatie van De Regenboog ook al toegezegd aan MCM. Uit het verslag: "Wethouder Pas geeft aan dat wel gekeken moet worden naar nut en noodzaak; en wat sober en doelmatig is in geval van aanpassingen aan de Regenboog. Het is maatschappelijk geld waarover we ons moeten verantwoorden. En we spreken op dit moment over 22/23/24 leerlingen. Als er volgend schooljaar meer leerlingen erbij komen en de Regenboog beschikbaar komt, wat is dan nut en noodzaak om extra plekken/ruimte te claimen?"

Johan Pas (l) in overleg met bestuursvoorzitter Eugène Bernard van het LVO

Technieklokaal
Volgens het verslag brengt Lambriex dan nog een extra wens in: "Tot slot brengt MCM in dat er eigenlijk een technieklokaal gebouwd moet worden. Dat kan beter niet in het huidig pand, de Regenboog is hiervoor beter geschikt. Omdat investeringen voor zo’n lokaal hoog zijn, kun je ook zoeken naar alternatieve oplossingen. Je kunt dan beter investeren in nieuwbouw dan nu in een gebouw dat slechts tijdelijk is."

Nieuwe school
Als Pas vervolgens vraagt of de mavo een zogenoemde 'profiel-uitbreiding' wordt, daalt de sfeer in het overleg. Nee, antwoordt Lambriex. MCM wil voor de mavo formeel een nieuwe school oprichten, met een eigen zogenoemd BRIN-registratienummer. Volgens Lambriex is profiel-uitbreiding niet mogelijk. Pas en Bernard van het LVO spreken dat tegen.

Eigen keuze
Pas kaatste de bal vervolgens hard terug in het overleg richting Lambriex: "Dat betekent dat we voor huisvesting als gemeente een andere situatie hebben. De gemeente beoordeelt dit namelijk anders dan wanneer er sprake is van een profieluitbreiding. Als gemeente willen we MCM zo goed mogelijk huisvesten, maar als MCM iedere keer een nieuwe school gaat aanvragen, zit je straks over meerdere locaties verspreid. Het lijkt wethouder Pas dat dit niet prettig is voor MCM, maar benoemt dat dit de eigen keuze is geweest van MCM", zo wordt genotuleerd.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Johan Pas, de wethouder van 210 miljoen euro
Hij heeft onderwijsbloed in zijn aderen. Komt uit het onderwijs en is wethouder in Maastricht voor D66, de partij die onderwijs in zijn dna heeft zitten. Onderwijswethouder Johan Pas staat voor een doorbraak als het gaat om de huisvesting van het VO, het voortgezet onderwijs, in Maastricht. De bouw van
Bert Kip en Maurice Lambriex ontwikkelen plan Randwyck
Bert Kip, voormalig CEO van de Brightlands Chemelot Campus in Geleen en Maurice Lambriex, Head of Liaison van die campus, gaan de campus in Randwyck ontwikkelen. Ze moeten voor 1 maart 2025 een businessplan indienen.
Montessori College Maastricht ‘never dies’
Het complete monopolie van de stichting LVO op het voortgezet onderwijs in Maastricht eindigt binnenkort. Het LVO krijgt concurrentie van een nieuwe school (VWO) op basis van de uitgangspunten van Maria Montessori. Dat wordt meteen de enige Montessorischool in Limburg voor voortgezet onderwijs. Basisscholen zijn er meer, alleen in Maastricht

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden