Inhoudsopgave
Dubbel feest dit jaar bij Van der Valk in Maastricht. Niet alleen viert het hotel zijn 25-jarig jubileum, maar 2025 vormt ook de start van een nieuw hoofdstuk, de uitbreiding met een tweede hotel. De ombouw van het Vodafone-kantoor aan de Maas tot luxe 4-sterren+ hotel is begonnen. Frans Willem Cox vertelt waarom hij en zijn vrouw Jacqueline zo graag een tweede hotel willen.
“Wordt het niet eens tijd voor uitbreiding in Maastricht?” Die vraag kwam op tafel tijdens een bijeenkomst binnen de Van der Valkfamilie. De vraag was gericht aan Frans Willem en zijn vrouw Jacqueline. De vraag was niet aan dovemansoren gericht. Frans Willem en zijn vrouw liepen al langer rond met de plannen voor uitbreiding in Maastricht. Maar hoe? Uitbreiden op de huidige locatie of een compleet nieuw hotel bouwen? Het werd het laatste. De zoektocht naar een geschikte locatie resulteerde afgelopen jaar in de aankoop van een van de twee kenmerkende Vodafone-gebouwen die links en rechts van de Kennedybrug staan. Frans Willem, met oog voor detail: “We kozen voor het gebouw meteen naast het Gouvernement omdat dat naar onze mening een betere ligging heeft. Meer zon, een goed bereikbare parkeergarage meteen onder het gebouw, meer ruimte voor een terras aan de Maas. Spannend wordt het wel. Het is voor het eerst dat wij een bestaand gebouw ombouwen tot een hotel. Daar hadden we tot nu toe geen ervaring mee,” zegt Frans Willem.
Toekan
De Van der Valk hotels in Maastricht zijn sowieso ‘buitenbeentjes’ binnen het concern. Frans Willem: “Binnen de familie was het lange tijd gebruikelijk dat we hotels bouwden langs autowegen centraal tussen steden in. Zagen we een geschikt stuk grond dat we konden kopen werd er een Van der Valk hotel gebouwd in de karakteristieke stijl met een Toekan op het dak. Dat deed Van der Valk in Urmond, maar ook in Heerlen. Maastricht was 25 jaar geleden anders, want het was in 2000 het eerste stadshotel voor ons en niet eens een ontwerp van ons zelf. Ook dat was niet gebruikelijk binnen onze familie.”
Wethouder Leenders
Even terug naar 1999. De hotelwereld in Maastricht ziet er totaal anders uit dan nu. Grote hotelketens ontdekken de kleinere steden: Novotel, NH Hotels, Crowne Plaza; ze openen allemaal een hotel in Maastricht in de jaren negentig. Er is ook een plan om een hotel te bouwen op het terrein van de voormalige zuivelfabriek Sibema in Heer. Het ontwerp is al klaar, maar de beoogd exploitant haakt op het laatste moment af en dan komt de familie Van der Valk in beeld. Frans Willem Cox: “We zagen een mooie kans om er een Van der Valk hotel van te maken, maar het betekende wel dat we geen enkele inbreng hadden in het ontwerp, want dat was al klaar. De toenmalige wethouder Leenders was streng. Hij zei: ‘als je denkt dat je hier je eigen hotel kunt bouwen, kan Van der Valk het vergeten. Het is dit ontwerp of niks. Het ontwerp dat er lag was geïnspireerd op de voormalige zuivelfabriek Sibema. De architect ontwierp een langwerpig gebouw in rode baksteen parallel aan de weg gelegen. Ook de oude schoorsteen van Sibema werd bewaard en gerestaureerd. In 1999 begon de bouw van het hotel, in 2000 kwamen de eerste gasten met hun rolkoffertjes. Die moesten wel nog over steigerplanken lopen, want het hotel was nog niet af.”
Uitbreiding
Vanaf dag één was Van der Valk Maastricht een succes. En dat is het nog steeds. Frans Willem: “De bezettingsgraad ligt boven de 85%. Dat is voor Maastrichtse begrippen heel hoog en daar zijn we natuurlijk trots op. Het hotel is recent grotendeels vernieuwd. Kamers zijn gerenoveerd, de brasserie, restaurant en toiletten vernieuwd. Om bij te blijven in de hotelwereld is het noodzakelijk elke 12 tot 15 jaar de kamers volledig te vernieuwen.”

Het succes van het Van der Valk hotel , - waar inmiddels dochter Eline aan het roer is – moet nu een vervolg krijgen met een tweede hotel. Frans Willem: “Jacqueline en ik hebben lang nagedacht over de uitbreiding. Je kunt wel de parkeerplaats volbouwen en meer kamers realiseren, maar dan zit je ’s morgens met 460 hotelgasten aan het ontbijt in plaats van 400. Of dat nu zo prettig is voor onze gasten? Wij denken van niet, vandaar de zoektocht naar een andere locatie.”
Makelaar
Een unieke kans deed zich voor toen telecombedrijf Vodafone aankondigde een deel van de afdelingen vanuit Maastricht te verplaatsen naar de Randstad. Een van de twee kantoren kwam daardoor leeg te staan en daar zag Van der Valk zijn kans. De aankoop van het Vodafone gebouw verliep snel zegt Frans Willem. “Ik had interesse, maar de makelaar reageerde voor mijn gevoel niet snel genoeg. En met snel bedoel ik binnen 24 uur. Ik wilde vaart maken, dus binnen drie dagen zat ik met Vodafone en de Duitse eigenaar van het gebouw om tafel om te onderhandelen over de aankoop. Binnen tien dagen was het geregeld.”
Suites
Frans Willem en zijn vrouw Jacqueline betaalden 12,5 miljoen euro voor het pand, maar de aankoopsom is pas het begin. Nu moet het voormalige kantoor van binnen volledig gestript worden om omgebouwd te worden tot luxe hotel met 113 kamers. De bouwkraan staat inmiddels al naast het gebouw op de plek waar volgend jaar een serre en terras aan de Maas komt met meer dan 200 zitplaatsen.
De planning is om in 2026 het hotel dat de naam Van der Valk Maastricht Maas krijgt te openen. Het nieuwe hotel krijgt kamers die tussen de 30 en bijna 40 vierkante meter groot worden. Het merendeel, 62 kamers wordt ruim 38 vierkante meter en dan komen er ook nog 16 extra grote en luxe suites. Op het dak van het gebouw komen wellnessfaciliteiten.
Familiebedrijven
Of de markt voor luxe hotels in Maastricht niet verzadigd dreigt te raken? Frans Willem Cox: “De plannen die veel hotels nu uitvoeren, denk aan de prachtige renovatie van Beaumont, het nieuwe hotel in de Boschstraat, de uitbreiding van het Kruisherenhotel, Van Oys en onze wens tot uitbreiding zijn plannen die tussen 2016 en 2019 al zijn bedacht. In 2020 kwam corona en lagen alle plannen stil. Nu zie je dat de plannen van toen uitgevoerd worden. Valt je ook iets op aan het rijtje hotels? Het zijn bijna allemaal familiebedrijven. Dat zijn de mensen die zorgen voor nieuwe ontwikkelingen, mensen die hun nek uitsteken en risico’s nemen. Ik denk dat de waardering voor deze familiebedrijven ook vanuit de politiek wel wat groter mag zijn. Deze families doen het toch maar in tegenstelling tot de grote hotelketens die steden als Maastricht niet meer tot hun prioriteit hebben. In de jaren negentig was dat precies andersom. Alle grote ketens kwamen naar kleinere steden. Novotel, Crowne Plaza en het NH Hotel zijn daar voorbeelden van, maar deze ketens hebben nu geen interesse meer. Ze richten zich op Dubai, China en andere Aziatische landen waar nu het grote geld zit. Maastricht is totaal niet interessant meer. Er wordt ook nauwelijks nog geïnvesteerd door deze ketens. Het zijn nu de familiebedrijven die dat doen.”
MECC
Frans Willem denkt zeker dat er nog ruimte op de markt is voor zijn nieuwe hotel. “Maastricht blijft voor de toerist een leuke bestemming en vergeet niet dat het MECC na de grote renovatie absoluut een toplocatie is. We zien dat er in 2025 en 2026 meer congressen naar de stad komen. Daar profiteren alle hotels van. Waar we ook van profiteren is dat de bezoekers van Maastricht steeds meer luxe verwachten in hotels. Aan die verwachting voldoen we ruimschoots. Wij kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst en zijn blij dat we dit in Maastricht kunnen realiseren,” zegt de ondernemer.