Doorgaan naar artikel

De Stenenwal, waar fatbikes, e-bikes en Thuisbezorgd strijden met de voetganger

Op de Stenenwal geldt het recht van de sterkste. Foto: Tjeu Philippens

Inhoudsopgave

De Stenenwal. Een stukje oeverwal van amper driehonderd meter lengte. Ooit een onontdekt, rustig stukje langs de Maas, in Wyck, iedeel om te flaneren. Tegenwoordig echter het domein van fatbikes, e-bikes, toerwielrenners, bezorgdiensten en fietstoeristen. De combinatie voetgangers en snelle fietsers blijkt geen goede combinatie.

De Stenenwal, je zal er maar wonen. Dan moet je verdomd goed opletten als je de deur van je woning open doet, want grote kans dat je opzij moet springen voor een voorbijrazende fatbike of andere e-bike. Monique Sprengers, Marion Seuren en Jan van Bergen wonen aan de Stenenwal. Marion kan zich de tijd nog herinneren dat vrijwel niemand door het oude stukje Wyck liep. "De bewoners zaten voor hun huis te genieten van het uitzicht over de Maas en schilden de aardappelen in de deuropening. Er was bijna niemand die er fietste of wandelde.

WOW
Dat is inmiddels anders. De Stenenwal, waar je op mooie dagen de zon onder ziet gaan aan de overkant van de Maas is een WOW-plekje. Een van de mooiere plekjes, vaak gefotografeerd en ook door Maastricht Marketing als bijzondere plek omschreven. Een WOW-plek heeft zijn nadelen. Met de opkomst van social media groeide ook de populariteit van de Stenenwal. En dat levert gevaarlijke situaties op. Monique Sprengers: "Aan de Stenenwal zijn geen winkels, maar woningen en wonen er ook gezinnen met kleine kinderen. Voor hen is het levensgevaarlijk als ze de deur open doen en naar buiten willen."

Drukte
Dat de Stenenwal veel drukker is geworden, heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen is het straatje opgenomen in een een aantal toeristische fietsroutes. Dat zorgt voor extra drukte. De groei van het toerisme zorgt voor meer wandelaars en met de opkomst van maaltijdbezorging aan huis, opgevoerde fatbikes, senioren op e-bikes en studenten die in Randwyck wonen is het een heel druk straatje geworden, waar de voetganger vaak het onderspit delft.

Verleggen
Bewoner Jan van Bergen heeft samen met Monique en Marion al eens bij de gemeente geopperd te kiezen voor een Stenenwal zonder fietsers, "maar dat is uitgesloten, was hun reactie. De Stenenwal moet fietsroute blijven." De bewoners wijzen erop dat de gevaarlijke situatie heel makkelijk is op te lossen door de fietsroute te verleggen naar de Rechtstraat. Dat is een 'omweg' van nauwelijks 100 meter, maar ook nog eens een veel snellere route. Nu moeten fietsers aan het einde van de Stenenwal zichtzaggen door een ijzeren poortje.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de gevaarlijke situaties. Mogelijke oplossingen zijn onderdeel van onderzoeken die de gemeente doet, maar een concreet plan is er nog niet.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden