Doorgaan naar artikel

De redding van MVV, een reconstructie

Inhoudsopgave

Precies een jaar geleden kwam naar buiten dat een groep Maastrichtse ondernemers was opgestaan om MVV te redden. De Nieuwe Ster maakte een reconstructie van de bijna-doodervaring van MVV en de verrijzenis. We hebben ons archief nog eens omgespit en met Huub Waterval, namens het Maastricht Collectief, de zaken nog eens de revue laten passeren.

Het was een zonnige maandagochtend op 25 maart 2024 toen een groep Maastrichtse ondernemers bij elkaar kwam in een vergaderruimte in Maastricht. Op het beeldscherm verscheen Laura van Leeuwen, de toenmalige directeur van MVV vanuit Amsterdam. MVV zat met een probleem en Van Leeuwen had hulp nodig. De ondernemers waren niet allemaal bekenden van elkaar maar hadden één gezamenlijke factor: een passie en hart voor MVV en Maastricht. 

Schulden
Van Leeuwen lichtte de situatie toe. MVV had tekorten geleden en de dekking zou moeten komen uit de verkoop van alle resterende aandelen (76%) aan de Amerikaanse aandeelhouder, Dutch Soccer Holdings. Hiermee zouden de schulden, op dat moment ongeveer 2,2 miljoen euro, kunnen worden afgelost. Vervolgens zou onder de vleugels van de Amerikanen jaarlijks geld in MVV moeten worden geïnvesteerd om te kunnen bestaan en eventueel te groeien. Het tekort van het lopende seizoen was circa 1,4 miljoen euro en dit was ook het vooruitzicht voor de volgende seizoenen. De Amerikaanse aandeelhouder wist dus wat haar te wachten stond. 

Complex
Toen viel er een stilte. Want dit was nog niet het slechte nieuws waarmee de ondernemers die ochtend naar de afspraak waren gelokt. De Amerikanen waren op dat moment onbereikbaar. De ondernemers vroegen direct naar de juridische en financiële positie van MVV. Ligt er een goede overeenkomst onder deze deal? Kan MVV hiervan nakoming vorderen? Hoeveel geld heeft MVV nu nog? Kunnen we het seizoen uitspelen? Duidelijke antwoorden volgden er niet en de zaak bleek daarnaast ook nog eens zeer complex te zijn. 

Interne onrust
Er ontstond een speelveld met meerdere problemen die het voortbestaan van MVV in gevaar brachten. De schuldenlast moest worden terugbetaald en op dat moment was MVV niet in staat om aan de lopende verplichtingen, zoals salarissen van personeel en spelers, te voldoen. De korte termijn problemen zorgden voor veel interne onrust. Om het seizoen uit te kunnen spelen en de minimale betalingen te doen, had MVV tot 30 juni ten minste 250.000 euro nodig.

Onno Hoes (voorzitter RvC), Huub Waterval (Maastricht Collectief) en Laura van Leeuwen (directeur) in conclaaf tijdens gemeenteraadsvergadering. Foto: De Nieuwe Ster

Harde conclusie
Na het verhaal van Van Leeuwen is de harde conclusie van de ondernemers dat beide problemen voor MVV van levensbelang zijn omdat, zonder oplossing voor beide, MVV heel snel in een faillissementsprocedure komt. Dat wil zeggen dat er op korte termijn geld in de club geïnvesteerd moet worden om te kunnen blijven leven, maar ook dat er een oplossing moet komen voor de schuldenlast. Zonder oplossing voor de schuldenlast is de extra investering simpelweg geld duwen in een bodemloze put en zonder extra geld op de korte termijn heeft het ook geen zin om te kijken naar de schuldenlast.

Gevraagd naar de ideeën van Van Leeuwen en de mogelijkheden, doet ze een beroep op de groep ondernemers voor hulp. Waterval en zijn collega’s twijfelen geen moment. “We moeten iets doen, anders is het snel voorbij voor MVV.” De ondernemers verenigen zich in ‘Plan B’. Een appgroep wordt opgericht en er wordt dag en nacht gewerkt aan het uitwerken van de scenario's om inzicht te krijgen in de huidige situatie van MVV, en wat er juridisch en financieel moet gebeuren.

Schuldeisers
De benodigde 250.000 euro om het seizoen uit te voetballen ligt al snel op tafel en wordt achter de hand gehouden voor de totaaloplossing. De ondernemers zijn wel goed, maar zeker niet gek. Die totaaloplossing wordt gevonden in een pijnlijke, maar noodzakelijke procedure: de Whoa (Wet homologatie onderhands akkoord). Deze wet helpt gezonde ondernemingen om schulden uit het verleden te saneren. Hierbij is het mogelijk om met schuldeisers in gesprek te gaan en ze aan te bieden een deel van het geld over te maken waarmee ze afstand doen van het resterende deel. Indien voldaan wordt aan een aantal voorwaarden kan de rechtbank dan de schuldeisers die niet akkoord zijn dwingen alsnog mee te gaan in deze regeling.  

Samen met de RvC halen Van Leeuwen en de ondernemers meteen twee advocaten van Boels Zanders erbij die bij VVV-Venlo al met het Whoa-bijltje hebben gehakt. Hiermee staan ze meteen op lange tenen. Of het niet goedkoper kan, met bevriende advocaten? Nee dus, kwaliteit en snelheid kunnen eisen zijn essentieel. MVV leeft al in de reservetijd.

Toekomstscenario
Onderdeel van de Whoa-procedure is dat MVV moet kijken naar een toekomstscenario. Hoe kan de club aan schuldeisers laten zien dat ze levensvatbaar is en op basis van een gezonde toekomst ook aanspraak maken op het juridisch afdwingen van de sanering bij onwelwillende schuldeisers. Van Leeuwen krijgt de belangrijke taak om namens de onderneming te kijken hoe het voortbestaan op de lange termijn van de club gegarandeerd kan worden. Alternatieve scenario’s liggen er op dat moment niet op tafel. De huidige Amerikaanse aandeelhouder gaat niet meer bijstorten en van een overname van de resterende aandelen is dan geen sprake meer. 

Kwaliteiten en expertise
Waterval geeft aan zijn collega’s van ‘Plan B’ aan dat het enkel hebben van een kortetermijnoplossing voor MVV niet voldoende is en is van mening dat deze ondernemers meer kunnen doen voor MVV. Waterval kijkt om zich heen en heeft een moment zoals hij dat zakelijk al vaker heeft gehad. Waterval zag wie allemaal aan tafel zat en wie welke kwaliteiten en expertise had. Dit moet kunnen lukken met Quincy Tilli, Harold Kostons, Jos Ubachs, Jasper Jongen, Mark Thiessen en Angelo van Hooren. Toussaint Rosier en Michel Badeaux schuiven desgevraagd snel aan, vanwege hun expertises.

‘Plan B’ transformeert in ‘Maastricht Collectief’ waarmee de ondernemers gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om de club écht te redden. Niet alleen het uitvoetballen van het seizoen maar ook het wegwerken van de schuldenlast en het zorgen voor een gezonde toekomst. 

Jos Ubaghs van het Maastricht Collectief steekt ook letterlijk de handen uit de mouwen voor MVV. Foto: De Nieuwe Ster

Eerste primeur
Het nieuws dat er een Maastricht Collectief is opgestaan dat MVV wil redden van de ondergang, is de eerste grote primeur in het prille bestaan van De Nieuwe Ster. Het collectief werkt achter de schermen aan een nieuwe begroting. MVV schakelt naast de hulp van Boels Zanders ook Hypercube van Pieter Nieuwenhuis in.

Het collectief ontvangt een overweldigende hoeveelheid positieve reacties uit de stad. Waar ze tot dan toe in beslotenheid hebben geopereerd, komt een golf van enthousiasme los in Maastricht waarvan ze niet hadden durven dromen. Sympathisanten van MVV en Maastricht melden zich bij het collectief en andere ondernemers geven aan ook bereid te zijn om een financiële bijdrage te doen om bij te dragen aan de toekomst van MVV.

Laura van Leeuwen in gesprek met Pieter Nieuwenhuis (rechts) van Hypercube.

Gelukszoekers
Onderdeel van de Whoa-procedure is dat Van Leeuwen vooral moet kijken naar het belang van de club. Dat de ondernemers bereid waren om te kijken naar de toekomst wilde niet zeggen dat dit ook een verplichting voor MVV was. Het nieuws dat MVV in financieel slecht weer zit, is breed bekend gemaakt in de publiciteit en partijen van heinde en verre melden zich met interesse om in MVV te investeren of aandelen te willen kopen. Exotische gelukszoekers, Internationale makelaars, onbekende consortia die graag een Nederlandse club willen kopen en nog ander pluimage. Veel partijen vallen na een eenvoudige Google-zoekopdracht al af vanwege hun beperkte betrouwbaarheid.

Vertrouwen
Een van de partijen die dan op het toneel verschijnt is Alexander Demetriou. Waterval probeert herhaalde malen in contact te komen met Alexander Demetriou. Het collectief wil kijken of er gemeenschappelijke grond met de Amerikanen is te vinden. “Want de basis om samen te werken moet toch chemie en vertrouwen zijn. Als je als actieve aandeelhouders in een kleine club samenwerkt, ga je toch een soort huwelijk aan. Als je dat niet wil, kun je je geld beter beleggen op de beurs, daar kun je ook aandelen kopen.” 

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Eén keer treft een delegatie van het Maastricht Collectief de Amerikanen. In Château Neercanne. De sfeer is vijandig. De Amerikanen willen het collectief afschepen met een soort aalmoes. Wat de Amerikanen met MVV zelf willen, wordt niet duidelijk. Dat is nog steeds een van de onbeantwoorde vragen voor het Maastricht Collectief. “Misschien is het wel niet meer dan dat het hebben van een voetbalclub prestigieus is.”

De chemie ontbreekt. Geen gezamenlijke redding, maar twee concurrerende redding scenario’s worden ontwikkeld. Alexander Demetriou besluit een voorstel bij MVV neer te leggen hoe hij de toekomst van MVV ziet. Maastricht Collectief doet dit ook en MVV ontvangt in totaal vier, concrete en minder concrete, voorstellen. Directeur Van Leeuwen moest uiteindelijk de knoop doorhakken. Maastricht Collectief en Alexander Demetriou gaan door naar de finaleronde. 

‘Maastrichtse’ oplossing
Uiteindelijk komen er twee presentaties van de plannen. Niemand kan nog om het plan van het Maastricht Collectief heen. Het is goed doortimmerd, er ligt een nieuw businessmodel, er is weer een visie op de toekomst. In de stad is veel momentum ontstaan: politiek, fans, sponsoren en anderen hebben een duidelijke voorkeur voor een 'Maastrichtse' oplossing.

De ondernemers presenteren hun plan aan een selectiecommissie die was samengesteld door Van Leeuwen. De belangrijkste vraag aan de ondernemers: 'hoe zit het met het geld dat jullie beloven’? De ondernemers die hebben toegezegd garant te staan, zijn die vraag op een gegeven moment zo beu dat ze een statement maken. Binnen enkele uren staat een burgerman’s fortuin op de derdenrekening van Boels Zanders en wordt daarvan een screenshot naar MVV gestuurd. "Echte ondernemers hebben het geld niet op de bank staan, maar ondernemen met het geld En als het nodig is, gaat het erom of je snel de middelen op tafel kunt leggen."

Van Leeuwen voelt zich na afloop van de presentaties en na het zien van de gepresenteerde stukken gesterkt in de gedachte dat de Maastrichtse route echt mogelijk is. Het onmogelijke blijkt toch mogelijk. MVV kan weer terug naar Maastricht. Een redding van MVV waarbij Maastrichtse ondernemers een grote rol van betekenis spelen. Het collectief sluit een overeenkomst om de 24 procent aandelen over te nemen van de zittende Amerikaanse aandeelhouder en stelt zich garant voor de komende vijf jaar voor MVV.

Gevaarlijk gedachte
Het Maastricht Collectief wil na een jaar zeker nog niet van de redding van MVV spreken. Want dan lijkt het alsof ze er al zijn en dat vinden ze een uiterst gevaarlijke gedachte. Jazeker, er is achter de schermen veel vooruitgang geboekt en veel stappen gezet. “Wat bij een normale club in tien jaar tijd gebeurt, is bij MVV in één jaar tijd gepasseerd. De schuldsanering, nieuwe begroting, het uitkopen van de Amerikanen, een nieuwe governance, een nieuwe directie, nieuwe catering, een nieuw sponsorbeleid en het voorbereiden van een onderzoek naar de toekomstige huisvesting. Nieuwe aandeelhouders uit Japan zijn bijna aan boord, en er is een goede chemie met hen ontstaan. Elke week vergadert het collectief in de Geusselt op vrijdagochtend. Steeds neemt iemand anders de broodjes en de croissants mee. Wat overblijft gaat naar de mannen die altijd in het stadion te vinden zijn, het 'schaduwbestuur'.”

Emotie
Het collectief heeft veel geleerd het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld hoe de besluitvorming gaat in de lokale politiek. Maar ook hoezeer een voetbalclub emotie is. Werkelijk alles wat bij een club gebeurt, wordt breed uitgemeten in de lokale en soms zelfs landelijke pers. "Je krijgt ook zo ontzettend veel free publicity, daar zou je als ondernemer van dromen. Maar als een kleine club word je eigenlijk totaal overvraagd. Je kunt dat niet bijhouden."

Waterval zal zich één uitspraak nog lang heugen. "Hoe moeilijk kan dat nu zijn om een club met een begroting van vier miljoen euro te redden?" Het antwoord is dat MVV qua euro's een bescheiden mkb-bedrijf is, maar qua rekening houden met de belangen van alle stakeholders het formaat van een multinational heeft. 

Foto: De Nieuwe Ster


‘A-team’
Of de ondernemers van het Maastricht Collectief dit avontuur achteraf gezien opnieuw zouden aangaan? "We hebben A gezegd en we zeggen ook B. Voor de ondernemers voelt dat ook als een stukje community service. Corvee. Laten we dit probleem oplossen, anders doet niemand het. Dat was de gedachte om te beginnen. Het is fantastisch om te zien dat we ook echt iets hebben kunnen betekenen. Alle negen zijn ze nog steeds erbij. "Dat we dit 'A-team' hebben gebouwd, is voor ons misschien wel het grootste succes. Zo'n team willen we ook van MVV maken. Met de nieuwe directeur Tom Daemen hebben we weer een grote stap gezet."

Het afgelopen jaar was een herstructureringsjaar, waarbij de focus op de organisatie heeft gelegen. Pas als die staat als een huis, kan de aandacht weer volledig naar de sportieve prestaties gaan.

Foto: De Nieuwe Ster

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden