Inhoudsopgave
Gratis tentoonstelling met randprogramma over de Luchtbeschermingsdienst van Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog (met… extra aandacht voor MVV!)
Het Dinghuis Maastricht – 19 oktober t/m 3 november 2024
(maandag tot en met zondag van 11.00 tot 15.00u)
Ongelukken
Luchtaanvallen en bombardementen op bewoonde gebieden waren in de Tweede Wereldoorlog aan de orde van de dag. Sommige bombardementen waren bewust gericht en andere waren vergissingen of ongelukken. De gevolgen waren in beide gevallen hetzelfde: schade aan huizen, wegen en andere infrastructuur en – en misschien wel het belangrijkst – dode en gewonde burgers. Vele jaren hebben we ons er weinig bij voor kunnen stellen, maar de recente geschiedenis maakt dat velen daar nu anders naar beginnen te kijken.
Aanvallen
Naarmate in de jaren 1930 de internationale spanningen opliepen, werd het ook duidelijk dat aanvallen vanuit de lucht bij een conflict zeer waarschijnlijk zouden zijn. Het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica in 1937 nam elke twijfel weg. Er moesten voorbereidingen worden getroffen om de schade bij luchtaanvallen te beperken.
Vrijwilligers
Nederland riep daarom een Luchtbeschermingsdienst in het leven en de gemeenten dienden dit te organiseren. Zo kreeg dus ook Maastricht zijn Luchtbeschermingsdienst, een complexe organisatie die grotendeels uit vrijwilligers bestond. De Maastrichtse commandant, generaal b.d. Bongers, nam zijn intrek in het Dinghuis en daar was het kantoor, maar ook de commandopost van de organisatie gevestigd. In het torentje boven op het Dinghuis zat één van de uitkijkposten. Van daaruit werd alarm geslagen zodat de burgers op tijd in hun schuilkelders konden zijn.
MVV
In deze tentoonstelling zal ook aandacht worden besteed aan de sportieve adoptie van Maastricht door de Engelse gemeente Woolwich in 1945. Voetbalclub MVV speelde daar een prominente rol in, maar dit partnerschap tussen beide steden was helaas geen lang leven beschoren.
Klik HIER voor meer informatie.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Werkgroep Schuilen in Maastricht… en door Explore Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door Centre Céramique, Historisch Centrum Limburg en MVV.
Randprogramma Dinghuis (gratis):
19 oktober,13.00 uur – Lezing over de Maastrichtse Luchtbevrijdingsdienst tijdens de Tweede Wereldoorlog door Jos Notermans
26 oktober, 13.00 uur – Lezing over Maastrichtse oorlogs- en bevrijdingsmonumenten door Jac van den Boogard
Klik HIER voor meer informatie.
26 oktober – Stadswandeling en fietstocht, thema Maastricht 80 jaar bevrijd
2 november – de Prommenaad en roondleiing mèt de fiets, Mestreech 80 joar bevrijt.
Klik HIER voor meer informatie.