Inhoudsopgave
Sinds dit jaar bezit Maastricht een cheerleading-vereniging voor jeugd tussen de 10 en 18 jaar. Onder de naam Inferno Athletics wordt er op maandag en zaterdag getraind in de sporthal in Daalhof. De vijf initiatiefnemers zijn Simone Schols, Isa Martens, Mitchel Berger, Luc Sparidans en Louis van den Eijnden. Alle vijf hebben hun sportieve roots liggen bij het Maastricht University Cheerleading Team.
Bij cheerleading denk je in eerste instantie aan vrouwen. Het waren echter mannelijke studenten aan de Amerikaanse Princeton University die in 1880 een zogenoemde ‘pep club’ begonnen om het publiek aan te moedigen om voor hun school te juichen. Vandaar ook de uiteindelijke naam ‘cheer’. Vrouwen moesten nog dik 40 jaar wachten. Pas in 1923 werden ze toegelaten tot de cheerleadingteams.
Continuïteit
De reden om Inferno Athletics op te richten was volgens hoofdcoach Simone Schols het feit dat in de teams van de universiteit geen continuïteit zit. “Vaak stoppen studenten ermee als hun studie klaar is. Hierdoor moet je iedere keer opnieuw een team gaan opbouwen. Dat was voor ons de aanleiding om een eigen vereniging te starten.”
Cheerleading is wel degelijk een sport en niet alleen maar met een paar pompoms zwaaien. De sport bestaat uit vier elementen: stunts, sprongen, dans en turnen. “Hierdoor is er ook voor iedereen een plek in een team”, zegt voorzitter Isa Martens. “Het zijn allemaal verschillende posities met ieder een eigen discipline. Een team bestaat uit minimaal vier cheerleaders. Om aan wedstrijden of optredens mee te doen, heb je drie van die teams nodig die samen de uitvoering doen. Tijdens een wedstrijd beoordeelt een jury dan de uitvoering. Dat gaat op dezelfde manier als bij kunstschaatsen of turnen.”
Twee en een halve minuut
“Tijdens een wedstrijd heb je twee en een halve minuut om de stunts, de sprongen, de dans en het turnen te tonen in een samenhangende choreografie”, legt coach Mitchel Berger uit. “Na die 150 seconden ben je ook bekaf.” De Inferno Athletics zijn ook niet verbonden aan een American Football- of basketbalteam. Veel teams zijn er niet in Limburg. Over de grens in Duitsland of België tref je er wel een paar aan.
Teamsport
De oprichters hopen op termijn 15 leden te hebben, dan spelen ze financieel quitte. “De huur van de sporthal betalen we nu met eigen geld”, zegt Isa. “Net zoals de kosten voor de oprichting van de vereniging. Zelf worden we niet betaald, het is voor ons echt een hobby. Trainen kan al in een trainingspak en gymschoenen.”
“Laat vooral angst je niet tegenhouden om het een keer tijdens een gratis proefles te proberen”, benadrukt Mitchel. “Het is een echte teamsport waar je blindelings op elkaar moet vertrouwen. Door deze sport krijg je ook ontzettend veel zelfvertrouwen. Het is zowel een fysieke als mentale sport, maar bovenal een hele leuke waar het enthousiasme vanaf spat.”
Eerste wedstrijd
Wij als coaches begeleiden je vanaf de basis”, vult Simone aan. “Zodat je deze sport op een veilige manier en vol vertrouwen leert te beoefenen. Rond de zomer zullen we onze voortgang tonen tijdens een optreden voor vrienden en familie. Daarna is het onze ambitie om volgend schooljaar mee te doen aan onze eerste wedstrijden.”