Doorgaan naar artikel

Cuypersgenootschap desnoods naar rechter voor spoorbrug

De Spoorbrug die een grote monumentale waarde heeft.

Inhoudsopgave

En weer - voor de derde keer in korte tijd - keert het Cuypersgenootschap zich tegen een plan van de gemeente Maastricht. Het genootschap is een landelijke stichting die zich inzet voor het behoud van monumenten.

Het Cuypersgenootschap keerde zich tegen de luchtbrug die het Kruisherenhotel moet gaan verbinden met het Stuersgebouw aan de andere kant van de straat. Het genootschap kwam in actie tegen een idee van de PvdA om het monumentale gebouw waar Kumulus in gezeten heeft tegen de vlakte te gooien. En deze week dreigt het genootschap zelfs met juridische stappen als besloten wordt de spoorbrug over de Maas te slopen.

Deze week stuurde het Cuypersgenootschap weer een mail richting de politiek in Maastricht, de Vlaamse ministers De Ridder en Brouns en de Provincie Limburg.

Verzet
In deze mail stelt het genootschap dat hoewel de brug een grote historische en monumentale waarde heeft en als gemeentelijk monument tot het erkende erfgoed van Maastricht behoort, om onbegrijpelijke reden de meeste betrokken partijen toch inzetten op sloop. Gelukkig, zo stelt het Cuypersgenootschap, is er nu verzet tegen de sloop van de spoorbrug vanuit België. Het genootschap vraagt de politiek in Maastricht dit verzet serieus te nemen. 

Beeldbepalend
De huidige beeldbepalende brug werd in 1957 in gebruik genomen. Deze verstijfde staafboogbrug verving een negentiende-eeuwse brug die in de Tweede Wereldoorlog verloren ging. De brug symboliseert een grote cultuurhistorische waarde en is een voorbeeld van naoorlogse bruggenbouw en een illustratie van de opkomst en ontwikkeling van de spoorwegen in Maastricht vanaf de tweede helft van de 19e eeuw. 

Alternatief
Het Cuypersgenootschap wijst er dat Maastricht al jaren op voorbeeldige wijze laat zien hoe oude kerkgebouwen en kloosters een nieuw leven kunnen krijgen. Ook de spoorbrug verdient nu een tweede kans. Het genootschap vindt het raar dat de gemeente Maastricht niet meer werk maakt van voorstellen van verschillende kanten voor een alternatief gebruik van de brug. 

Juridische stappen
Het Cuypersgenootschap dreigt nu met juridische stappen als de gemeente Maastricht niet met de betrokkenen uit Vlaanderen, de provincie en het ministerie zoekt naar een duurzame oplossing voor het behoud van de Spoorbrug en de sloop doorgezet.

50Plus en D66
Zowel Bennie van Est, gemeenteraadslid namens 50PLUS in de Maastrichtse gemeenteraad en burgercommissielid in de Provinciale Staten als Leon Vaessen, Statenlid voor D66 met Euregionale Zaken in zijn portefeuille, ageerden al eerder tegen de mogelijke sloop van deze spoorbrug.

Belgen willen sloop Spoorbrug voorkomen
Terwijl in Maastricht de Spoorbrug in gedachte al is opgeblazen en vervangen door een fiets- en wandelbrug, willen de Belgen de spoorlijn over de Maas nieuw leven inblazen. Die revitalisering is mogelijk, nu duidelijk is dat er tussen Maastricht en Hasselt geen tram gaat rijden. Dat plan is na tientallen
Cuypersgenootschap ook nog tegen luchtbrug Kruisheren
Op de laatste dag voor het indienen van zienswijzen over het plan om het Kruisherenhotel uit te breiden met het Sociëteitsgebouw De Stuers heeft ook het Cuypersgenootschap zich gemeld. Die club vindt dat de voorziene luchtbrug tussen beide panden “niet wenselijk en zelfs wezensvreemd.
Cuypersgenootschap tegen sloop Kumulus
De Stichting het Cuypersgenootschap – een landelijke monumentenorganisatie – heeft met verbijstering kennisgenomen dat sloop van het Kumuluspand aan de Sint Maartenspoort niet meer is uitgesloten. Er is een alarmbrief naar de gemeenteraad gestuurd. Gedreigd wordt met juridische middelen om sloop te voorkomen.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden