Inhoudsopgave
Het aantal studenten dat bij een hospita woont, is in Maastricht de afgelopen jaren gestegen van 400 naar 800. Volgens de gemeente en de universiteit is er ruimte voor meer hospitaverhuur. De corporaties werken mee. Ze gaan voor acht sociale woningen toestaan dat een kamer onderverhuurd wordt aan een student.
Begin 2022 begon de gemeente Maastricht, in samenwerking met de Universiteit Maastricht, een pilot om hospitaverhuur in de stad op de kaart te zetten. Een landelijke organisatie, Hospi Housing, werd hierbij betrokken.
Woningnood
Decennia geleden was hospitaverhuur groot in Maastricht, maar verdween in de loop van de jaren uit het maatschappelijk beeld. Door de toenemende woningnood en een gebrek aan voldoende studentenkamers effende evenwel weer de weg voor hospitaverhuur. Probleem was echter dat hospitaverhuur om diverse redenen alleen was toegestaan bij koopwoningen. Voor huurwoningen moest een vergunning worden aangevraagd.
Match
Bij enkele buurgemeenten was onderverhuur ook nog vergunningplichtig. In de afgelopen 2,5 jaar werden veel van de aanloopproblemen opgepakt en aangepast. Op dit moment wonen ongeveer 800 studenten in Maastricht en omgeving bij een hospita. Aanmelden is voor zowel kamerzoekers als kameraanbieders gratis. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren van beide partijen waarbij gestreefd wordt naar de ' perfecte match'.
Prijzen
De kamerprijzen zijn gemiddeld lager dan bij reguliere kamerverhuur. Een hospitaverhuur kost gemiddeld 447 euro, terwijl een reguliere studentenkamer middels 552 euro kost. Bijkomend voordeel is dat in de regel hospitaverhuur, zeker bij een perfecte match, een positief effect heeft op zowel het welzijn van de huurder - denk aan inburgering, eenzaamheid en lokale bekendheid - als de verhuurder. Voor de verhuurder is het financieel wellicht aantrekkelijk. Zo is een huuropbrengst van 6.300 euro belastingvrij en wordt er niet gekort op de aow-uitkering.
Inkomen
Zes op de tien van de hosts zijn alleenstaanden, 28% koppels en 13% bestaat uit gastgezinnen. Iets meer dan de helft is 50+, maar een toenemend aantal hosts is jonger dan 40. Een aanvulling op het inkomen is voor 30% een motivatie, maar 54% vindt het gewon zonde als hun woonruimte deels leeg staat. Het leren kennen van nieuwe mensen en/of andere culturen is voor een deel ook een motivatie om woonruimte te verhuren.
Pilot
De evaluatie bij de koopwoningen toont aan dat er potentie is voor meer. Om die reden wordt de samenwerking zoals die bestond voor nog minstens twee jaar als proef voortgezet, maar wordt de proef uitgebreid met woningcorporaties. De woningcorporaties Servatius, Woonpunt, Maasvallei en Wonen Limburg zijn op 1 april gestart met een kleinschalige pilot waarin ze hospitaverhuur toestaan bij acht huurwoningen. Iedere corporatie stelt twee huurwoningen beschikbaar.
Iedereen
Inmiddels is er ook overleg met Sociale Zaken. Waarschijnlijk worden verhuurders niet gekort op en uitkering indien ze tot 400 euro inkomsten hebben uit de verhuur van kamers die vallen onder de verhuur en definitie van hospitaverhuur. Bij hospitaverhuur denkt vrijwel iedereen als eerste aan studenten, maar hospitaverhuur is in principe mogelijk aan iedereen. Denk aan bijvoorbeeld statushouders en (nieuwe) werknemers die naar Maastricht komen en verlegen zitten voor een (tijdelijke) kamer.
