Inhoudsopgave
De al vele jaren leegstaande en verloederende Bonbonnière in hartje Maastricht is velen in de stad een doorn in het oog. Waar politieke partijen steevast raadsvragen stellen als blijkt dat heropening steeds moeilijker wordt, legt het college de bal nu nadrukkelijk bij de gemeenteraad. "Het lijkt voor de hand te liggen op enig moment terug te gaan naar de gemeenteraad om dilemma’s te bespreken", is het belangrijkste antwoord dat de wethouders Frans Bastiaens en John Aarts diverse fracties nu geven.
Het initiatief Landmark - van Gaston Verjans en Nienke Cliteur - trok zich recent na bijna drie jaar onderzoek terug. De gemeente zou volgens hen te veel onduidelijkheden laten bestaan over tal van zaken, waaronder de exploitatiemogelijkheden. Volgens Landmark is minimaal 30 miljoen euro nodig om de Bonbonnière weer levensvatbaar te maken. Na het bericht van Landmark klommen diverse partijen in de pen.
Dilemma's
Uit de antwoorden blijkt dat het college inmiddels begrijpt dat de Bonbonnière een vraagstuk is dat ooit opgelost moet worden. "Nu er eenzijdig door Landmark besloten is om met het plan te stoppen hebben wij allereerst contact gezocht met de mede-initiatiefnemer en erfpachter van het pand, Heineken. Samen met Heineken, en indien het niet anders is, zonder Heineken, zetten we alles op alles om partijen te interesseren voor het pand. Het lijkt voor de hand te liggen op enig moment terug te gaan naar de gemeenteraad om dilemma’s te bespreken."
Nader onderzoek
Het college kondigt aan ook zelf weer onderzoek te gaan doen naar de toekomst van de Bonbonnière, om ook daarmee weer terug te gaan naar de raad. "Het doen slagen van een exploitatie van de Bonbonnière hangt niet alleen samen met beschikbare financiële mogelijkheden maar zeker ook met de bestemming versus de beperking in mogelijkheden (laden/lossen, grootte van de zalen, concurrentie). Nader onderzoek is noodzakelijk alvorens te kunnen zeggen wat mogelijk en nodig is. Hierbij zullen we uiteraard uw raad betrekken."
Afspraken
De wethouders hebben inmiddels ook met Heineken gesproken en daaruit blijkt dat de deur voor een doorstart van het initiatief van Landmark nog mogelijk is. "Heineken was ook niet op de hoogte van het persbericht van Landmark en het voornemen om het plan te stoppen. Heineken heeft zelf geen contact opgenomen met Landmark n.a.v. het persbericht, maar zij staan wel open voor een vervolg als Landmark kan instemmen met de voorgestelde afspraken rondom de overdracht van de erfpacht."
Bibob
De gemeente heeft aan Landmark en Heineken gegevens gevraagd die getoetst kunnen worden. Dat gaat om "vastgelegde afspraken tussen Landmark en Heineken én afspraken over de beëindiging van het erfpachtrecht van de winkelruimte. Inzage in financiering c.q. herkomst van middelen is daarbij (mede) cruciaal om een noodzakelijke Bibob-procedure te kunnen starten, alsook als noodzakelijke voorwaarde gesteld om de financiële uitvoerbaarheid van het plan te kunnen toetsen."
Anderen
Het college wil zich niet bij voorbaat binden aan de combinatie Landmark/Heineken. "Het is natuurlijk ook mogelijk dat zich in de tussentijd andere geïnteresseerden melden. We zullen dan bezien hoe we parallelle sporen naast elkaar kunnen laten lopen."




