Doorgaan naar artikel

Co-Med sjoemelde met declaraties

Inhoudsopgave

Er komt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar de Maastrichtse huisartsenketen Co-Med. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is er gesjoemeld met de declaraties en voldeed de financiële administratie van het bedrijf niet aan de wettelijke eisen.

De NZa heeft het onderzoek naar misstanden bij Co-Med afgerond en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Op basis van het onderzoek zegt de NZa dat Co-Med feiten heeft gepleegd die binnen het strafrecht moeten worden behandeld.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Klachten
Co-Med was het bedrijf van Maastrichtenaar Guy Vroemen. Het bedrijf nam huisartsenpraktijken over en probeerde efficiënter de praktijken te runnen. Dat leidde tot veel klachten van patiënten over de bereikbaarheid en de zorg in de overgenomen praktijken. Het bedrijf ging uiteindelijk failliet, nadat verzekeraars het contract met Co-Med opzegden.

Consulten
De Nederlandse Zorgautoriteit startte in 2022 een onderzoek. De conclusies zijn niet mals: 'We zien dat er extra consulten per dag zijn gedeclareerd en een patroon van het declareren van lange consulten waar een kort consult heeft plaatsgevonden. Daarnaast voldoet de financiële bedrijfsvoering niet aan de wettelijke eisen: er is geen duidelijke verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en financiële transacties zijn niet traceerbaar naar de bron.'

Bedrijfsbezoek
De bestuurders van Co-Med konden in gesprekken met de NZa geen aannemelijke verklaring geven voor die afwijkingen. 'Hierop onderzochten we de declaraties, de administratie en de financiële bedrijfsvoering. Daarnaast zijn we in februari 2024 onaangekondigd op bedrijfsbezoek geweest. Tijdens dit bezoek spraken we met de bestuurders en werknemers en hebben we de administratie ter plaatse gecontroleerd. Dit onderzoek liep door na het faillissement van Co-Med in juli 2024.'

Co-Med was piramidespel met zorggeld
Guy Vroemen, de man achter de inmiddels failliete, commerciële huisartsenketen Co-Med leidde een exorbitant luxe-leventje met geld dat bedoeld was voor de zorg. Ook de overnames van huisartsenpraktijken gebeurde met zorggeld.
Co-Med topman laat financiële puinhoop achter
De commerciële Maastrichtse huisartsenketen Co-Med laat na de faillissementen een schuld achter van vele miljoenen euro’s. Meer dan 137 partijen eisen nog geld van het failliete bedrijf van Guy Vroemen. Opmerkelijk; ook Guy Vroemen zelf wil, als voormalig CEO, nog 4,5 ton terugkrijgen.
Weer bedrijf van Co-Med failliet
De problemen bij de Maastrichtse huisartsenketen Co-Med blijven zich opstapelen. Nadat eerder Co-Med Zorg failliet ging en het callcenter, is nu ook de Co-Med Holding failliet. Personeel van de holding heeft het faillissement aangevraagd.
Co-Med Zorg failliet
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden