Inhoudsopgave
De 'Faces of Margraten' is uitgegroeid tot een begrip. Het doel is om elke militair in Margraten een gezicht te geven, om hem zo te eren. In Maastricht is Peter Clermonts met dezelfde missie bezig. Met veel succes. Burgemeestedr Wim Hillenaar benoemt hem woensdag officieel tot de nieuwe consul van de Oorlogsgravenstichting in Maastricht. Deze benoeming gebeurt in het bijzijn van Peter Woolderink, Inspecteur bij de Oorlogsgravenstichting.
Door Hub Brandts
De Oorlogsgravenstichting onderhoudt op meer dan 1.300 plaatsen in Nederland oorlogsgraven. Daarvoor zijn zo'n 400 consuls actief.
Gezicht geven
Peter Clermonts is al jaren vrijwel dagelijks bezig met het doen van onderzoek naar de achtergrond van de begraven militairen op de oorlogsgraven. Hij wil deze soldaten een gezicht te geven. Via genealogisch onderzoek probeert hij in contact te komen met familieleden die hem iets kunnen vertellen over het leven en de achtergrond van hun gesneuveld familielid. Meestal lukt het om een foto van de militair boven water te krijgen, waarmee deze militairen letterlijk een gezicht krijgen.
Keramische poppy’s en QR-codes
Peter Clermont: “Al sinds mijn achtste ben in geïnteresseerd in Oorlogsgraven. In 2020 ben ik serieus werk gaan maken van het documenteren van de Oorlogsgraven. Ik ben 25 jaar modelmaker geweest bij de Sphinx. Ik was de 5de generatie. Mijn betovergrootvader begon in 1833 bij de Sphinx en daarna werkte de hele familie er. Ik stopte in 2011. Ongeveer 3 jaar geleden ben ik keramische Poppy’s (klaprozen), van circa 5 centimeter, gaan maken die ik ieder jaar op 4, 5 en 6 mei op de oorlogsgraven zette. Poppy’s zijn een Brits herdenkingssymbool voor de Eerste Wereldoorlog. Via een QR-code kunnen geïnteresseerden kennisnemen van het levensverhaal en de achtergrond van de begraven personen. Veelal met foto’s van deze militairen.
Van de 38 Australische en Britse gesneuvelden op de begraafplaats aan de Tongerseweg heb ik feitelijk van iedereen hun levensverhaal achterhaald.
Dit jaar werd ik door de beheerster van de begraafplaats, Shirley, erop geattendeerd dat ik, vanwege de privacywetgeving, geen foto’s met QR-codes meer op de oorlogsgraven mocht zetten”.
Benaderd
Op 6 mei 2024 werd Peter Clermonts door de Oorlogsgravenstichting benaderd met de vraag of hij interesse zou hebben om als consul voor de Oorlogsgravenstichting aan de slag te gaan.
Netwerk
Peter Clermont: “Ik werd overvallen door dit aanbod, maar zei vrijwel onmiddellijk ‘Ja’ tegen de onbezoldigde functie van consul. Ik heb de afgelopen jaren een redelijk groot netwerk opgebouwd en werk inmiddels ook al jaren samen met andere consuls. Onder andere op de oorlogsbegraafplaats Jonkerveld in Nijmegen hebben wij samen 800 levensverhalen kunnen opmaken van de aldaar circa 1600 begraven personen. Overigens wil ik wel, in overleg gaan met de Oorlogsgravenstichting, proberen om de poppy’s en de foto’s met QR-code wel op de graven te mogen zetten. Al is het alleen maar rond 4-5 mei.”
Taken consul
De taken van de (toekomstige) consul zijn dat hij op de hoogte is van de ligging van de oorlogsgraven in Maastricht en daarover contact onderhoud met de administratie van de begraafsplaats en de gemeente. Daarnaast brengt hij jaarlijks verslag uit over de actuele stand van zeken m.b.t. de oorlogsgraven aan de Oorlogsgravenstichting en assisteert de medewerkers van de Oorlogsgravenstichting bij hun periodieke controlebezoeken.
De consul brengt de activiteiten van de Oorlogsgravenstichting onder de aandacht van de lokale bevolking, waarbij speciale aandacht is voor de scholen.
Overzicht
Op de website van de Oorlogsgravenstichting staat een overzicht van de in Maastricht op het zgn. Erehof begraven personen.