Doorgaan naar artikel

Circulaire werkplaats textiel geopend in Maastricht

Een hoogwaardige breimachine. Foto: Sem Augustin

Inhoudsopgave

Zuid-Limburg heeft sinds deze week een eigen circulaire werkplaats textiel. De werkplaats, gevestigd in Qeske, richt zich op onderzoek, ontwikkeling van nieuwe materialen en de kleinschalige productie van proefmodellen, ook van gerecyclede en henieuwbare textielproducten.

Het initiatief is een onderdeel van de RegioDeal Zuid-Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door aanvullende bijdrages van de gemeente Maastricht, de Jan van Eyck Academie, Zuyd Hogeschool, Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials en diverse ondernemers en creatieve makers.

De partners van de werkplaats dragen zo bij aan meer bewustzijn over onze omgang met kleding en spullen en willen zo een duurzamere en circulaire textielindustrie bevorderen. Een aparte stichting Textiel Innovatie Maastricht gaat de werkplaats beheren. 

Gedrag
Hubert Mackus, wethouder economie van Maastricht, verrichte in aanwezigheid van alle partners de opening: “De Rijksoverheid werkt toe naar een volledig circulaire textielketen in 2050, dat wil zeggen dat er –anders dan nu nog wel het geval is- geen textiel meer bij het afval terecht komt. Dat vraagt van iedereen: van producent tot consument dus ook ander gedrag. Deze ontwikkeling biedt kansen voor de werkgelegenheid en de Nederlandse textielindustrie, maar vraagt ook om creativiteit, innovatie en nieuw vakmanschap. Wij willen daar in Zuid-Limburg graag bij helpen. Met dit initiatief bundelen we onze krachten en krijgt de circulaire economie een vaste plek.”

Chemicaliën
De kledingindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De beperkte herbruikbaarheid van grondstoffen, het intensieve gebruik van chemicaliën en water en de grote hoeveelheid afval maken verduurzaming noodzakelijk. 

De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie. In deze circulaire economie is sprake van slim en zuinig grondstoffengebruik, vaak biologisch afbreekbaar en dat is in de toekomst ook het uitgangspunt voor textiel. 

2 miljoen
Binnen de Regiodeal Zuid-Limburg is een toekomstbestendige, circulaire economie een van de drie prioriteiten. De samenwerking met het rijk maakt het mogelijk te investeren in dit project. Vanuit het Rijk is in de Regiodeal € 550.000 beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de circulaire werplaats textiel. De andere partijen investeren gezamenlijk nog eens € 1,4 miljoen.    

Breimachine
De circulaire werkplaats is uitgerust met diverse machines. De nieuwste aanwinst is een hoogwaardige breimachine. Hiermee kunnen nieuwe materialen worden verwerkt. Het komende jaar wordt het machinepark verder uitgebreid. Met deze gedeelde machines stelt de werkplaats creatieve makers, studenten en ondernemers in staat nieuwe en gerecyclede materialen te verwerken tot prototypes en testproductie. 

Maakindustrie
Jorn Behage, voorzitter van de stichting TIM (Textiel Innovatie Maastricht): “De Stichting Textiel Innovatie Maastricht vormt een brug tussen de wereld van industrie, wetenschap, kunst en cultuur. In een inspirerende omgeving en met een up-to date machinepark voor textiele ontwikkelingen krijgt de creatieve- en maakindustrie in Maastricht de mogelijkheid om toekomstgerichte technologieën en materialen te onderzoeken en te implementeren.”

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden