Doorgaan naar artikel

Chinese eigenaren niet gediend van feedback: directeur ontslagen

De kunstmestfabriek van de Chinezen.

Inhoudsopgave

De directeur van kunstmestfabriek Deltachem International maakte een bliksemcarrière binnen het bedrijf, maar werd toch ontslagen. De Chinese eigenaren waren niet gediend van de directe manier van feedback geven, terwijl ze zelf geen feedback gaven. De ontslagen directeur krijgt wel 217.000 euro vergoeding mee.

Dat heeft de kantonrechter in Maastricht beslist. Deltachem International is een doorstart van het failliete bedrijf Ekompany. Dat bedrijf, begonnen op een van de Brightlands Campussen, werd destijds opgezet met steun van het LIOF en de provincie Limburg. Ook de Rabobank zat er met geld in. De provincie en het LIOF verloren bij het faillissement ruim drie miljoen euro. Na het faillissement werd het bedrijf overgenomen door de Chinese multinational Kingenta.

Feedback
De ontslagen directeur startte zijn loopbaan binnen het Chinese bedrijf als interim-controller. In 2020 trad hij in dienst in de functie van financieel directeur om in 2021 algemeen directeur van de fabriek te worden tegen een brutoloon van 130.000 euro per jaar. De zaken veranderden toen het moederbedrijf twee Chinese bestuurders in de directie liet plaatsnemen. De cultuur binnen de Limburgse fabriek veranderde. Dat merkte de directeur na een bezoek aan het hoofdkantoor van Kingenta in China, waar de Limburgse directie een presentatie gaf over de toekomstplannen. Hier werd door de Chinezen op het hoofdkantoor totaal niet op gereageerd. Ook meerdere mails waarin de directeur om feedback vroeg werden niet beantwoord door de Chinezen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Cultuur
Op 17 juni 2024 kreeg de directeur te horen dat hij zou worden ontslagen. Tijdens de zitting gaf de advocaat van de Chinese leiding aan dat de directe Westerse manier van feedback geven in de Chinese cultuur hoogst ongebruikelijk is. De Limburgse directeur had zich meer moeten verdiepen in de Chinese cultuur.

De rechtbank was het daar niet mee eens en vond juist het omgekeerde: 'Deltachem International is een Nederlandse onderneming en het Nederlandse arbeidsrecht is er van toepassing. Van Deltachem en de Chinese bestuurders mag dus worden verwacht dat zij zich verdiepen in het Nederlandse arbeidsrecht en de wijze waarop met werknemers in Nederland op basis van dat arbeidsrecht omgegaan hoort te worden. Daar hoort onder andere bij dat een werknemer feedback hoort te krijgen over zijn functioneren en een kans dient te krijgen zich te verbeteren op de onderdelen waar dit functioneren onder de maat is,' aldus de kantonrechter. 'Dit alles overziend is de rechtbank van oordeel dat de arbeidsovereenkomst is geëeindigd door ernstig verwijtbaar handelen van Deltachem International.'

De ontslagen directeur eiste ruim 600.000 euro ontslagvergoeding, maar daar wilde de kantonrechter niet in mee gaan. De rechter wees een vergoeding van ruim 217.000 euro toe, zijnde de inkomensschade over de periode van 1 oktober 2025 tot 1 januari 2026, een deel bonusuitkering en opgebouwde maar niet genoten vakantie-uren.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden