Inhoudsopgave
Maastricht geeft de fietser alle ruimte. Het centrum, inclusief Wyck, wordt een fietszone, waarbij de auto te gast is en de fietser voor gaat. Er is bij de start 1,8 miljoen euro uitgetrokken voor de inrichting van de fietszone.
Rond de zomer van dit jaar moeten de eerste maatregelen genomen zijn. Dat begint met het plaatsen van borden die aangeven waar de fietszone begint. Parkeerplaatsen, die het grootste risico vormen voor de veiligheid van fietsers, worden aangepast. Dit betekent dat huidige parkeervakken verdwijnen en dat auto's achter elkaar in parkeervakken kunnen staan. De ruimte die vrijkomt door deze herinrichting wordt gebruikt voor meer groen en fietsenstallingen.

Natuursteen
Ter hoogte van de entrees van de fietszone wordt letterlijk de loper uitgelegd. Met natuursteen of een speciale coating wordt een loper op de rijbaan aangelegd. Deze loper brengt het kenmerkende bestratingsmateriaal van het centrum tot aan de singels. Bij voorkeur wordt dit met natuursteen gedaan. Als natuursteen niet mogelijk is, wordt gekozen voor een coating met een natuursteen toeslag.

Goed nieuws ook voor de bewoners van de Stenenwal. Dit smalle stukje wal langs de Maas wordt nu gebruikt door fietsers en voetgangers, wat vaak tot gevaarlijke situaties leidt. Op de Stenenwal wil de gemeente meer ruimte bieden voor de voetganger, door fietsers te verleiden gebruik te maken van de Rechtstraat.
