Inhoudsopgave
Het CDA is nu ook pleitbezorger om 'wonen onder een kap', een appartement maken op een zolderverdieping, toe te staan. De gemeenteraad moet daar beleid voor vast gaan stellen, want dat is er nu niet. Ambtenaren bekijken nu van geval tot geval of ze een vergunning geven voor een verbouwing of niet. Dat m0et anders, vindt Gabriëlle Heine van het CDA.
Het CDA is ook al langer voorstander om wat ze zelf 'wonen achter wonen' ook toe te staan en te gaan regelen. Daarmee wordt bedoeld dat er in de vaak diepe tuinen in de stad en op grote binnenplaatsen, ruimte zou moeten zijn om woningen en of appartementen te realiseren.
De geschiedenis dat Maastricht eeuwenlang een vestingstad is geweest, heeft ervoor gezorgd dat de hele binnenstad grote zolders heeft. Die zolders waren nodig om voorraden op te slaan, om zo een langdurige belegering te kunnen doorstaan.
Woningnood
Volgens het CDA is het zo mogelijk om veel meer te doen aan de woningnood in de stad. "Hoe wordt wonen onder een kap, dat net zoals wonen achter wonen een instrument kan zijn om de wooncrisis te beslechten, meegenomen in de actualisatie van de omgevingsvisie?"
Vraag
Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het gemeentebestuur naar aanleiding van een concreet geval dat ze bekeken hebben. "Onze fractie is benaderd door een verhuurder van een pand in Wyck. Het pand bestaat uit een restaurant op de benedenverdieping en daarboven drie appartementen, waaronder een appartement dat zich onder een kap bevindt, oftewel wonen onder een kap. Zover wij kunnen zien beschikt het appartement over meer dan voldoende woonkwaliteit, denk aan ruimte, lichtinval, isolatie en gemoderniseerde voorzieningen. Er is daarnaast veel vraag voor appartementen in deze prijsklasse. Echter heeft de vergunningsaanvraag tot zover nog geen positief antwoord van de afdeling stedenbouw gekregen."
Lijn
Heine: "Wonen onder een kap blijkt in beginsel niet te zijn toegestaan. Er worden wel uitzonderingen gemaakt, zo zijn er genoeg gevallen waar wonen onder een kap wel vergund is. Duidelijke criteria en helder beleid waaraan getoetst wordt zijn er echter niet. Er blijkt sprake te zijn van een bestendige lijn die ambtelijk door de jaren heen is ontstaan. De gemeenteraad heeft hier dus nooit beleid over vastgesteld."

Wonen boven winkels
Het denken over ongebruikte woonruimte is natuurlijk niet nieuw in Maastricht. De stad introduceerde zelf al 'Wonen boven winkels'. Dat was overigens een kostbaar en ingewikkeld concept, omdat vaak met veel eigenaren en belanghebbende partijen afgestemd moest worden. Dat ging bijvoorbeeld over de vraag hoe die ruimte te ontsluiten. Ook is bouwen en verbouwen in de compacte binnestad altijd lastiger. Tel daarbij op dat vele panden een monumentale status hebben, hetgeen het ook niet makkelijker maakt. Waar de gemeente begin vorig jaar nog koerste op het afstoten van haar aandelenbelang in Wonen boven winkels, is er nu een hernieuwde belangstelling ontstaan voor het concept.
De SP voerde vorig jaar nog actie om aandacht te vragen op de vele leegstaande (winkel)panden in de stad. "Ook hier kunnen mensen wonen".



