Inhoudsopgave
De drukste straat tijdens carnaval, de smalle Platielstraat, wordt een één-richting-straat met carnaval. De Platielstraat ingaan kan alleen via het Vrijthof. De straat verlaten gebeurt aan de andere kant, richting het Sint Amorsplein. De Leliestraat en de Sporenstraat worden leeg gehouden om ruimte te hebben in geval van calamiteiten.
De gemeente heeft daartoe besloten omdat er zorgen zijn wat er anders gebeurt als er calamiteiten zijn. Anders dan in de rest van de stad zijn tijdens de carnaval de kroegen in de Platielstraat ook nog eens vol. Vorig jaar is het "spannend" geweest, zo werd dinsdagavond duidelijk tijdens de domeinvergadering Algemene Zaken. "Op piekmoment was het te druk", zei de burgemeester.
Dichtheidscamera's
Boven de Platielstraat worden dichtheidscamera's ophangen. Over het beeld van die camera's wordt een raster gelegd, zodat geteld kan worden hoeveel mensen er per vierkante meter in de Platielstraat zijn. Zo kan objectief gemeten worden en heeft de gemeente geen discussie met ondernemers. Als de drukte toeneemt, wordt het aantal beveiligers opgevoerd. Als mensen niet meer door kunnen, worden mensen tegengehouden.
DJ's
De DJ's van de kroegen worden in geval van calamiteiten ingezet als crowdmanagers, zo is afgesproken. Ze kunnen gevraagd worden hun muziek aan te passen, zachter te zetten of - in geval hulpdiensten door moeten - helemaal uit te zetten.
Led
Een calamiteiten-managementteam zal met grote led-borden de massa's carnavalsvierders die de stad bezoeken informeren over de toegankelijkheid van het centrum. De borden worden opgehangen in een ring om het centrum heen.
Bewaakte wc's
Nieuw is ook dat er bewaakte toiletten komen op het Vrijthof. Over het afgelopen jaar zijn er veel signalen binnengekomen van mensen die zich onveilig hebben gevoeld bij de wc's. Om te voorkomen dat toiletten letterlijk overstromen, worden ze zoveel mogelijk aangesloten op de riolering. Ook worden de toiletgroepen ingedeeld in zones, die een-voor-een afgesloten kunnen worden om ze schoon te maken.
Anarchie
Burgemeester Wim Hillenaar deed herhaalde malen een oproep aan de carnavalsvierders om mee te werken. "Ik heb vorig jaar buitengewoon genoten van carnaval. Maar we hebben ook een evaluatie gehad. We kunnen het feest niet gewoon op zijn beloop laten. Het gedrag in de trant van: ik heb overal recht op, maakt carnaval niet erg duurzaam. Vraag is wat de beste carnaval is? Complete anarchie, of moeten we spelregels afspreken waar we ons allemaal aan houden? We willen ook op de lange termijn carnaval blijven vieren."
Den Bosch
Maastricht is in Den Bosch gaan kijken hoe daar wordt omgegaan met crowd-management, omdat ze daar al langer mee werken. Maastricht kiest er niet voor om met hekken te gaan werken om gebieden af te zetten. Het feest behoudt een open karakter. Wel wordt vanaf komend jaar een handboek vastgesteld. 'Hoe gaan we carnaval vieren?' Dat draaiboek moet elk jaar verbeterd worden.
Jeugd
Voor de jeugd komt er een aparte campagne hoe carnaval te vieren. De campagne zal bestaan uit 11 regels. "We hebben afgelopen jaar gezien dat veel jeugd moeite heeft de juiste keuzes te maken tijdens carnaval", lichtte een ambtenaar toe tijdens de vergadering.
Taxi's
Taxi's kunnen komend jaar tijdens carnaval ook wachten op de Sint-Maartenslaan en de Maasboulevard. Voor fietsers komt er een extra stalling bij de Hoeg Brök.
Karren
Veel aandacht komt er ook weer voor de karren die rondgetrokken worden tijdens carnaval. De gemeente denkt goede afspraken te kunnen maken met vrijwel alle 'kartrekkers'. Zij krijgen een vignet voordat de carnaval begint. Guido Meertens van D66: "Wat doen we met de kartrekkers die zich niet melden. Worden die weggestuurd? Worden de banden lek gestoken?"
Tot slot is er een aparte informatiepagina over carnaval gemaakt op de website van de gemeente.