Inhoudsopgave
De woningnood in de stad is groot, maar de vochtproblemen in de Robert Graaflandlaan en Henri Jonaslaan in Caberg zijn groter. En dus staan in de eerste straat de huisnummers 22, 24, 46, 50, 52, 1, 3, 11, 17, 25, 31, 39 en 41 leeg en in de andere straat de nummers 94, 96, 98, 89, 113, 115 en 123. Twintig woningen die soms al jaren leeg staan. Het aantal loopt op: Woonpunt Limburg wil - als huurders opzeggen - eerst de vochtproblemen oplossen voordat ze er nieuwe huurders in zet.
De wijk werd gebouwd in 1951 in opdracht van van de bouwvereniging Beter Wonen. Inmiddels staan de huizen dus al zo'n 74 jaar. Lenie Voorst woont al dik veertig jaar in de wijk. "Vroeger waren de huizen koud", herinnert ze zich nog. Maar nu is er een ernstiger probbleem. "Sinds ze de huizen geïsoleerd hebben, hebben we last van veel vocht. Er is hier nauwelijks nog een ventilatiegat. Ik heb daar veel last van met mijn gezondheid. Ik heb een CO2-meter die helemaal uitslaat." Ze zit met haar partner voor het huisje, te genieten van de zon. Buiten.
Een rondgangetje door de straten levert vele gesprekjes op. Een bewoner laat graag zien dat er een apparaatje in de kelders is gehangen. Een impuls van het apparaatje zou het vocht moeten verdrijven. Ecodry-Pro heet het apparaatje. De bewoner gelooft er niet erg in. Ook anderen die we spreken hebben geen fiducie dat dit het Ei van Columbus is voor hun probleem. In veel huizen zijn er naast de verwarming al tochtgaten gemaakt door de muren heen.
We worden door een van de straatbewoners verwezen naar een huis op de hoek. "Ga daar maar eens kijken. Daar kun je zo achterom lopen. Daar hebben ze twee gaten gegraven langs de fundering en ook weer grote gaten in de muren gemaakt. Kijken of dat kan helpen."
We lopen door de twee straten en noteren de nummers van de leegstaande huizen. De leegstand is goed zichtbaar. Geen gordijnen, voortuintjes die niet meer onderhouden worden en waar nogal eens rommel in ligt. Opmerkelijk: sommige huurders houden hun voortuintje wel piekfijn in orde. Zoals Wily en Lenie.
De Nieuwe Ster heeft Woonpunt nog gevraagd om commentaar, maar de corporatie kon dat maandagmiddag niet meer regelen. Benieuwd wat er nu precies mis is gegaan met de renovatie? Wie daarvoor verantwoordelijk is? Hoe hoog de schade inmiddels is opgelopen? En de hamvraag: Had je huizen uit 1951 niet beter helemaal kunnen slopen en er nieuwbouw voor terugplaatsen? Daar zal ongetwijfeld een rekensom over gemaakt zijn. We zijn benieuwd. Wordt vervolgd.
