Doorgaan naar artikel

Burgerbegroting: fout geteld, foute budgetten en 'onsportief' gestemd

Bijeenkomst in de Beatrixhaven, waar 800 mensen op af kwamen om te stemmen voor 34 projecten. In totaal was er bijna acht ton beschikbaar.

Inhoudsopgave

De laatste editie van de Burgerbegroting is een foutenfestival geworden. Verantwoordelijk wethouder Manon Fokke heeft de raad daarover ingelicht.

Maar liefst 800 mensen brachten afgelopen zaterdag hun stem uit en de uitslag van de ingediende projecten die op geld konden rekenen werd 's middags gevierd in het stadhuis. Fokke nu: "Sinds zaterdag echter hebben we moeten constateren dat er twee fouten zijn geslopen in de bestanden die gebruikt zijn om de einduitslag te berekenen. Dit ondanks het toegepaste vier ogen-principe."

Menselijke fout
De gekozen oplossing is om mensen die eigenlijk ten onrechte 'gewonnen' hebben, nu niet teleur te stellen. "Feitelijk zou dit betekenen dit, dat zes projecten ten onrechte groen licht hebben gekregen. We zijn echter van mening dat indieners niet benadeeld mogen worden door een menselijke fout van onze zijde. Daarom blijft de uitslag van zaterdag staan en gaan deze projecten gewoon door naar de
uitvoering." De projecten die nu alsnog doorgaan, kosten samen in totaal 28.602,04 euro. De gemeente legt dat geld bij.

Budget te laag
Dan komt de tweede fout. "Anderzijds blijkt nu dat gerekend is met een te laag themabudget bij het thema Vergroenen van de buurt: 293.252,16 euro in plaats van de 230.000 euro waarmee gerekend is.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Winnaars
Dit 'voordeel' wordt meteen weer opgesoupeerd, er komen twee winnaars bij. "Dit betekent dat we twee projecten alsnog toevoegen aan de lijst projecten die we gaan uitvoeren. Het gaat hierbij om project 3004 Een groen plantsoen (à 71.000 euro) en project 3008 Verduurzamen tuingereedschap en materieel (à 4592,05 euro). De gelukkige indieners van beide projecten worden hierover vandaag nog geïnformeerd."

Onsportief
Kan er nog meer fout gaan? Ja. "Ook wij hebben echter moeten constateren dat ondanks onze aanwezigheid en oplettendheid ter plekke, er toch mensen zijn die bij het uitbrengen van de fysieke stemmen onsportief gedrag hebben vertoond."

Mensenwerk
Fokke tilt niet zo zwaar aan de gebrekkige uitvoering van de Burgerbegroting: "Een burgerbegroting draait eerst en vooral om ontmoeten; en is en blijft mensenwerk. Over het algemeen is de bijeenkomst van afgelopen zaterdagochtend prima verlopen."

Of/of
Stephanie Blom van de SP schreef op Facebook dat ze vindt dat het anders moet: "Wat opvalt is dat er veel geld naar projecten gaat die wat de SP betreft niet per se thuishoren bij de Burgerbegroting, zoals de grootscheepse vergroening van het Orléansplein voor meer dan 70.000 euro. Waarom wordt dit niet gewoon uit de vergroenings- en duurzaamheidsbudgetten uit de 'gewone' begroting betaald als een groep georganiseerde inwoners zich met een mooi plan meldt?"

Pantalons
Blom: "Zeker in een stad die elk jaar miljoenen op de begroting overhoudt omdat we ons geld gewoon niet uitgegeven krijgen...Dan blijft er namelijk onder de streep veel meer geld uit de Burgerbegroting over voor écht kleinschalige projecten met veel impact op de buurt of de verenigingen, maar waarvan de mensen die er baat bij hebben hun weg niet weten te vinden in het online-stemformulier of helemaal naar Limmel kunnen op een zaterdagochtend om te stemmen. En dan hoeven we ook niet te stemmen tussen OF een voertuig voor de reddingsbrigade, OF nieuwe pantalons voor de fanfare, maar dan is er gewoon genoeg voor ieder project dat het goed kan gebruiken."

Stemmen ronselen bij de Burgerbegroting: zo doe je dat
Bij de finaledag van de Burgerbegroting afgelopen zaterdag in de Beatrixhaven zijn op uitgebreide schaal stemmen geronseld. Namens de gemeente werd wel toezicht gehouden, maar de gemeente constateert achteraf dat er sprake is geweest van “onsportief stemgedrag”. Hoe ging dat in zijn werk? De Nieuwe Ster zocht het even voor
Acht ton naar 65 projecten bij Burgerbegroting
65 projecten van inwoners worden mogelijk gemaakt door de Maastrichtse Burgerbegroting. Tijdens het slotevent zaterdagochtend bij Stadsbeheer hebben bijna 800 inwoners 34 projecten gekozen die daadwerkelijk worden uitgevoerd. De gelukkige indieners kregen de uitslag te horen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis. Bijna 800 inwoners van alle leeftijden zijn
Burgerberaad schijnoplossing voor herstel lokale democratie
Ja, minder dan de helft van de mensen gaat nog stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing. In Maastricht zijn in 2022 in totaal 45.125 stemmen uitgebracht. De opkomst komt daarmee op 45%. Dat mag je een democratisch probleem noemen. Logisch dat er naar oplossingen gezocht wordt om de burger meer te

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden