Inhoudsopgave
Burgemeester Marino Keulen (VLD) van Lanaken pleit voor een Europees regionaal korps dat over de landsgrenzen heen kan werken. In een interview met het Belgische VRT Nieuws geeft hij aan dat de verstandhouding met bijvoorbeeld de buurgemeente Maastricht heel goed is, maar de grens wel nog een echt struikelblok vormt.
De Maastrichtse burgemeester kent deze wens en suggestie van zijn Belgische ambtsgenoot en staat er in principe achter.
Politiezone
Beide burgemeesters maken zich zorgen over de grenscriminaliteit die de gemeenten moeilijk onder controle krijgen. Marino Keulen: "In de grensgebieden zie je dat de criminaliteit zich vestigt. Politie en justitie zijn bij uitstek nationaal georganiseerd, maar de criminaliteit werkt internationaal. Wij moeten daarin volgen. De politiezone in Maastricht heeft voor een groot deel dezelfde verdachten op de lijst met gezochten staan als onze politiezone. Op dat vlak zouden we nog nauwer moeten samenwerken."
Hersenloos
Waar Marino Keulen niet van gecharmeerd is, is het feit dat Nederland al zelf actie heeft ondernomen om de grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan door grenscontroles te houden tussen Lanaken en Maastricht. Keulen: “Dat is een hersenloze maatregel opgelegd door Den Haag. De persoon die dat heeft bedacht, kent duidelijk het grensland niet.”
Ingewikkelder
Volgens burgemeester Hillenaar is er momenteel geen geagendeerd periodiek overleg van hem met de burgemeester van Lanaken. “Uiteraard heb ik wel contact met de burgemeester van Lanaken, maar op dit moment hebben wij geen gepland periodiek overleg. Dat zou op zich wel wenselijk zijn, maar bedenk dat we ook grenzen aan het Belgische Riemst en er tal van andere grensgemeenten in Zuid-Limburg zijn. Een Europees regionaal korps zou ideaal zijn in onze situatie, maar dat is niet zo maar even geregeld. De politiestructuur in Belgie zit misschien nog wel ingewikkelder in elkaar dan die in Nederland.”