Inhoudsopgave
De beweging 'Bring them home now', die zich inzet voor het lot van de Israëlische gijzelaars in Gaza, vraagt burgemeester Wim Hillenaar in een brief in te grijpen als er weer een demonstratie is van pro-Palestijnse betogers in Maastricht.
Aanleiding voor het sturen van de brief is het verstoren van een lezing van Rawan Osama aan de universiteit op 12 maart.
Geachte burgemeester Wim Hillenaar,
Ik schrijf u om mijn diepe bezorgdheid en verontwaardiging te uiten over de politieaanpak bij de gewelddadige verstoring van de lezing van Rawan Osama aan de Universiteit Maastricht op 12 maart 2025. Als aanwezige heb ik uit eerste hand gezien hoe de politie verzuimde op te treden tegen agressieve demonstranten en er in plaats daarvan voor koos de lezing stop te zetten, waardoor degenen die met intimidatie de vrijheid van meningsuiting wilden onderdrukken, feitelijk werden beloond.
Vanaf het begin van het protest was duidelijk dat de demonstranten niet kwamen voor een vreedzame dialoog. Ze waren luidruchtig, agressief en hadden de duidelijke intentie om de spreker te overschreeuwen, waardoor een onveilige sfeer ontstond voor iedereen in de zaal. In plaats van degenen die de verstoring veroorzaakten te verwijderen, koos de politie ervoor het evenement volledig stop te zetten, waardoor intimidatie de overhand kreeg op democratische waarden.
Deze ongelijke handhaving door de politie is des te zorgwekkender in vergelijking met de snelle actie tijdens het Extinction Rebellion-protest op TEFAF op 13 maart 2025, waar activisten werden verwijderd om ervoor te zorgen dat het evenement kon doorgaan. Waarom werd niet dezelfde doortastende aanpak gehanteerd toen het fundamentele recht van mevrouw Osama om te spreken werd aangevallen?
Nog verontrustender is het feit dat dit niet de eerste keer is dat pro-Palestijnse activisten agressief mogen optreden zonder consequenties. Keer op keer zien we een patroon waarin één kant anderen mag verstoren, intimideren en het zwijgen opleggen, terwijl de slachtoffers van deze aanvallen worden gedwongen zich aan te passen. Deze selectieve handhaving is onaanvaardbaar en roept serieuze vragen op over de onpartijdigheid van degenen die belast zijn met het handhaven van de openbare orde.
Ik eis duidelijke antwoorden op de volgende vragen:
- Waarom heeft de politie ervoor gekozen de lezing stop te zetten in plaats van degenen die de openbare orde verstoorden te verwijderen?
- Wat is het officiële beleid met betrekking tot politieoptreden bij protesten, en waarom werd dit in deze twee gevallen anders gehandhaafd?
- Welke maatregelen zullen worden genomen om de bescherming van de vrijheid van meningsuiting in Maastricht in de toekomst te garanderen?
- Hoe zal de politie ervoor zorgen dat alle groepen gelijk worden behandeld onder de wet, zonder favoritisme of selectieve handhaving?
Het recht op vrije meningsuiting en openbare veiligheid mag niet worden onderworpen aan politieke voorkeuren of intimidatietactieken. Het feit dat één kant herhaaldelijk agressief mag optreden terwijl anderen tot zwijgen worden gedwongen, vormt een ernstige tekortkoming van de wetshandhaving. Ik verwacht een formeel antwoord op deze kwestie en een toelichting op de acties die zullen worden ondernomen om dit te corrigeren.
