Doorgaan naar artikel

Bewoners: minder Disney, meteen 30 km/h invoeren

Koningsdag 2024.

Inhoudsopgave

Stop de Verdisneysering en Venetianisering van de binnenstad! Het is een van de hartekreten die in een onderzoek onder de bewoners van de binnenstad naar voren komt. Het onderzoek waarvan Buurtnetwerk Binnenstad de resultaten heeft gepresenteerd, is met 191 ingevulde vragenformulieren niet representatief. Maar de antwoorden en de gegeven commentaren geven wel een indicatie hoe de bewoners van de binnenstad tal van zaken ervaren.

Driekwart van de bewoners die de vragen invulden voelt zich zowel overdag als 's avonds veilig. De rest voelt zich alleen overdag veilig. Met name het rondhangen van jeugd en het dealen van drugs op straat worden vaker genoemd. Daarbij worden straten genoemd als de Hoenderstraat, Kesselskade, Van Hasseltkade, Mosae Forum en de Grote Gracht. "Ik moet vaak langs het Mosae Forum. Belachelijk dat het gespuis daar al jaren ongestoord rondhangt en mensen lastig valt."

30km/u
Uit de enquête komt een enorme meerderheid naar voren voor het invoeren van een maximum snelheid van 30 kilometer per uur in het centrum. Maar liefts 91,5% vindt dat een goed idee en in de commentaren op de vraag is het: "Liever vandaag dan morgen (en nog beter: het centrum helemaal autoluw maken!)". En: "Londen is een mooi voorbeeld." En: "Een heel goed idee; auto's moeten zoveel mogelijk uit binnenstad geweerd worden. Er komen te veel auto's die alleen maar mensen afzetten of ophalen." De vraag lokt in de commentaren ook veel reacties uit over met name het rijgedrag van fietsers en mensen op scooters. Daar moet veel beter op gehandhaafd worden, vinden de bewoners.

Handhaving
Op de vraag of er opgetreden moet worden tegen buiten de hekken geparkeerde fietsen en scooters volgen antwoorden die het probleem van meerdere kanten belichten. "Motoren staan vrijwel nooit hinderlijk. Het posifiets beleid is erg betuttelend. Als de gemeente voldoende stalling regelt verdwijnen de fietsen vanzelf van de stoep. Offer parkeerplaatsen op en zet daar goede fietsrekken. In de Alexander Battalaan gaat het de goede kant op." Een ander: "Er moet opgetreden worden tegen mensen die op hinderlijke wijze het verkeer belemmeren, zowel op de weg als op het trottoir. Er hoeft geen kruistocht gevoerd te worden tegen elke geparkeerde fiets." En: "Dat is het langzamerhand afgezaagde probleem van de NIET-handhaving. Laat de gemeente bij iedere nieuwe regel toch bedenken dat die ook moet worden gehandhaafd!"

Participatie
Vragen over de participatie laten zien dat de bewoners daar geen hoge pet van op hebben. Slechts 26,5% vindt de participatie voldoende. De helft vindt de participatie onvoldoende of vindt dat de burger volstrekt niets wordt gevraagd. De commentaren zijn hard: "Heb na een lange en intensievere betrokkenheid, de moed opgegeven: ik besta niet/nauwelijks als burger voor de gemeente; leve de ondernemer!" En: "De participatie bij de ontwikkeling van het Calvarieklooster was rondom schandalig. De kopers van woningen en appartementen Hertel bastion zijn genegeerd door projectontwikkelaar en gemeente. Volgens de wethouder een prima plan en wij kunnen dit doen! Denk ook maar Kruisherenhotel, KPN gebouw Bernardusstraat, Hotels in Wyck en Boschstraat. etc. etc."

Disney
Het evenementenbeleid in de stad verdeelt de ondervraagden in drie gelijke groepen. Het beleid is goed, maar de bewoners moeten meer inspraak hebben. Het beleid is goed. En de derde groep: het beleid is niet goed. "Als je in de binnenstad gaat wonen weet je dat er regelmatig iets georganiseerd wordt of dat er rumoer is van cafés en uitgaan. Heerlijk toch?" Voorts: "Stad moet in eerste instantie leefbaar blijven voor de bewoner. Amsterdam is het voorbeeld zoals het niet moet. Maastricht moet niet verder die kant op gaan." En: "Door de vele evenementen is het voor een bewoner niet meer leuk om de stad in te gaan in het weekend. Maar dat geldt in het algemeen ook door het extreme toerisme. Ik overweeg zelfs mijn parttime dag hierdoor te verschuiven!" Een ander: "Pretpark Maastricht draait overuren. Het is een evenementenstadje waar altijd feesten en partijen zijn, met veel lawaai en overlast tot gevolg. Dagjesmensen/toeristen en studenten krijgen op alles voorrang, maar als bewoners vragen of klachten hebben wordt daar niets mee gedaan. Kijk naar Amsterdam. Die krijgen het niet meer teruggedraaid. We zijn hard op weg om dezelfde stad te worden."Het mag wel een tandje minder met de verdisneysering en ver-Venetianisering."

Restafval
Het ophalen van afval in de binnenstad blijft een bron van ergernis. Bijna zes op de tien keer wordt geantwoord dat het ophalen van restzakken terug moet naar een wekelijkse frequentie. "Ik heb een balkon van 1 bij 1 meter, in de zomer moet ik ramen en deuren dichthouden als de zak er staat. Ik scheid het gft en pmd zeer trouw, maar heb niet het gevoel dat ik hiervoor iets terugkrijg." En: "Ik woon in een appartement en zeker in de zomer gaat het afval stinken en trekt ongedierte aan. Absoluut aanpassen naar wekelijks ophalen!" Niet iedereen is het daarmee eens: "Ook hier zijn het vooral de "tijdelijke" bewoners die niet scheiden en alles in de zak gooien. Nogal logisch is tweewekelijks te weinig voor hen. Persoonlijk red ik het 4 weken met een restzak als ik 80% scheiden hanteer. Het kan best. Werd het pmd in het centrum ook maar aan huis opgehaald, scheelde onnodige ritjes naar het milieupark/-perron."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Tsunami van fietsen ergert bewoners
Het is niet dweilen met de kraan open, maar dweilen met een tsunami. De komst van weer duizenden nieuwe studenten naar de stad zorgt ook weer voor overlast van een teveel aan fietsen in de compacte binnenstad. De handhavers van de gemeente doen wat ze kunnen, maar ze lopen deze
Maastrichtenaar wil wekelijks ophalen van afval
Om inwoners te betrekken bij de totstandkoming van het Grondstoffenplan en inzicht te verkrijgen in wat inwoners belangrijk vinden met betrekking tot afvalinzameling heeft de gemeente een enquête gehouden. In twee weken tijd hebben 5.649 inwoners meegedaan aan dit onderzoek. Woensdag verscheen het rapport met de resultaten.
Aarts: alleen maar nadelen aan gratis ophalen afval
Wethouder John Aarts ziet alleen maar grote nadelen aan het een of enkele keren per jaar gratis ophalen van grof vuil in de wijken. Hoewel hij in zijn bewoordingen diplomatiek blijft, blijkt dat hij de actie van Woonpunt half augustus om lege containers voor bewoners aan de straat te zetten,
Drukte op bevrijdingsfeest
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
Vroendael gefrustreerd over “participatie-polonaise”
Op papier lijkt de participatie in Maastricht goed geregeld, maar de praktijk laat een heel ander beeld zien. De actieve bewoners van de wijk Vroendael spreken van een “partcipatie-polonaise”. De bewoners verzetten zich tegen een te massaal bouwplan in de buurt.


Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden