Inhoudsopgave
Peter Jansen (65) uit Middelburg heeft op het aller- allerlaatste moment afgezien van de functie van hoofdredacteur bij L1. Hij kwam als beste uit de bus, had al gesproken met de Mediaraad en met de raad van commissarissen van L1 en zou vandaag alleen nog zijn handtekening moeten zetten. L1 - dat sinds het vertrek van Cécile Narinx in juli vorig jaar zonder hoofdredacteur zit - zou journalistiek weer kunnen gaan bouwen.
De Limburger onthulde een dag eerder dat Peter Jansen de beoogd hoofdredacteur was. Dat bericht was juist, al wilde directeur Branko Eijssen van L1 er nog niks over zeggen, omdat er nog niet getekend was.
Interne kandidaten
Saillant is dat er ook drie interne kandidaten van L1 waren die de hoogste journalistieke post zagen zitten, zo heeft De Nieuwe Ster uit betrouwbare bronnen vernomen. Het uitlekken van de naam van Jansen pakt daarmee desastreus uit: de drie zijn kennelijk niet goed genoeg voor de functie van hoofdredacteur, waardoor ze voor die functie gebrandmerkt zijn als 'tweede keus', mocht een van hen alsnog gevraagd worden.
Krantenman
Op de redactievloer fronste menigeen de wenkbrauwen bij de keuze voor Peter Jansen. Vooral het feit dat het weer een krantenman pur sang was, riep vragen op. Veel meer dan dat hij binnenkort 66 jaar oud wordt. Jansen heeft een lange en grote staat van dienst als redactiechef en hoofdredacteur bij grote regionale kranten.
Onrust
L1 heeft grote moeite om een eind te maken aan een periode van grote onrust, die nu al een paar jaar duurt. Directeur Peter Elbers moest vertrekken, net als hoofdredacteur Leo Hauben en ook zijn opvolgster Cecile Narinx. Narinx hield het een jaar vol, voordat het draagvlak verdampt was voor de mode-journaliste die uit de tijdschriften-branche kwam.
Narinx
In het omroepbedrijf is de directeur Branco Eijssen ook een krantenman die, afgezien van een uitstapje naar VDL, carrière had gemaakt bij De Limburger. Hij sprak zich nadrukkelijk uit voor Cécile Narinx, om in de grote - kleurrijke - schoenen van Leo Hauben te stappen. Kennis van de omroepwereld, anders dan als tafelgaste aan te schuiven bij de landelijke televisie, had Narinx niet. Zeker geen kennis van regionale journalistiek.
Met de keuze voor Jansen werd wederom niet gekozen voor een hoofdredacteur die affiniteit heeft met radio en televisie. Jansen heeft ook geen kennis van Limburgse dossiers.
Richtingenstrijd
Achter de schermen woedt bij L1 nog steeds een richtingenstrijd over wat de omroep is. De ‘oude garde’ gaat voor het belang van televisie en radio. De jongeren zetten - net als directeur Eijssen wil - veel meer in op online. De ‘oude garde’ had daarom ook moeite met het binnenhalen, kort na de komst van Cécile Narinx van Patrick Delait als adjunct-hoofdredacteur. Delait stapte ook over van De Limburger, waar hij chef sport was. En waar de hoofdredacteur Björn Oostra in een van zijn zaterdagcolumns onlangs repte over het verkennen van een hernieuwde samenwerking met L1, wordt bij L1 intern meteen de vraag gesteld wat het omroepbedrijf daarbij te winnen heeft.



