Inhoudsopgave
Een bende uit de omgeving van Rotterdam, die werkte met een jonge nepagente (22), sloeg op 12 november vorig jaar geraffineerd toe in Maastricht. Twee bejaarden kregen een telefoontje van de 'politie', waarna een 'agente' aan de deur aanbelde. Een jonge nepagente van 22 is nu veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.
De verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan het oplichten van twee bejaarde vrouwen. Op slinkse en schaamteloze wijze werden deze vrouwen vervolgens bestolen. Van een slachtoffer werden sieraden afhandig gemaakt en van de slachtoffers is in korte tijd 2.900 euro gestolen door geld van hun rekening te pinnen. Ook later in de nacht van 12 op 13 november 2024 is nog geprobeerd geld te pinnen.
Rekeningen plunderen
De verdachte heeft niet willen zeggen wie haar mededaders waren, maar duidelijk is dat er in een bewuste en nauwe samenwerking met anderen geroutineerd geopereerd werd. Dat heeft verdachte ook desgevraagd tijdens het onderzoek ter terechtzitting bekend. Beide slachtoffers werden immers vrijwel gelijktijdig telefonisch benaderd door een man die zich voordeed als politieambtenaar en de slachtoffers voorhield dat zij mogelijk doelwit waren van ernstige misdadigers. De slachtoffers werden gemanipuleerd tot het prijsgeven van pincodes, waarna meteen de verdachte zich meldde, om de angst en verwarring uit te kunnen buiten en zo snel mogelijk de rekeningen te kunnen plunderen.
Vonnis
De rechter in het vonnis: "Het is moeilijk te bevatten dat een jonge vrouw, de verdachte is 22 jaar, en andere onbekend gebleven personen er kennelijk niet mee zitten om kwetsbare bejaarden op te lichten en te bestelen door hen de stuipen op het lijf te jagen. Deze vorm van misdaad veroorzaakt emotionele schade, gevoelens van angst, onmacht, schaamte en onveiligheid en dat niet alleen bij de twee slachtoffers. Ook de maatschappij is geraakt door dit soort criminaliteit, waarin het fenomeen “babbeltruc” en “nepagenten aan de deur” steeds vaker voor komt."
"Naast het zeer kwalijke karakter van de feiten speelt er nog meer. De verdachte, pas 22 jaar oud, heeft een strafblad waaruit blijkt dat zij niet voor het eerst in aanraking is gekomen met justitie. Zij is inmiddels al meerdere keren veroordeeld voor diverse strafbare feiten. Het is voor de rechtbank onbegrijpelijk dat de politierechter haar op 11 november 2024 veroordeeld heeft voor vergelijkbare feiten en dat zij één dag later doorgaat met het plegen van vergelijkbare delicten. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat een eerdere, welwillende en pedagogische aanpak haar er niet van heeft weerhouden door te gaan met anti-sociaalgedrag waarvan kwetsbare oudere mensen de dupe zijn."
