Doorgaan naar artikel

Bakstenen vallen uit kerktoren Borgharen, houten plafonds deels rot

De Corneliuskerk is inmiddels met bouwhekken afgezet. Foto: Fer van de Winkel

Inhoudsopgave

Uit de kerktoren van de Corneliuskerk in Borgharen vallen regelmatig stenen uit de gevel. Middels drone-inspecties heeft de Monumentenwacht Limburg gezien dat er grote stukken uit de gevel zijn gevallen. Oorzaak: de geglazuurde stenen zijn helemaal verweerd. Aan de binnenkant van de kerk zijn houten boogconstructies die het plafond moeten dragen aangetast door vocht en houtrot, en bestaat het risico dat ook daar stukken plafond naar beneden vallen.

Het kerkbestuur heeft besloten de kerktoren en de hoofdingang met bouwhekken af te zetten. De grote kerk is ook niet meer toegankelijk. Bezoekers kunnen zo wel nog veilig het kerkhof bereiken en via de zijingang naar de kleine kapel gaan. Mensen uit Borgharen kunnen in Itteren naar de kerk.

De Corneliuskerk gaat naar alle waarschijnlijkheid niet meer open. De kerk stond sowieso op de nominatie om begin volgend jaar gesloten te worden. Bouwkundig adviseur Fer van de Winkel van de parochie: "De parochie is zeer armlastig. Daardoor is de vraag naar de toekomst van de kerk nu eerder actueel geworden. We kijken daarbij ook naar de recent uitgebrachte kerkenvisie."

De kerk werd eind 19e eeuw gebouwd ter vervanging van een gotische kerk uit de 15e eeuw, maar waarschijnlijk was er al in de 14e eeuw een kerk in Borgharen. De nieuwe kerk werd op 23 september 1891 gewijd door de Roermondse bisschop Boermans. Tot 1979 was de kerk gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Na de annexatie van Borgharen door Maastricht was er verwarring door de aanwezigheid van drie Martinuskerken in de gemeente. Sinds 1979 is de heilige Cornelius, die hier sinds de 18e eeuw werd vereerd, patroonheilige van de kerk. (Bron: Wikipedia.nl)

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Actieve bemoeienis stad met toekomst kerken
De gemeente Maastricht gaat zich veel actiever bemoeien met de vraag wat toekomstig moet gebeuren met de kerkgebouwen in de stad. Uit een recent opgestelde Kerkenvisie bleek dat in de komende negen jaar 22 tot 27 kerken van de in totaal 33 kerken in Maastricht geen functie meer hebben.
Forensisch team uit Luik onderzoekt Lambertus in Annakerk
Een forensisch team uit Luik heeft in de Annakerk in Maastricht onderzoek verricht naar Sint-Lambertus. De specialisten van de Tresor de Liège hebben daar het dijbeen onderzocht, dat in het beeld van de heilige bewaard wordt. Sint Lambertus is de enige in Maastricht geboren bisschop die ook bisschop in Maastricht

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden