Inhoudsopgave
Je mag het gerust schokkende cijfers noemen. De naleving van de bij de Alcoholwet verboden verkoop van alcohol aan minderjarigen is een compleet lachertje. Dat blijkt uit onderzoek onder 988 verkooppunten van alcohol in Zuid-Limburg. Meisjes en jongens van 16 en 17 jaar werden op pad gestuurd om alcohol te kopen. Bij twee op de drie verkooppunten was dat geen enkel probleem. Bij 33,2% lukte de aankoop niet.
De cijfers staan vermeld in het Zuid-Limburgse Beleidsplan Preventie en Handhaving Jeugd & Middelen 2025-2028.
Het onderzoek is representatief. De jonge testkopers, studenten, werden naar supermarkten, slijterijen, cafetaria’s, horecagelegenheden en sportkantines gestuurd. De verkooppunten zijn bezocht door zowel een minderjarige jongen als een minderjarig meisje.
Horeca
Bij 328 van de 988 aankooppogingen werd in Zuid-Limburg de leeftijdsgrens nageleefd (33,2%). Bij supermarkten is de naleving van de leeftijdsgrens 60,1%. De naleving bij slijterijen is 50% en bij cafetaria’s is een naleving van 31,1% geconstateerd. De naleving bij horecagelegenheden en sportkantines is het laagst. Bij horecagelegenheden is de leeftijdsgrens in 21,1% van de gevallen nageleefd. De naleving bij sportkantines is 14,5%.
Identiteitsbewijs
Het vragen naar een identiteitsbewijs in het kader van een poging van een minderjarige om alcohol te verkrijgen, loopt ook sterk uiteen tussen de verschillende verkooptypen. In totaal wordt in 38,8% van de gevallen naar een identiteitsbewijs gevraagd. Bij supermarkten en in mindere mate bij slijterijen wordt relatief vaak naar een identiteitsbewijs gevraagd. Cafetaria’s, horecagelegenheden en sportkantines vragen niet vaak naar de leeftijd en/of identiteitsbewijs en gebruiken zeer zelden een hulpmiddel.
Supermarkten
Uit het onderzoek blijkt dat de naleving ten opzichte van eerdere onderzoeken onvoldoende is verbeterd. Met name in cafetaria’s, horecagelegenheden en sportkantines zouden betere resultaten moeten worden nagestreefd. Met name supermarkten gebruiken vaak een hulpmiddel om de leeftijd vast te stellen. Het inzetten van een hulpmiddel als alcoholverkoper zorgt voor een grotere kans op naleving van de leeftijdsgrens, namelijk 89,7%.

