Doorgaan naar artikel

Afhandeling faillissement Macintosh gaat negende jaar in

Het hoofdkantoor van het Maastrichtse bedrijf op Maastricht Airport. Het bedrijf ging in 2015 failliet.

Inhoudsopgave

500 winkels, 5500 medewerkers. Het Maastrichtse retailbedrijf Macintosh was een van de grotere spelers in Europa, maar het bedrijf ging ten onder aan hoogmoed en traagheid.

Eind 2015 ging het bedrijf failliet. Inmiddels zijn de curatoren Huppertz en Lemmens al negen jaar bezig met de afwikkeling van het faillissement. Een einde is nog niet in zicht.

Verslag
De kosten van de afhandeling van het faillissement zijn inmiddels opgelopen naar ruim 9 miljoen euro, blijkt uit het 18e verslag van de curatoren van Thuis & Partners en Paulussen Advocaten uit Maastricht. In het verslag dat dinsdag is gepubliceerd leggen de curatoren verantwoording af over hun werkzaamheden tussen 1 januari en 30 juni van dit jaar.

Dagvaarding
In maart vorig jaar lieten de curatoren weten de banken te gaan dagvaarden. Die dagvaarding is nu gereed en ligt voor een eindbeoordeling bij een externe adviseur. Het gaat bij de banken om verschil van inzicht over de (non) verrekeningsbevoegdheden van de banken in het kader van artikel 54 Faillissementswet. Naar mening van de curatoren kunnen bepaalde bijschrijvingen niet worden verrekend met de vorderingen van de banken vanaf het moment dat de banken wisten dat het faillissement van Macintosh aanstaande was.

Regeling
Onenigheid is er ook met pensioenfonds Aegon over de uitleg van enkele bepalingen uit de uitvoeringsovereenkomst. Ook hier lag vorig jaar al een dagvaarding klaar, maar Aegon gaf toen aan wellicht te willen schikken. Inmiddels is duidelijk dat het overleg niet tot een regeling heeft geleid. Aegon geeft de voorkeur de kwestie aan de rechter voor te leggen. In het najaar vindt de mondelinge behandeling plaats. Vier banken vorderen nog 69,5 miljoen euro van het failliete Macintosh.

Afwikkeling
Uit het verslag van de curatoren blijkt dat het faillissementstekort inmiddels is opgelopen tot ruim 57 miljoen euro. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer het faillissement afgerond kan worden. De curatoren schrijven dat een termijn voor afwikkeling nog niet te geven is.

Superconfex
Onder Macintosh vielen onder meer de schoenenketens Manfield, Dolcis en Invito, maar ook PRO Sport, Superconfex en Scapino. Sommige ketens maakten na het faillissement een doorstart. Macintosh ging failliet omdat het bedrijf te traag reageerde op de veranderingen in de markt, met name de opkomst van online shoppen. De top van het bedrijf vertrouwde er lange tijd op dat de consument de weg naar de winkels weer zou weten te vinden. CEO van het bedrijf was meer dan 12 jaar Frank de Moor, die Macintosh net op tijd verliet. De Moor vertrok in 2014 en werd CEO van het Maastrichtse parkeerbedrijf Q-park. Hij werd bij Macintosh opgevolgd door een andere Belg, Kurt Staelens.

Overnames
De leiding hield vast aan de groeistrategie door overnames. De komst van internetwinkels als Zalando maakte de situatie nog erger. Macintosh zette te laat in op internetverkoop, maar dat ging ten koste van de winkels. Een faillissement was onvermijdelijk.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden