Inhoudsopgave
In Maastricht staan 955 kinderen op de wachtlijst voor zwemles. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 1,5 jaar. Met turbolessen, meer lessen in vakanties en meer zweminstructeurs hoopt de gemeente de wachttijd te beperken.
In juni liet de gemeente nog weten dat 800 kinderen niet aan zwemlessen kunnen beginnen op korte termijn, maar dat blijken er 955 te zijn. De wachttijd is grotendeels ontstaan in de coronaperiode, toen er beperkingen waren in het gebruik van de zwembaden. Op dit moment zijn 745 kinderen aan het wachten voor het A-diploma, 150 voor het B-diploma en 60 voor het C-diploma.
Motoriek
De naweeën van de opgelegde beperkingen hebben nog de nodige tijd hun effect gehad. Recente onderzoeken wijzen uit dat de motoriek bij kinderen, mede als gevolg van de inactieve periode, is verminderd. Kinderen hebben hierdoor meer lessen nodig om zwemveilig te worden. Tegelijkertijd is de vraag toegenomen, onder andere door de sluiting van de Polfermolen in Valkenburg. Ook zwembad Mosaqua in Gulpen gaat definitief dicht.
Maastricht denkt met een aantal maatregelen de wachttijd te verminderen na het eerste kwartaal van 2025. 'Door de totale programmering van de huidige zwemlessen (wekelijks 85) opnieuw in te richten, denken wij dat wij aan 25 groepen extra (ongeveer 1000 kinderen) zwemles te kunnen aanbieden. Op termijn betekent dit een afname van de wachttijd van ongeveer acht maanden.
Vanaf de meivakantie 2025 wordt gestart met het aanbieden van turbo zwemlessen en reguliere zwemlessen tijdens de vakantieperiodes. Hierdoor kan de uitstroom van de huidige deelnemers worden verhoogd en de wachttijd met 1 maand worden verkort. Er wordt ook ingezet op het verder versterken van de kwaliteit van de zwemlessen. Door in te spelen op de nieuwste inzichten en technieken, kan de doorloop in de toekomst mogelijk worden ingekort.
Tot slot wil de gemeente nieuwe zweminstructeurs aannemen. Het gaat om 2 fte's die structureel nodig zullen zijn.