Inhoudsopgave
De gemeente Eijsden-Margraten gaat vanaf maart 300 asielzoekers huisvesten achter de Oude Molenweg in Maastricht, op het terrein waar nu de sporthal de Pelikaan wordt gesloopt. De vluchtelingen worden opgevangen in containerwoningen voor 2, 4 of 6 personen. De locatie wordt voor twee tot drie jaar in gebruik genomen, onder regie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, en wordt daarna terug gegeven aan de natuur.
De bouw van het vluchtelingencentrum start deze maand nog. Het terrein is eigendom van projectontwikkelaar Mulleners, die het verkoopt aan de. gemeente Eijsden-Margraten. Ontheemde Oekraïners hebben een aparte status. Ze krijgen onderdak en een bijdrage in levensonderhoud. Daarnaast mogen ze werken, gaan kinderen naar school en wordt er gestudeerd.
Bijdrage
Het realiseren van deze opvang betekent dat onze gemeente een forse bijdrage gaat leveren aan de resterende regionale opgave - 404 plekken - voor de opvang van ontheemde Oekraïners.
De opvanglocatie bestaat uit 2-, 4- en 6-persoons zelfstandige woonunits met faciliteiten voor gezamenlijke voorzieningen. De woonunits zijn volledig gemeubileerd en gestoffeerd en beschikken over eigen sanitair en keukenblok.
Verkeer
De huidige ervaring met ontheemde Oekraïners is dat zij vaak beschikken over een eigen auto, daarmee is de verwachting dat er een toename van verkeer gaat ontstaan in het gebied. Met de VRZL en gemeente Maastricht wordt de verkeerssituatie kritisch onder de loep genomen en wordt er in gezamenlijkheid gewerkt aan een veilige verkeerssituatie.
Huisartsen
De komst van een dergelijke groep mensen kan zorgen voor druk op voorzieningen zoals een huisarts. Vaak zien we dat huisartsenpraktijken vol zitten en het moeilijk is om aan te melden bij een praktijk. Ambtelijk werken we samen met de gemeente Maastricht en de VRZL om alle mensen die in de tijdelijke opvang komen onder te brengen bij een van de praktijken in de omgeving. Mocht blijken dat de huisartsen in de regio geen ruimte hebben voor extra patiënten, is er altijd een alternatieve oplossing mogelijk via een flexibel inzetbare medische organisatie.
Scholieren
De komst van de groep ontheemde Oekraïners gaat vrijwel zeker zorgen voor een toename in het aantal basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Daarnaast kan er extra vraag ontstaan in de kinder- en peuteropvang. Ambtelijk zal met de gemeente Maastricht worden opgetrokken in het benaderen van onderwijsorganisaties als Kom Leren, Alterius en Mosa Lira. Samen gaan we ons voorbereiden op de komst van extra leerlingen en taalklassen.
Alle middelbare scholieren uit de groep ontheemde Oekraïners gaan nu naar het NOVO college in Maastricht. We weten dat deze school geen nieuwe leerlingen meer aankan, daarom zullen we zoeken naar een passende oplossing samen met het NOVO college en de gemeente Maastricht.
Samen met de VRZL en de gemeente Maastricht wordt opgetrokken om met omwonenden (grondgebied Eijsden-Margraten en Maastricht) en directe betrokkenen in gesprek te gaan, waaronder de ondernemersvereniging van winkelcentrum De Leim.