Inhoudsopgave
Een van de bekendste cafés van Maastricht wordt nu gerund door Femke en Maarten, de kinderen van Remco en Godelieve Brouwer. Een familiaire wisseling van de wacht.
Vader Remco zit met dochter Femke en zoon Maarten in de gelagkamer van Au Mouton Blanc. Een warme en gezellige ruimte op de eerste verdieping van het pand dat op een historische plek staat. In de Middeleeuwen werd op deze locatie behalve rechtgesproken ook de stad bestuurd. In geschriften uit 1420 valt op te maken dat het straatje tussen de Kleine Staat en Wolfstraat al Kersmarckt werd genoemd.
Amusement
Au Mouton Blanc heeft in de 111 jaar dat het kroeg is ook behoorlijk wat historische gebeurtenissen in de annalen staan. Maar dat zijn vooral heel veel verhalen bol staand van amusement, hilariteit en persoonlijke herinneringen. Remco Brouwer: “Het is voor mijn vrouw Godelieve en mij heel fijn om te zien dat Femke en Maarten net zoals wij het besef hebben dat de Mouton een geschiedenis met zich meedraagt die gekoesterd moet worden.”
Heineken
Dat De Mouton nog steeds alle karaktertrekken heeft van een klassieke Maastrichtse bruine kroeg is geen abc’tje geweest. Vraag dat maar aan kenners van de ontwikkelingen en belevingen in de horeca in het algemeen en die van Maastricht in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld Martijn Wijnhoven. De Heineken regiodirecteur voor Zuid-Oost Nederland vertelde tijdens de viering van het 111-jarig bestaan, dat het karakter van de kroeg aan de Kersenmarkt behouden is door de durf en inzichten van Remco Brouwer. In de eerste jaren van het nieuwe millennium deed zich een enorme verandering voor in het uitgaansleven. E glaas beer drinke nao ’t werk, of vrijdag of zaterdag vanaf een uur of vijf tot ‘we zien wel waar we stranden’; het verdween niet helemaal, maar die beleving werd wel gedecimeerd. De Mouton was een van de cafés die daar last van kreeg.
Metamorfose
Remco: "Star blijven vasthouden aan iets dat verdwijnt of in ieder geval vele malen minder wordt; als we dat hadden gedaan was het voor ons niet goed afgelopen." Dus ondergaat Au Mouton Blanc in het eerste decennium een metamorfose. Niet fysiek, maar wel in type horecazaak. Met succes. Al snel wordt het hoekpand en doorgangsstraat van Bijenkorf naar de Wolfstraat en Onze Lieve Vrouweplein een geliefde plek om te lunchen of in de avonduren te genieten van een drankje en 'e kiesplenkske'. Maar Remco weet in die jaren het karakter van kroeg waar en wanneer mogelijk tot leven te brengen. Niet in de laatste plaats door tal van eigen activiteiten; en, zo blijkt in de loop der jaren, wordt Au Mouton Blanc meer dan ooit een epicentrum van de Mestreechter Vastelaovend.
Geschiedenis
Ook Femke en Maarten weten hoe belangrijk het is dat Au Mouton Blanc toch ook altijd kroeg moet blijven. Ze kennen de geschiedenis van het etablissement en ze weten hoe intensief en gedreven hun ouders het café van toen hebben weten te verankeren in de horecazaak van nu. Zoon Maarten: “De Mouton Blanc zat bij wijze van spreken altijd mee aan tafel. Neen, dat vond ik als tiener nooit vervelend. Het wel en wee van het café maakte op een natuurlijke en vooral fijne wijze deel uit van ons gezinsleven. Femke’s ogen glinsteren als ze haar broer hoort praten. “De Mouton zit al van kinds af aan in mijn bloed. Ik genoot van de toewijding van pap en mam. Maar meer nog vond ik het sjiek om er zelf te zijn. Wat Maarten zegt, ik voel precies hetzelfde. De manier zoals pap en mam ons betrokken bij hun dagelijkse zakelijke dingen, dat was vooral om van te genieten.”
Instituut
Die warme betrokkenheid die Femke en Maarten Brouwer meekregen heeft ongetwijfeld geleid tot het feit dat zij met hun tweetjes op respectievelijk 23- en 26-jarige leeftijd eigenaars zijn van een waar instituut. Voor Femke gaat, net zoals voor vader Remco en moeder Godelieve, een droom in vervulling. Heeft Remco in stilte altijd gehoopt dat een van de kinderen ‘de zaak’ zou overnemen; Femke zegt: “Je bent daar natuurlijk niet iedere dag mee bezig. Maar eigenlijk al toen ik in de afwaskeuken begon, vond ik het geweldig deel uit te maken van het Mouton-team. Ik ging na de middelbare school weliswaar studeren. Maar, diep in mijn hart wist ik dat pa’s café mijn toekomst zou zijn”. Dat kwam, niet in de laatste plaats, ook door de medewerkers van het café. Femke gaat er eens goed voor zitten: “Vanaf dag één dat ik mee ging draaien was ik een van hen. Dat vond ik geweldig. Het zegt heel veel over wat voor geweldig personeel de Mouton heeft; maar net zoveel over hoe pap en mam de zaak bestieren. Er nu zo over nadenkend is de Mouton net zoals ons gezin een grote warme familie.”
Proces
Met bewondering kijkt Maarten naar zijn zus bij het vertellen over haar Mouton-belevingen. “Eerlijk is eerlijk. Voor mij was het een langer proces om ook het besluit te nemen deel uit te maken van de Mouton en de andere twee zaken van pap en mam. Maar tijdens mijn studie bedrijfskunde in Rotterdam en gesprekken met pa zag ik steeds meer mogelijkheden mijn opgedane kennis perfect te kunnen gebruiken in het familiebedrijf.” Met die opmerking stipt Maarten aan dat Remco in de loop der jaren samen met Godelieve twee mooie hotels in Maastricht runt. Hotel Le Theatre naast de stadsschouwburg aan het Vrijthof en Fitz Roy aan de Boschstraat zijn ieder op eigen wijze hotels met een uniek karakter. Remco Brouwer: “Met het besluit van Femke en Maarten om de Mouton over te nemen, krijgen Godelieve en ik de gelegenheid om de puntjes op de i te zetten van de ontwikkelingen van deze twee zaken. En dat kunnen we nu doen met een gevoel van trots maar ook, nog belangrijker, een gerust gevoel.”
Verenigingsleven
Dat alles zal overigens niet betekenen dat Remco Brouwer niet meer te zien zal zijn in Au Mouton Blanc. Want in het café aan de Kersenmarkt komen nog altijd heel veel van zijn vrienden en kennissen. Die niet alleen. Zoals zoveel Maastrichtse horecaondernemers heeft Remco een groot hart voor het Maastrichtse verenigingsleven. Remco: “Op de plek waar we nu zitten (red: de gelagkamer) zijn wekelijks tal van vertegenwoordigers van verenigingen te vinden. Dat vind ik een van de primaire taken van een kroeg bestieren. Want hoe de wereld en dus ook Maastricht ook verandert; verenigingen en clubs zijn het cement van onze samenleving. En daar moeten we met zijn allen goed voor zorgen.”
Horecatalent
Dat Femke en Maarten met diezelfde insteek verder gaan met Au Mouton Blanc blijkt tijdens de viering van het 111-jarig bestaan en de officiële wisseling van de wacht. Behalve heel veel vrienden en bekenden staan in het publiek ook veel vertegenwoordigers uit het verenigingsleven. Veel van hen toch van een andere generatie dan de twee Brouwer-jonkies. Net zoals zoveel ander Maastrichts horecatalent is het voor Femke en Maarten de gewoonste zaak van de wereld ook met hen geanimeerd in gesprek te gaan.